Τζορτζ Φλόιντ. Ξεκίνησε η δίκη του αστυνομικού που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Αφροαμερικανό- Μεταδίδεται τηλεοπτικά και θα διαρκέσει ένα μήνα

Η πολυαναμενόμενη δίκη του αστυνομικού που κατηγορείται για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ ξεκίνησε  με τη διαδικασία επιλογής των ενόρκων, εννέα μήνες μετά την τραγωδία που οδήγησε σε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, το περασμένο καλοκαίρι, του κινήματος Black Lives Matter στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Μαΐου

2020 ο 44χρονος λευκός αστυνομικός γονάτισε επί σχεδόν εννέα λεπτά στον λαιμό του Φλόιντ, που ήταν πεσμένος στο έδαφος δίπλα σε ένα περιπολικό και διαμαρτυρόταν ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Τζορτζ Φλόιντ, εκλιπαρούσε τον αστυνομικό να τον αφήσει και φώναζε: «Δεν μπορώ να ανασάνω» μία φράση που έγινε σύνθημα στις μεγάλες διαδηλώσεις που ακολούθησαν τον θάνατό του σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, εναντίον της αστυνομικής βίας σε βάρος κυρίως Αφροαμερικανών

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

Το βίντεο του περιστατικού έκανε τον γύρο του διαδικτύου και πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα, στην αρχή της πολύκροτης δίκης που πραγματοποιείται στη Μινεάπολη, οι εισαγγελείς ξεκίνησαν δείχνοντας το σκληρό αυτό βίντεο διάρκειας 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων, με τον αστυνομικό Σόβιν να πιέζει με το γόνατό του το λαιμό του 46χρονου θύματος ενώ ήταν πεσμένο στο έδαφος και φορούσε χειροπέδες.

«Ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν πρόδωσε τον όρκο του», είπε ο Εισαγελέας Τζέρι Μπλάκγουελ κατά την εισαγωγική αγόρευσή του. «Ο Σόβιν έκανε χρήση υπέρτερης και παράλογης βίας» πρόσθεσε. Παράλληλα ανέφερε στους ενόρκους ότι ο Φλόιντ είπε 27 φορές ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

«Το βίντεο αποδεικνύει ότι ο Σοβίν «εκδήλωσε μια επικίνδυνη συμπεριφορά… χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επίδρασή της στο σώμα του Τζορτζ Φλόιντ» , τόνισε ο Μπλάκγουελ. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Γουίλιαμς, μάρτυρας της εισαγγελίας, δήλωσε ότι ο Φλόιντ «έσβηνε αργά» κατά τη διάρκεια των περίπου εννέα λεπτών που ο Σόβιν τον πίεζε στο λαιμό με το γόνατό του.

Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος του πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν υποστήριξε ότι η χρήση βίας του ήταν «μη ελκυστική αλλά απαραίτητη».

Η δίκη αυτή θεωρείται από πολλούς ως καθοριστική στιγμή για τις φυλετικές διακρίσεις στην Αμερική. Μεταδίδεται τηλεοπτικά κάτι που σπανίως συμβαίνει στις ΗΠΑ, οι κάμερες όμως δεν επιτρέπεται να δείξουν τους ενόρκους.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου…

The post Τζορτζ Φλόιντ. Ξεκίνησε η δίκη του αστυνομικού που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Αφροαμερικανό- Μεταδίδεται τηλεοπτικά και θα διαρκέσει ένα μήνα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα