Την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός. Ποια είναι η υποψήφια πρόεδρος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κυρία Αικατερίνη Σακελαροπούλου.
«Είμαι περήφανος που την εισηγούμαι, γιατί είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα θα γίνει Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού:

«Ανακοινώνω την πρόταση της πλειοψηφίας για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η απόφαση που κλήθηκα να πάρω δεν είναι εύκολη. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Συντάγματος, οφείλει να

έχει αίσθηση καθήκοντος. Πρέπει να διαθέτει γνώσεις και διεθνή εμπειρία, ώστε να εκπροσωπεί τη χώρα με αξιοπρέπεια στο εξωτερικό. Έκρινα ότι το πρόσωπο του ανώτατου άρχοντα πρέπει να συμβαδίζει με αυτή την πορεία, με πρώτο αυτόν τον πολίτη. Είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μια άξια Ελληνίδα σε αυτή τη θέση. Προτείνω την πρόεδρο του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της και την ευθικρισία της αλλά και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλοι αναγνωρίζουν τις ευαισθησίες της και δεν προέρχεται από τη δική μας πολιτική δεξαμενή».

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελαροπούλου

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είχε δηλώσει μετά την ανάδειξή της στην κορυφαία δικαστική βαθμίδα τα εξής: «Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το ανώτατο δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας».

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είναι γόνος δικαστικής οικογένειας από την Θεσσαλονίκη.

Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά.

Ακόμη, η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ.

Ηη κυρία Σακελλαροπούλου υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ..

Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ..

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

Επίσης, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.

The post Την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός. Ποια είναι η υποψήφια πρόεδρος appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόεδρο, Συμβουλίου, Επικρατείας Αικατερίνη Σακελαροπούλου, Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, Ποια,proedro, symvouliou, epikrateias aikaterini sakelaropoulou, dimokratias, prothypourgos, poia