Συγκλονιστικές καταγγελίες από αθλητές της ενόργανης. Σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων κοριτσιών, ξυλοδαρμοί, υποσιτισμός και εκδικητικές τιμωρίες. Τι αναφέρουν στην επιστολή τους

Είκοσι δύο αθλητές και αθλητριες της ενόργανης γυμναστικής, με διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο καταγγέλουν, σε επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, τη συστηματική σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία, τη σεξουαλική παρενόχληση και την προσβολή της γεννετήσιας αξιοπρέπειάς τους.

Οι αθλητές ζητούν, μέσω της αποκαλυπτικής επιστολής, την παρέμβαση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας ώστε να εξυγιανθεί το άθλημα και να «βγει από τη σκιά της σκληρότητας και της κακοποίησης». Μέρη της επιστολής δημοσιεύτηκαν αποκλειστικά στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Οι συγκεκριμένοι αθλητές ξεκινούν την καταγραφή των περιστατικών από το 1985 και κάνουν λόγο για ένα «κοινό μυστικό» σε ό,τι αφορά τις προπονητικές μεθόδους, που έφταναν ή ξεπερνούσαν τα όρια του βασανισμού. Σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και σεξουαλικές παρενοχλήσεις έμεναν στο σκοτάδι για πολλά χρόνια.

Σεξουαλική παρενόχληση

Στην επιστολή καταγγέλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης. «Οι αθλητριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα τη βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν «πως να κάνουν σωστά την άσκηση».

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα, εκμεταλλευόμενα το γεγονός ότι τα ανήλικα παιδιά βρίσκονταν μόνα μακριά από τα σπίτια τους (περίοδοι αγώνων και προετοιμασιών), τα παρενοχλούσαν σεξουαλικά και κατόπιν τα «συμβούλευαν» να το κρατήσουν μυστικό. Η παρενόχληση έφτανε ακόμη στο σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Σωματική κακοποίηση

Στην επιστολή αναφέρεται: «οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές-τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα καθώς επίσης και με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης της άσκησης μέχρι το σημείο εκκίνησης, για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Καταγγέλουν επίσης ότι οι προπονητές πετούσαν αντικείμενα στους αθλητές την ώρα που εκτελούσαν τις ασκήσεις τους, τσιμπούσαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια των ασκήσεων και αφαιρούσαν τα προστατευτικά στρώματα κατά την άσκηση, ώστε ο αθλητής να χτυπήσει όταν προγειωθεί.

Κάποιοι προπονητές μάλιστα ανάγκαζαν τους αθλητές να χτυπούν τους συναθλητές τους αντί να το κάνουν οι ίδιοι και οδηγούσαν τους «ανυπάκουους αθλητές/τριες σε χώρους, όπου δεν τους έβλεπαν άλλοι, για να τους χτυπήσουν και να τους απειλήσουν χωρίς να υπάρχουν μάρτυρες […] Πολλοί από εμάς φτάσαμε στο σημείο να εκτελούμε ασκήσεις ακόμα και με σπασμένα πόδια και χέρια, γεγονός που μας οδήγησε σε μεγαλύτερους τραυματισμούς και πολύ σοβαρά προβλήματα».

Υποσιτισμός

Οι αθλητές στην επιστολή τους αναφέρονται στον τρόπο που οι προπονητές ήλεγχαν το σωματικό τους βάρος και ιδιαίτερα των αθλητριών. «Οι προπονητές ως άλλοι Θεοί αποφάσιζαν πόσα κιλά έπρεπε να ζυγίζει η κάθε αθλήτρια. Τα παιδιά κατέφευγαν σε επικίνδυνες μεθόδους απώλειας βάρους (πρόκληση εμετού, διουρητικά χάπια, πολύωρη σάουνα κ.α).

Οι τιμωρίες που τους περίμεναν αν δεν τα κατάφερναν ήταν πολύ σκληρές, ενώ απειλούνταν και με αποκλεισμό από την ομάδα. Κάποιοι προπονητές επέβαλλαν στις αθλήτριες που δεν είχαν το επιθυμητό βάρος κατά το καθημερινό ζύγισμα ακόμα και χρηματική ποινή (η αθλήτρια έπρεπε να βάζει ένα ποσόν που όριζε ο προπονητής σε έναν κουμπαρά που κρατούσε ο ίδιος). Επίσης όταν οι αθλητές διέμεναν σε προπονητικά κέντρα ή ήταν σε περιόδους αγώνων, οι προπονητές έλεγχαν πλήρως τη διατροφή τους με αποτέλεσμα να υποσιτίζονται.

Τα παιδιά έφταναν στα όρια της λιποθυμίας. Αθλήτριες έχουν φτάσει στο σημείο να τρώνε την οδοντόκρεμα διότι δεν άντεχαν την πείνα, καθώς και να ψάχνουν στους κάδους σκουπιδιών στα ξενοδοχεία όπου διέμεναν και στα στάδια που αγωνίζονταν».

Εκδικητικές τιμωρίες

Στην επιστολή οι αθλητές και οι αθλήτριες αναφέρονται και στις τιμωρίες που υποβάλλονταν όταν δεν εκτελούσαν σωστά μία άσκηση. «Ο προπονητής υποχρέωνε τον αθλητή ή την αθλήτρια να μείνει με τα εσώρουχα στην προπόνηση, εως ότου βελτιωθεί, έτσι ώστε να «ξεφτιλίζονται», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, μπροστά στους άλλους αθλητές και προπονητές.

Εξανάγκαζαν επίσης τους αθλητές-τριες να προπονούνται φορώντας μόνο το κορμάκι τους σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα ή να τρέχουν κάτω από τον ήλιο σε περιόδους καύσωνα. Δεν επέτρεπαν σε μικρά παιδιά να πάνε για την ανάγκη τους, με αποτέλεσμα να τα κάνουν επάνω τους και τα άφηναν έτσι σε όλη την διάρκεια της προπόνησης, για να συνετιστούν».

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

Αποκλειστικό Θέμα της Εφημερίδας των Συντακτών

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Μία τέλεια διατηρημένη μούμια 700 ετών. Το άθικτο λείψανο της Κινέζας αριστοκράτισσας από την δυναστεία των Μινγκ βρέθηκε σε εργασίες οδοποιίας

The post Συγκλονιστικές καταγγελίες από αθλητές της ενόργανης. Σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων κοριτσιών, ξυλοδαρμοί, υποσιτισμός και εκδικητικές τιμωρίες. Τι αναφέρουν στην επιστολή τους appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα