Σχολεία. Τι θα ισχύσει με την ώρα προσέλευσης. Τι ανακοίνωσε η Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία για τη χρήση μάσκας

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μάλιστα όπως έχει ανακοινώσει προ ημερών η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές από το νηπιαγωγείο έως την Γ’ Λυκείου.

Χθες το υπουργείο έδωσε τη δημοσιότητα ένα δεύτερο σποτ απευθυνόμενο στους μικρότερους μαθητές για το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου, αριθμώντας -αυτή τη φορά τραγουδιστά- τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται από όλους ανεξαιρέτως στα σχολεία.

Οι

οδηγίες της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας.

Ο κορωνοϊός Sars-Cov2 είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευμονική και συστηματική νόσο (COVID-19), συχνά θανατηφόρο, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικιωμένους.
Στα παιδιά η νόσος από κορωνοϊό συνήθως διαδράμει ήπια, με καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, βήχα, κοιλιακό άλγος ή διάρροια. Επειδή τα παραπάνω συμπτώματα, είναι μη ειδικά και απαντώνται στην πλειονότητα των ιογενών λοιμώξεων της παιδικής ηλικίας, η διάγνωση της COVID-19 βάσει της κλινικής εικόνας, είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Λόγω της ηπιότητας των συμπτωμάτων, τα παιδιά μπορεί να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν στο οικιακό περιβάλλον. Δηλαδή, τα παιδιά αποτελούν τον «Δούρειο ίππο», με τον οποίο μπορεί να μπει ο κορωνοϊός μέσα σε κάθε σπίτι και να προσβάλλει την οικογένεια.
Οι αναγνωρισμένοι τρόποι προφύλαξης από τον κορωνοϊό είναι:
Σχολαστική υγιεινή των χεριών και αποφυγή επαφής τους με μάτια, μύτη και στόμα
Επαρκής αερισμός χώρων.
Διατήρηση απόστασης (τουλάχιστον 1,5 μέτρου) μεταξύ μας.
Χρήση μάσκας προσώπου.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα παιδιά όταν είναι στο σχολείο:
Είναι πολύ δύσκολο να διατηρούν καθαρά τα χέρια τους .
Είναι δύσκολο να διαβιούν σε καλά αεριζόμενο χώρο, ιδιαίτερα το χειμώνα με το κρύο.
Είναι δύσκολο να κρατάνε την απόσταση ασφαλείας .
Γι΄ αυτό πρέπει να φοράνε μάσκα.

Συστάσεις

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του μαθήματος .
Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική στο διάλειμμα, δεν χρησιμοποιείται στη γυμναστική, εφόσον γίνονται σε εξωτερικό χώρο και με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η απόσταση ασφαλείας.

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντικός και συνίσταται στην:

Καθημερινή υπενθύμιση, για την σωστή προφύλαξη .
Επιτήρηση για την διατήρηση απόστασης ασφαλείας .
Ενθάρρυνση της συμμόρφωσης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Η χρήση «ασπίδας προσώπου», δεν συνιστάται σαν εναλλακτική λύση.
Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα που να δικαιολογούν την έκδοση ιατρικής γνωμάτευσης, για τη μη χρήση της μάσκας σε παιδιά με φυσιολογική ψυχοκινητική εξέλιξη.

Συχνές ερωτήσεις:

Ποια μάσκα είναι κατάλληλη για το σχολείο;

Οι υφασμάτινες μάσκες είναι επαρκείς για σχολική χρήση. Ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία  έχει η σωστή χρήση τους. Οι μάσκες πρέπει να εφαρμόζουν καλά καλύπτοντας τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι του παιδιού. Οι γονείς μπορούν να δοκιμάσουν τη μάσκα που  ταιριάζει καλύτερα στο παιδί τους.

Πώς θα εκπαιδεύσω το παιδί και πως θα φροντίσω ώστε η μάσκα του να παραμένει σε καλή κατάσταση;

Συνιστάται το κάθε παιδί να έχει μαζί του στο σχολείο τουλάχιστον 2 μάσκες, την καθεμιά στη δική της ξεχωριστή θήκη (π.χ. μια απλή πλαστική σακούλα ). Πριν τη χρήση της μάσκας πλένουμε καλά τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό. Κρατάμε τη μάσκα από τα κορδόνια και την εφαρμόζουμε καλά στο πρόσωπο. Στη συνέχεια αποφεύγουμε να πιάνουμε με τα χέρια τη μάσκα , να αποκαλύπτουμε την μύτη ή να την κατεβάζουμε προς το σαγόνι. Αποφεύγουμε να πιάνουμε τη μάσκα από την μπροστινή επιφάνεια και να την ακουμπάμε σε κοινόχρηστες επιφάνειες.

Τα παιδιά με άσθμα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; Πρέπει να φορούν κάποιου άλλου είδους μάσκα ή και να μη φορούν καθόλου;

Τα παιδιά με άσθμα που ελέγχεται ικανοποιητικά με την φαρμακευτική αγωγή, δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για σοβαρή νόσηση από  κορωνοϊό, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Η χρήση μάσκας γι’ αυτά τα παιδιά είναι απόλυτα ασφαλής, όπως ακριβώς και για τους συμμαθητές τους. Τα προφυλάσσει γενικότερα από αναπνευστικούς ιούς που μπορεί να πυροδοτήσουν ασθματική κρίση. Τα παιδιά με βαρύ μη επαρκώς ελεγχόμενο άσθμα, που στη χώρα μας είναι πολύ λίγα σε αριθμό, πιθανώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Η χρήση της μάσκας, όχι μόνο δεν αντενδείκνυται, αλλά επιβάλλεται για την καλύτερη προστασία των παιδιών αυτών.

Μπορεί η χρήση της μάσκας να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή ή να επηρεάσει την ανάπτυξη των πνευμόνων του παιδιού;

Όχι, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα μέχρι σήμερα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Μήπως η μάσκα εμποδίζει την εκπνοή του διοξειδίου του άνθρακα;

Όχι. Τα μόρια του εκπνεόμενου διοξειδίου είναι τόσο μικροσκοπικά που δεν μπορούν να παγιδευτούν σε μια μάσκα. Υπενθυμίζεται πως πολλοί επαγγελματίες υγείας, όπως οι γιατροί στα χειρουργεία, αλλά και οι οδοντίατροι, χρησιμοποιούν τις μάσκες πολλές ώρες της ημέρας και για πολλά χρόνια, χωρίς καμιά επίπτωση στην υγεία τους.

Μπορεί αντί για τη μάσκα ένα παιδί να χρησιμοποιήσει ασπίδα προσώπου;

Οι ασπίδες προσώπου χρησιμοποιούνται κυρίως για την προστασία των ματιών από μολυσμένα σταγονίδια. ΄Εχει φανεί ότι παρέχουν κάποια προφύλαξη, η οποία όμως είναι κατώτερη σε σχέση με τη χρήση μάσκας, καθώς σταγονίδια μπορούν να περάσουν από το πλάι της ασπίδας με αποτέλεσμα να μην προστατεύει το ίδιο το παιδί και τους γύρω του.

Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες στα παιδιά που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή;

Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν τα παιδιά με:
1.    Σοβαρό μη ελεγχόμενο άσθμα
2.    Κυστική ίνωση
3.    Χρόνιες διάμεσες πνευμονοπάθειες
4.    Τραχειοστομία ή με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής
5.    Ιστορικό σοβαρής ανοσοκαταστολής (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή συμπαγούς οργάνου)
6.    Θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες, όπως παιδιά με ρευματολογικά νοσήματα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
7.    Σακχαρώδη διαβήτη
8.    Μεσογειακή αναιμία

Ιδιαίτερα για τα ευπαθή παιδιά που προαναφέρθηκαν, προτιμώνται  οι χειρουργικές μάσκες ή οι μάσκες υψηλής προστασίας (πχ. FFP2 ή Ν95) έναντι της απλής υφασμάτινης.

Σημειώσεις

Οι παραπάνω οδηγίες συντάχθηκαν από την ομάδα εργασίας της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής εταιρείας.
Τα μέλη της ομάδας εργασίας (αλφαβητικά) ήταν: Μανώλης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Ανθρακόπουλος, Παναγιώτης Γιάλουρος, Δήμος Γίδαρης, Κώστας Δούρος, Νίκος Καρανταγλής, Χάρης Κατσαρδής, Φώτης Κυρβασίλης, Ελένη Μχαηλίδου, Χάρης ΄Οψιμος, Μάριος Παπαδόπουλος, Μανώλης Παρασκάκης, Αργυρή Πετροχείλου, Κώστας Πρίφτης, Ιωάννης  Τσανάκας, Φάνης  Τσιλιγιάννης, Σωτήρης Φούζας, Κατερίνα Χαϊδοπούλου, Ελπίδα Χατζηαγόρου ,Αθανάσιος Χατζημιχαήλ .

Η ομάδα εργασίας  ευχαριστεί θερμά τον Αν. καθηγητή Παιδιατρικής- Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Ανταχόπουλο και τον Πανεπιστημιακό Υπότροφο ΑΠΘ Παιδιατρικής- Λοιμωξιολογίας, Ηλία Ηωσιφίδη, για την συμβολή τους στη σύνταξη του κειμένου.

Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία οι παρούσες οδηγίες που βασίζονται στη μέχρι τώρα εμπειρία, τις εθνικές και διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, θα βρίσκονται υπό συνεχή αναθεώρηση καθόσον  τα δεδομένα της πανδημίας συνεχώς επικαιροποιούνται.

Με πλέξιγκλας και θερμικές πύλες ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου

Οι δήμοι εργάστηκαν πυρετωδώς όλες τις προηγούμενες ημέρες, ώστε τα σχολεία και οι συνθήκες μέσα σε αυτά, να είναι καθ’ όλα έτοιμα και απολύτως εναρμονισμένα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις εντολές του υπουργείου Παιδείας. Κάποιοι δήμαρχοι προχώρησαν κι ένα βήμα παραπέρα, στην προσπάθειά τους να δώσουν ουσιαστικές λύσεις σε επιμέρους προβλήματα, ώστε να πετύχουν τον μέγιστο δυνατό βαθμό προστασίας και ασφάλειας.

Στη Ραφήνα και στο Πικέρμι, ο δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς, τοποθέτησε διάφανα διαχωριστικά προστασίας στα θρανία των τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φροντίζοντας μάλιστα για την αποφυγή τραυματισμών. Πρόκειται για διαχωριστικό με επιφάνεια πλέξι γκλας, η οποία θα καλύπτει τόσο το θρανίο, όσο και τη θέση κάθε μαθητή, παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Το υλικό είναι επενδυμένο και στις τέσσερις πλευρές του με ξύλο θαλάσσης και χωρίς γωνίες, για λόγους περαιτέρω ασφάλειας και σταθερότητας. Η τοποθέτηση έχει προβλεφθεί να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην «πληγωθούν» οι επιφάνειες των θρανίων και να αφαιρείται μετά τη χρήση του χωρίς ζημίες.

Ακόμη, για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια προμηθεύτηκε θερμικές πύλες εισόδου. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί παντού αυτοκόλλητα για οδηγίες και για τις αποστάσεις και φυσικά έχουν γίνει οι απολυμάνσεις και έχουν εφοδιαστεί οι σχολικές μονάδες με αντισηπτικά, μαντηλάκια και είδη καθαριότητας.

«Στο πλαίσιο του αισθήματος ευθύνης που έχουμε απέναντι στην κοινωνία και κυρίως τα παιδιά, που αποτελούν προτεραιότητα για όλους μας, πήραμε κάποια επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα έχει ορίσει η κυβέρνηση, για το άνοιγμα των σχολείων. Αυτά είναι και μια συνέχεια των προηγούμενων μέτρων, που είχαμε πάρει όταν άνοιξαν πάλι τα σχολεία την περίοδο του Μαΐου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουρνούς και εξηγεί:

«Στα Δημοτικά σχολεία, επειδή εκτιμήσαμε ως δήμος με την Επιτροπή διαχείρισης κρίσεων που έχουμε, πως είναι πολύ δύσκολο τα μικρά παιδιά να στοιχηθούν και επειδή στις τάξεις μας θα βρίσκονται 22 παιδιά σε περίπου 30 τ.μ., αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε ένα διαχωριστικό πλαίσιο με πλέξιγκλας, για τις περιπτώσεις όπου δύο παιδιά θα κάθονται στο ίδιο θρανίο. Αυτό θα γίνει και στα έξι Δημοτικά σχολεία που έχει ο δήμος μας στη Ραφήνα και στο Πικέρμι. Τ
α πλέξιγκλας έχουν διαφάνεια, οπότε δεν χάνεται η οπτική επαφή μεταξύ των μαθητών, είναι επενδυμένα στις τέσσερις πλευρές τους με ξύλινο πλαίσιο και με στρογγυλεμένες τις άκρες, όχι με γωνίες, ώστε να μην είναι επικίνδυνο για τραυματισμούς, ενώ η τοποθέτησή τους έχει προβλεφθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ‘πληγωθούν’ οι επιφάνειες των θρανίων και να μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς ζημιές.

Δεν διαχωρίζει μόνο το θρανίο και τον χώρο της μαθητικής εργασίας, αλλά διαχωρίζει και τον χώρο που κάθονται οι μαθητές. Οπότε πετυχαίνουμε, πρώτον τους κανόνες ασφάλειας για την καθημερινή χρήση και κατά δεύτερον το να προσφέρει μια αποσυμπίεση και στον μαθητή και στον δάσκαλο για την ξαφνική στιγμή που ένα παιδάκι μπορεί να αφαιρέσει τη μάσκα».

Και για τις θερμικές πύλες αναφέρει: «Επιπρόσθετα έχουμε τοποθετήσει σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θερμικές πύλες εισόδου, ώστε οι μαθητές μπαίνοντας να προκύπτει μια άποψη για την κατάσταση της υγείας τους εκείνη τη χρονική στιγμή. Η συνεργασία με τις σχολικές μονάδες, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους είναι άριστη και αποδέχθηκαν θετικά αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα».

Τι ισχύει με την ώρα προσέλευσης

Το Υπουργείο Παιδείας δεν είχε ανακοινώσει την ακριβή ώρα προσέλευσης των μαθητών ανά βαθμίδα τη Δευτέρα κατά την πρώτη ημέρα των μαθημάτων για τη νέα σχολική σεζόν.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τους διευθυντές να ορίσουν με δική τους πρωτοβουλία ώρα προσέλευσης. Με δεδομένο όμως ότι η ώρα του αγιασμού είχε ήδη ανακοινωθεί (11 το πρωί), οι περισσότερο τοποθέτησαν την ώρα προσέλευσης κοντά στις 11 (άλλοι 9:30, άλλοι 10, κάποιοι ακόμα στις 10:45).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες διαμορφώθηκε το πρόγραμμα και μοιράστηκαν αρμοδιότητες στο διδακτικό προσωπικό.

Όμως τον προγραμματισμό των διευθυντών (αλλά και των γονέων που είχαν ήδη ενημερωθεί με τα σχετικά mail) τον διέλυσε το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που έφτασε στα σχολεία το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στην εγκύκλιο αυτή το Υπουργείο όριζε ώρα προσέλευσης στις 8:15, κάτι που σημαίνει ότι οι διευθυντές ήταν υποχρεωμένοι να αλλάξουν προγραμματισμό (που έτσι και αλλιώς είναι ιδιαίτερος λόγω της πανδημίας) και να ενημερώσουν εκ νέου τους γονείς.

Η προχειρότητα αυτή προκάλεσε…αλυσιδωτές εκρήξεις, κυρίως εκπαιδευτικών αλλά και γονέων που εξέφραζαν την αγανάκτησή τους.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Το σχολείο στα 50ς, που επέτρεπε στους μαθητές να μπαίνουν στην τάξη μόνο αν έβρισκαν ενδιαφέρον το μάθημα. Επιτρεπόταν το κάπνισμα, οι κοπάνες και να φέρνουν στην τάξη τα κατοικίδια Ακατάλληλες 27.000 μάσκες που προορίζονταν για σχολεία της Θεσσαλονίκης

Όχι μόνο δεν έχουν παραλάβει ακόμα όλα τα σχολεία τις μάσκες αλλά σε κάποια έστειλαν ακατάλληλες. Ο λόγος για μια παρτίδα 27.000 μασκών που θα μοιράζονταν σε σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Οι 27.000 μάσκες κρίθηκαν ακατάλληλες. Κακώς τις παρέλαβε η ΚΕΔΕ στην Αθήνα και τις απέστειλε στον δήμο Θεσσαλονίκης», δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Εμείς πληρώσαμε τις μάσκες, με χρήματα του Δήμου, για να μην εκτεθούμε στα μάτια γονέων και μαθητών», είπε ο κ. Κυρίζογλου για τις 7.200 μάσκες που έχει προμηθευτεί για τα σχολεία του  δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, οι οποίες στοίχισαν περίπου 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), «ήδη έχουν σταλεί οι απαραίτητες ποσότητες στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, σήμερα Παρασκευή, αποστέλλονται σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, λοιπά νησιά και Πελοπόννησο και αύριο Σάββατο ξεκινά η τροφοδοσία της Αττικής».

Η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους «σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να φτάσει τουλάχιστον μία μάσκα για κάθε παιδί και εκπαιδευτικό στα σχολεία».

Ακόμη, η ΚΕΔΕ αναφερόμενη στον διαγωνισμό που διεξήγε επισημαίνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Και εκείνη «έτρεξε σε χρόνο ρεκόρ τον διαγωνισμό, ο οποίος έκλεισε στις 03/09 με την ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων, κατέθεσε φάκελο προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 04/09, και στις 08/09 πήρε την έγκριση για την υπογραφή των συμβάσεων».

Από τον διαγωνισμό αναδείχθηκαν 20 ανάδοχοι για την προμήθεια των 5.000.000 μασκών, που σχεδόν στο σύνολό τους κατασκευάζονται στην Ελλάδα, όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ.

«Είναι δεδομένο πως το Σαββατοκύριακο οι Δήμοι σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα, θα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να φτάσει τουλάχιστον μία μάσκα για κάθε παιδί και εκπαιδευτικό στα σχολεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Απορρίφθηκαν 3 από τους 25 προμηθευτές

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απέρριψε 3 από τους 25 προμηθευτές μασκών, καθώς δεν προσκόμισαν τα αναγκαία έγγραφα που προβλέπει η νομοθεσία.

Από τους 25 υποψήφιους αναδόχους-προμηθευτές μασκών, κρίθηκε από το ΣΤ΄ Κλιμάκιο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ότι οι 22 έχουν τις προβλεπόμενες τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις να αναλάβουν την προμήθεια μασκών, ενώ αντίθετα 3 «κόπηκαν», καθώς υπήρξαν ουσιώδεις πλημμέλειες στα έγγραφα που προσκόμισαν οι υποψήφιοι ανάδοχοι -προμηθευτές. Οι πλημμέλειες αφορούσαν ότι δεν προσκόμισαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα αναγκαία πιστοποιητικά που απαιτεί η νομοθεσία για τις προμήθειες, όπως είναι αντίγραφο ποινικού μητρώου και άλλα σχετικά έγγραφα.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ 

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η οριστική αποβολή του Γιάννη Τσεκλένη από το Κολλέγιο Αθηνών, ένα χρόνο πριν τελειώσει το σχολείο. Το παράπτωμα που δεν του συγχώρεσαν παρά την προσπάθειά του να τους αλλάξει γνώμη

The post Σχολεία. Τι θα ισχύσει με την ώρα προσέλευσης. Τι ανακοίνωσε η Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία για τη χρήση μάσκας appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
σχολεια, εταιρεία, ωρα, εταιρεία, μηχανη του χρονου, υπουργείο παιδείας, ΕΟΔΥ, λύση, ΑΠΘ, μαΐου, απε-μπε, νέα, mail, σημαίνει, μτχ, θεσσαλονικη, κεδε, αθηνα, ελλαδα, κρητη, απε, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Ημέρα του παιδιού, αλλαγη ωρας 2013, ανοιγμα σχολειων, κοινωνια, ελενη, βημα, γωνιες, ηγεσια, ιος, καθημερινη, μηχανη του χρονου, νησια, ξυλο, πλαισιο, προγραμμα, ραδιο, υγεια, υπουργείο παιδείας, αγωγη, ασθμα, αλγος, απε, απε-μπε, ασπιδα, αυτοκολλητα, βορεια, γεγονος, γινει, γινονται, γιατροι, γονεις, δεδομενο, δευτερο, δευτερα, δημος, δικη, διαρροια, εγγραφα, ευρω, ειπε, ελπιδα, εξελιξη, εξι, ιδιο, ισχυει, θεσσαλια, θηκη, θρανιο, καπνισμα, κεδε, κυβερνηση, κολλεγιο αθηνων, λύση, ματια, μορια, μυτη, νερο, νηπιαγωγειο, μπε, ομαδα, οδοντιατροι, οικογενεια, παιδι, παιδια, περιβαλλον, πικερμι, πλεξιγκλας, υπογραφη, προβληματα, πυλες, ραδιο θεσσαλονικη, ραφηνα, ρεκορ, σαπουνι, σαββατο, σεζον, συνεχεια, συνταξη, σπιτι, στομα, σχολειο, συμπτωματα, φυσικα, φορα, ιωαννης, ωρες, ασφαλεια, βηχα, δημοτικα, δουρος, ειδη, ερωτησεις, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωστας, λαζαρος, ομαδες, σημαίνει, σωτηρης, θετικα, υγειας, υλικο, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα