Προανακριτική Επιτροπή για τη «Novartis» ζήτησε ο Τσίπρας – «Θα διεκδικήσουμε 23 δις ευρώ». Το διπλό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπόθεση

news247:

Τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis, εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.«Η ευθύνη είναι μεγάλη
για την αριστερά και τους ηθικούς της κώδικες, αλλά για κάθε πολιτική δύναμη, για τον Έλληνα που αισθάνεται πατριωτισμό», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας
«Δεν είναι μόνο ηθικής σημασίας ζήτημα, είναι και ζήτημα που αφορά το ίδιο το αύριο της χώρας. Γιατί δεν υπάρχει αύριο για την ανάπτυξη για τη δημοκρατία για τη χώρα αν δεν ξεμπλέξουμε με τις παθογένειες που κληρονόμησε το καθεστώς της διαφθοράς», τόνισε και ξεκαθάρισε: «Τίποτα κρυφό, τίποτα κάτω από το χαλί, χωρίς υπερβολές, κυνήγι μαγισσών και λαϊκά δικαστήρια, αλλά με θάρρος και συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης. Είναι ξένη προς την αριστερά η επιδίωξη να πάρουμε κάποια ρεβάνς. Είναι ξένο προς εμάς το να εξοντώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Άλλοι είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε μεθόδους σπίλωσης με βομβαρδισμό της κοινής γνώμης με «fake news». Δικός μας στόχος είναι μόνο η αλήθεια».

«Δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε και να κουκουλώσουμε. Δε θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων που έχουμε απέναντι μας, γιατί έχουμε πιο δυνατούς συμμάχους, την αρετή την αλήθεια και την απαίτηση της κοινωνίας να γνωρίζει», υπογράμμισε. ‘Οσο και εάν κάποιοι επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες, να προσβάλλουν τη Δικαιοσύνη, να μιλούν απαξιωτικά για κουκουλοφόρους μάρτυρες, εμείς δε θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευση μας να αποκαλυφθεί η αλήθεια, πρόσθεσε, δηλώνοντας βέβαιος ότι σε αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση θα έχει δίπλα της την κοινωνία.
«Για αυτό μας εμπιστεύτηκε, επειδή είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να δικαιώσουμε τις θυσίες της που έγιναν ακόμη πιο μεγάλες με τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, η οποία στα χρόνια του μνημονίου παίρνει τις διαστάσεις ύβρεως απέναντι στο λαό, τις θυσίες του, την πατρίδα, ύβρις σε κάθε πολίτη που είδε τα μνημόνια να ρημάζουν τη ζωή του», σημείωσε ο κ.Τσίπρας.

«Κανείς δεν ξέρει πόσο κόστισε ο εναγκαλισμός της πολιτικής ελιτ με τους ολιγάρχες» είπε και σημείωσε ότι μόνο από την υπόθεση Novartis το κόστος είναι αρκετά δις.Μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων πριν το 2010 το κόστος φτάνει στα 23 δισ, ένα μνημόνιο σχεδόν, επισήμανε ο κ.Τσίπρας, εκτιμώντας ότι ήταν μία βασική αιτία που οδήγησε το ασφαλιστικό σύστημα στα βράχια και ότι εάν είχαν μείνει στα ταμεία ίσως να είχαμε αποφύγει τα μνημόνια. Αλλά το πιο ανήθικο είναι αυτό που συνέβη μετά τα μνημόνια, ότι το πάρτι αυτό συνεχίστηκε, πρόσθεσε. «Εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος έκοβαν συντάξεις και μισθούς, αλλά φρόντιζαν να εξυπηρετούν τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Ξεμπερδεύουμε όμως με τη χυδαιότητα του μαζί τα φάγαμε. Δεν τα φάγαμε μαζί δεν είμαστε όλοι ίδιοι», σημείωσε.
Σημείωσε ότι υπάρχει και το μέγα ζήτημα της ζημίας που υπέστη το δημόσιο και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δε θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που κόστισε στο δημόσιο η Novartis. «Δε θα πράξουμε αυτό που έπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά παραιτούμενη από τη διεκδίκηση των χρημάτων από τη Siemens. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να πάρουμε πίσω και το τελευταίο ευρώ», τόνισε.

Ο κ.Τσίπρας ανήγγειλε την πρόταση συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί εάν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων ώστε να διευκρινιστούν οι σχετικές εισαγγελικές αρμοδιότητες.

«Δεν θα δεχθώ να διασύρεται η παράταξή μου»

Μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη διαγραφή του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να φρενάρει την έκφραση δημόσιας αμφισβήτησης του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη από γαλάζιους βουλευτές, λίγες μέρες πριν έρθει στη βουλή η συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Ήδη μια μέρα πριν τη διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου, ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος είχε ζητήσει την παραίτηση Γεωργιάδη από την αντιπροεδρία της ΝΔ μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το σκάνδαλο της Novartis, γεγονός που προβλημάτισε ιδιαίτερα το Μοσχάτο.
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Αντώναρος εξακολουθεί να θεωρεί άκυρη και αντικαταστατική τη διαγραφή του καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλέσει τα αρμόδια όργανα και να παρουσιάσει αιτιολόγηση της απόφασή τους να τον θέσει εκτός κόμματος, ενώ έχει απευθυνθεί και στον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη. Από το Μοσχάτο εμμένουν στην απόφασή τους και υποστηρίζουν ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σε σύντομο χαιρετισμό του σε εκδήλωση κοπής πίτας της τοπικής οργάνωσης στο Αιγάλεω, όπου παραβρέθηκε αιφνιδιαστικά το Σάββατο, πριν από τη διαγραφή Αντώναρου, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί η ιστορία αυτής της παράταξης να διασύρεται από τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες.«Όλα στο φως αλλά με κανόνες. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν μας τρομάζουν οι παρακρατικές μέθοδοι ενός καθεστώτος που καταλαβαίνει ότι ψυχορραγεί και θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης:Η προανακριτική στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Το άρθρο Προανακριτική Επιτροπή για τη «Novartis» ζήτησε ο Τσίπρας – «Θα διεκδικήσουμε 23 δις ευρώ». Το διπλό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπόθεση δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα