Πως θα εφαρμοστεί ενδεχόμενο τοπικό lockdown στην Αττική. Το «μοντέλο της Μαδρίτης» και οι «κόκκινες» περιοχές

Ποιο είναι το «μοντέλο της Μαδρίτης» στο οποίο θα βασιστεί η Αττική σε περίπτωση lockdown.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα της χώρας μας, με την Αττική να συγκεντρώνει τα περισσότερα κρούσματα ημερησίως, την ίδια στιγμή που παρουσιάζεται σημαντική αύξηση των εισαχθέντων στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία αναφοράς.

Το κυβερνητικό επιτελείο για τη συγκράτηση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού προσανατολίζεται σε εφαρμογή του «μοντέλου της Μαδρίτης».

Πως θα εφαρμοστεί

Πρόκειται στην ουσία για ένα μοντέλο ήπιου lockdown, με το οποίο οι Ισπανοί, οι οποίοι το εφάρμοσαν πρόσφατα στην Μαδρίτη, επιχείρησαν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα.

Συγκεκριμένα, σχεδόν 1 εκατομμύριο κάτοικοι (από τους συνολικά 6,6 εκατομμύρια) τέθηκαν σε μια ιδιότυπη καραντίνα, καθώς δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της συνοικίας τους παρά μόνο για εργασιακούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και νομικούς λόγους.

Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο «κόκκινο» επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στοχευμένα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των περιοχών με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική είναι τα Κάτω Πατήσια, η Κυψέλη, τα Σεπόλια, τα Πετράλωνα, το Περιστέρι, Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα.

Παράλληλα, ισχύουν τα μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας. Δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.

Στις επιβαρυμένες περιοχές της Μαδρίτης το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης, καφέ κλπ, εκτός από τους γενικούς υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν για το όριο ατόμων, είναι περιορισμένο: Τα καταστήματα κλείνουν στις 10 το βράδυ εκτός εκείνων που κάνουν διανομές. Κι ακόμη, έχει περιοριστεί περαιτέρω σε σχέση με τις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές η πληρότητα των χώρων λατρείας και ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε μια θρησκευτική τελετή.

Η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα οι πλατείες, και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά «κόκκινων» περιοχών μόνο για συγκεκριμένο λόγο (επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό) που δηλώνεται στις αρχές, είναι δύο ακόμη πυλώνες του ισπανικού μοντέλου, που εξετάζονται και για την Αττική.

Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας στο λεκανοπέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κορδέλες αποκλεισμού σε πλατείες, ενημερωτικές καμπάνιες και περιπολίες σε γειτονιές για την εφαρμογή των μέτρων.

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ

Τα νέα μέτρα και οι περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 21 Σεπτεμβρίου θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να αποδειχθεί στην πράξη εάν είναι αποτελεσματικά.

Δράση αναμένεται να αναλάβει και η ΕΛ.ΑΣ. με ένα γενικευμένο σχέδιο αποτροπής της διασποράς του κοροναϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτελείς αποφάσισαν ότι, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίου συνωστισμού, η Αστυνομία θα επεμβαίνει σε τρία επίπεδα, ξεκινώντας από απλά ηχητικά μηνύματα και συστάσεις και φτάνοντας ακόμα και στην υποχρεωτική απομάκρυνση από τις πλατείες.

Μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα εξής:Ομάδες έκτακτου αποσυγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφτάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μην δίνουν οινοπνευματώδη μετά τις 12.

Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Πώς δυο ομοφυλόφιλες γυναίκες κατάφεραν να ξεγελάσουν την Εκκλησία και παντρεύτηκαν το 1901. Ίσως ήταν ο πρώτος καταγεγραμμένος λεσβιακός γάμος και είχε τραγικό τέλος

The post Πως θα εφαρμοστεί ενδεχόμενο τοπικό lockdown στην Αττική. Το «μοντέλο της Μαδρίτης» και οι «κόκκινες» περιοχές appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα