Ο αντίπαλος του «Karate Kid», Μπίλι Ζάμπκα. Τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια ο κακός «κόμπρα κάι»; Η άγνωστη υποψηφιότητά του για Όσκαρ και ο ρόλος του Κλόουν στο How I met your mother

Τη δεκαετία του ’80, ο Τζόνι Λόρενς, o αντίπαλος του «Ντάνιελ Σαν», στο Karate Kid, ήταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της ποπ κουλτούρας. Ποιος ήξερε όμως το αληθινό του όνομα; Ποιος νοιάστηκε για την συνέχεια της καλλιτεχνικής διαδρομής του Μπίλι Ζάμπκα;
Ελάχιστοι εως κανένας. Μετά τον Ραλφ Μάτσιο, ο νεαρός ηθοποιός επιβεβαίωσε την «κατάρα» που ήθελε όλους τους άνδρες πρωταγωνιστές της θρυλικής ταινίας να μην κάνουν κάτι σπουδαίο στη συνέχεια της καριέρας τους.

Όταν το «Karate Kid» βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1984,

ο Μπίλι ήταν μόλις 18 και έκανε τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική. Ο Τζόνι Λόρενς, το «κακό παιδί» με τη μαύρη ζώνη στο καράτε, ήταν στην ουσία ο πρώτος του ρόλος. Η πρότερη εμπειρία του με το χώρο ήταν μια γκεστ εμφάνιση στη σειρά «The Greatest American Hero» και όσα έβλεπε και άκουγε από τους γονείς του που δούλευαν στη βιομηχανία του θεάματος ως σκηνοθέτες και παραγωγοί.

Όταν κλήθηκε να ενσαρκώσει τον Τζόνι, δεν είχε κάνει ποτέ στη ζωή του καράτε. Ωστόσο, ήταν ψηλός, γεροδεμένος και μικρός ασχολούταν με την πάλη. Ο συμπρωταγωνιστής του, Ραλφ Μάτσιο, ισχυρίστηκε ότι την πρώτη φορά που τον αντίκρισε στις οντισιόν, το παρουσιαστικό του τον τρόμαξε.
Ωστόσο, στη συνέχεια, η συνεργασία τους ήταν αρμονική. Και αυτό φάνηκε στο τελικό αποτέλεσμα. Το «Karate Kid» ξεπέρασε κάθε προσδοκία των δημιουργών και των συντελεστών του και μετατράπηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο.
Από τη μια μέρα στην άλλη, ο Μπίλι έγινε διάσημος. Όχι όμως ως Μπίλι, αλλά ως Τζόνι Λόρενς ή «Κόμπρα Κάι».
Εκείνη την εποχή, λόγω ηλικίας και απειρίας, δεν το αντιλαμβανόταν, αλλά αποδείχθηκε αδύνατον να ξεφύγει απο το ρόλο του κυνικού καρατέκα. Κι όμως, όπως είπε πολλές φορές, το προσπάθησε με αρκετούς τρόπους. Αλλά και αυτή ήταν μια μάχη που την έχασε, όπως τον τελικό από τον Ντάνιελ Σαν.

Ο Μπίλι Ζάμπκα ως Τζόνι Λόρενς. YouTube

«Μερικά χρόνια μετά το «Karate Kid» άφησα μακρύ μαλλί, γράφτηκα σε ένα ωδείο και παράτησα για λίγο την υποκριτική. Οι φίλοι μου καμιά φορά μου θυμίζουν ότι έλεγα όλη την ώρα «Μη μου αναφέρετε το Karate Kid!». Υπήρξε μία περίοδος που αντιστάθηκα πολύ, γιατί ήθελα να συνεχίσω να κάνω νέα πράγματα. Είναι σαν να σου αρέσει ένα συγκρότημα και να ακούς το ίδιο παλιό τραγούδι ξανά και ξανά».

Πράγματι, μετά το τρίτο και τελευταίο «Karate Kid» που συμμετείχε για λίγα λεπτά, ο Μπίλι Ζάμπκα το 1989, προσπάθησε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Στις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν, συμμετείχε κυρίως σε ανεξάρτητες παραγωγές, ενώ παράλληλα ξεκίνησε να σπουδάζει σκηνοθεσία. Ωστόσο, καμία από τις ταινίες δεν κατάφεραν να πλησιάσουν την επιτυχία του «Karate Kid» ή τουλάχιστον να αποσυνδέσουν το όνομά του Ζάμπκα από την εφηβική ταινία που δεν πήρε κανένα διαπιστευτήριο ποιότητας.
Η πιο αξιοσημείωτη δουλειά του, ως επίδοξος σκηνοθέτης, ήταν το «Most», μία ταινία μικρού μήκους που κέρδισε βραβεία σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ και το 2004 προτάθηκε για Όσκαρ.
Μακριά από τα φώτα του Χόλιγουντ, συνέχισε να σκηνοθετεί βίντεο κλιπ και διαφημιστικά σποτ.

Παράλληλα, επιχείρησε να δοκιμάσει την τύχη του και στη μικρή οθόνη. Τη δεκαετία του ’80, μετά το πρώτο «Karate Kid», συμμετείχε στη σειρά «The Equalizer» του CBS. Αυτός θα ήταν ο «μεγαλύτερος» τηλεοπτικός του ρόλος, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Έκανε το πέρασμά του από λιγότερο γνωστές σειρές και τηλεταινίες, όπου ενσάρκωνε μικρούς ρόλους που δεν ξεπερνούσαν σε διάρκεια το ένα επεισόδιο ή έκανε γκεστ εμφανίσεις ως Τζόνι Λόρενς.
Το 2013εμφανίσθηκε σε ένα επεισόδιο της σειράς «How I met your mother». Ο χαρακτήρας που έπρεπε να υποδυθεί ήταν για ακόμη μία φορά ο εαυτός του, καθώς σύμφωνα με την πλοκή, ο πρωταγωνιστής στα νιάτα του ήταν φανατικός του «Karate Kid» και ο Τζόνι Λόρενς ήταν ο αγαπημένος του ήρωας.
Η συμμετοχή του είχε απήχησή και τον κάλεσαν να συμμετέχει σε αρκετά επεισόδια της επόμενης σεζόν.

«Συνέβη από το πουθενά. Οι θεοί της τηλεόρασης κατέβηκαν από τον ουρανό για να με πάρουν και να με βάλουν σε μια πετυχημένη τηλεοπτική σειρά. Είχα ενθουσιαστεί ήδη που με είχαν αναφέρει στο παρελθόν -ούτε καν εμένα δηλαδή, αλλά τον Τζόνι Λόρενς. Είχα γελάσει θυμάμαι. Κάποια στιγμή ήρθαν σε επαφή και μου είπαν «Σε θέλουμε σε ένα επεισόδιο που θα είσαι ντυμένος κλόουν και στο τέλος θα βγάζεις το μέικ απ και θα αποκαλύπτεται το πρόσωπό σου και η κορδέλα στο κεφάλι». Κι εγώ πίστευα ότι θα τελείωνε εκεί, στο ανέκδοτο για το Karate Kid. Τελικά όλο αυτό κατέληξε στο να μου γράψουν ένα πολύ όμορφο ρόλο», δήλωνε ο Ζάμπκα για τη συμμετοχή του στο δημοφιλές σόου.

Μέχρι σήμερα, ο 56χρονος πλέον Μπίλι Ζάμπκα δεν έχει κατορθώσει να «αποτινάξει» το «Karate Kid» από πάνω του. Αλλά πλέον δεν μοιάζει να το προσπαθεί. Το 2017 ανακοινώθηκε ότι το βασικό καστ της πρώτης θρυλικής ταινίας του 1984 θα συναντιόταν και πάλι για ένα remake, μία 30ετία αργότερα. Αρχικά κυκλοφόρησε στην premium πλατφόρμα του YouTube με τον τίτλο «Cobra Kai» και στη συνέχεια και σε άλλα συνδρομητικά δίκτυα.
Οι δύο ανταγωνιστές συναντήθηκαν ξανά. Όχι με τα πραγματικά τους ονόματα, αλλά για ακόμα μία φορά ως «Τζόνι Λόρενς» και «Ντάνιελ Λαρούσο». Αυτή τη φορά είναι και οι δύο πρωταγωνιστές και ο Τζόνι, δεν είναι τόσο κακός. Αντίθετα προσπαθεί να γίνει καλύτερος και επιτέλους να αναστήσει την καριέρα του.
Όπως και ο Ραλφ Μάτσιο…

αρχική φωτογραφία: YouTube

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο «Ντάνιελ Σαν». Ο Karate Kid, που έμεινε στα αζήτητα. Παντρεύτηκε την κοπέλα που γνώρισε 15 χρονών και βγήκε στην επικαιρότητα όταν χόρεψε στο Dancing with the Stars

The post Ο αντίπαλος του «Karate Kid», Μπίλι Ζάμπκα. Τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια ο κακός «κόμπρα κάι»; Η άγνωστη υποψηφιότητά του για Όσκαρ και ο ρόλος του Κλόουν στο How I met your mother appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα