Οργισμένες διαδηλώσεις για την αυτοκτονία 17χρονης που κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση σε Αστυνομικό τμήμα στην Κολομβία. Καταστολή και δεκάδες νεκροί

Η αυτοκτονία ενός 17χρονου κοριτσιού που κατηγόρησε την αστυνομία για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμό πυροδότησε εξέγερση στη νοτιοδυτική Κολομβία που άφησε τουλάχιστον ένα άτομο νεκρό, 35 τραυματίες και την τοπική αστυνομική φυλακή κατεστραμμένη. 

Τα νέα για την αυτοκτονία της μαθήτρια έπεσαν σαν βόμβα και μετέτρεψαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε βίαιη εξέγερση στην πόλη Ποπαγιάν την Παρασκευή.

Στον λογαριασμό της στο Instagram, η κοπέλα δήλωσε πώς παρενοχλήθηκε σεξουαλικά και υπέστη ξυλοδαρμό από μέλη της διαβόητης αστυνομικής μονάδας ESMAD την Τετάρτη.

Ο διοικητής της αστυνομίας στη νοτιοδυτική Κολομβία, στρατηγός Ρικάρντο Αλάκρον, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι οι ισχυρισμοί του νεκρού κοριτσιού ήταν «ψεύτικες ειδήσεις» –  τα στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο.

Aquí queda registrado cuando se llevan a Allison Melendez.
No permitamos que se los lleven, un mensaje para todos los que estamos en las marchas, NO DEJEMOS QUE LA POLICÍA Y EL ESMAD SE LOS LLEVEN POR FAVOR. pic.twitter.com/IohjsyoVcn

Laura Martínez (@LauraMMoficial) May 14, 2021

Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας Φρανσίσκο Μπαρμπόσα διέταξε ποινική έρευνα για τις αξιώσεις σεξουαλικής κακοποίησης της μαθήτριας που αυτοκτόνησε.

Η τελευταία ανάρτηση του νεκρού κοριτσιού, με το hashtag «#UribeParacoHPTA», έγινε δημοφιλής σε όλη την Κολομβία. Το hashtag αναφέρθηκε στους φερόμενους δεσμούς μεταξύ του πρώην Προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε και των ακροδεξιών «ομάδων θανάτου» που βρίσκονται επί του παρόντος υπό διερεύνηση.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας

Οι γυναίκες κάλεσαν η μία την άλλη να αντισταθεί στη σύλληψη μετά από τις τελευταίες πολλές κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης από την αστυνομία, ενώ οι διαδηλώσεις στο Popayan έγιναν βίαιες.
Άνθρωποι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν στο κέντρο κράτησης της αστυνομίας Ποπαγιάν,  οι εξωτερικοί τοίχοι του οποίου ήταν βαμμένοι με λέξεις όπως «δολοφόνοι» και «βιαστές».

Cientos de ciudadanos salieron a marchar pidiendo que se esclarezca lo sucedido en la ciudad de #Popayan. La movilización continuó hasta la URI de la Fiscalía, mientras algunas personas protestaban, otras encapuchadas, arremetieron contra la estructura física
⁣#ParoNacional15M pic.twitter.com/dnAMXgeZjS

— ñ 1.340 (@LaCarinosaNeiva) May 15, 2021

Ακολούθησαν σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία, έπειτα από καταγγελία δημοσιογράφου που είπε ότι παρεμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η αστυνομία επιτέθηκε επίσης σε ανακριτές του Γραφείου Ιατρικών Εξεταστών, οι οποίοι συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία για τη φερόμενη δολοφονία αστυνομίας ενός διαδηλωτή.

Την Παρασκευή το απόγευμα, ο γερουσιαστής Ιβάν Σέπεδα ισχυρίστηκε ότι η έκρηξη βίας άφησε τουλάχιστον έναν άμαχο νεκρό και 35 τραυματίες.
Ο Σέπεδα πρόσθεσε ότι «πρόκειται να κλείσουμε την ESMAD», όπως απαιτείται από τους φοιτητές διοργανωτές που ηγούνται ειρηνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τις 28 Απριλίου.

#ParoNacional14M| En estos momentos se presentan hostigamientos del ESMAD a defensores y defensoras de Derechos Humanos en Popayán. pic.twitter.com/cBU3aFM2xc

— Colombia Informa (@Col_Informa) May 14, 2021

Ο ακροδεξιός Πρόεδρος Ιβάν Ντούκε διέταξε τον υπουργό Άμυνας Ντιέγκο Μολάνο και τον υπουργό Εσωτερικών, Ντάνιελ Παλάσιος να ταξιδέψουν στην Ποπαγιάν για να ηγηθούν προσωπικά των προσπαθειών αποκατάστασης της τάξης στην πόλη.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι οι έρευνες για τις «λυπηρές πράξεις που σχετίζονται με το άρρωστο κορίτσι» είναι «κρίσιμες».

Ο Ντουκ, ο Μολάνο και ο Παλάσιος το τελευταίο διάστημα έχουν έντονη κριτική για την εξαιρετικά βίαιη αντίδρασή τους στις διαμαρτυρίες κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότερα από 40 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

Πηγή: Colombia Reports
Πηγή video:  Twitter
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: GlobalLiveMedia

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Θάνατος σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Το απάνθρωπο τέλος μιας 13χρονης Κολομβιανής που εγκλωβίστηκε στα ερείπια του σπιτιού της και περίμενε επί τρεις ημέρες βοήθεια. Η μαρτυρία του φωτογράφου 

The post Οργισμένες διαδηλώσεις για την αυτοκτονία 17χρονης που κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση σε Αστυνομικό τμήμα στην Κολομβία. Καταστολή και δεκάδες νεκροί appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα