Οι Τούρκοι θα σκεπάσουν τις αγιογραφίες της Αγίας Σοφίας. Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Χουριέτ αναφέρει ότι θα τοποθετηθούν χαλιά και οι επισκέπτες θα βγάζουν τα παπούτσια τους

Mε χρήση ειδικής τεχνολογίας και φωτισμού θα καλυφθούν οι αγιογραφίες της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε το ρεπορτάζ της εφημερίδας Χουριέτ, μετά την απόφαση να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στο twitter έχει ήδη κλείσει η σελίδα που αναφέρεται στην Αγία Σοφία ως Μουσείο και έχει αλλάξει σε «Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας».

Δημοσιογράφος της εφημερίδας «Οζκγούρ Αλτουνκού», μπήκε στο εσωτερικού του μεγαλοπρεπούς ναού και παρουσίασε τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στην Αγία Σοφία.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε, πως κατά τη διάρκεια του «namaz», οι τοιχογραφίες του Χριστού, της Παναγίας και των Κομνηνών θα μαυρίζουν με ειδικό φωτισμό και θα εμφανίζονται πάλι μετά την προσευχή.

Ανάλογες πληροφορίες αποκαλύπτουν και άλλες τουρκικές εφημερίδες. Η «Γενί Σαφάκ» κάνει λόγο για «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας και η «Τούρκιε» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι «Έληξε το βάσανο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών».

Τέλος, η «Σαμπάχ»έχει τίτλο: «Έληξε η νοσταλγία για την Αγία Σοφία».

Από την πλευρά του Τύπου της Αντιπολίτευσης, οι αντιδράσεις θεωρούνται περιορισμένες και κάνουν λόγο για καθαρά «πολιτική κίνηση», την απόφαση να μετατρέψει ο Τούρκος Πρόεδρος την Αγία Σοφία σε τζαμί.
Ορισμένες από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν ήταν: «αντικείμενο πολιτικής», υπογραφή αναμέτρησης Ερντογάν – Ατατούρκ» και «κίνηση Αγίας Σοφίας για το πολιτικό αδιέξοδο».

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο εμφύλιος των Βυζαντινών στην Αγία Σοφιά με τη συμμετοχή και ένοπλων κληρικών! Η συνωμοσία της αδελφής του ανήλικου αυτοκράτορα Αλέξιου Β’ εναντίον της μητέρας του και του εραστή της 

Αγία Σοφία: Στις 24 Ιουλίου η πρώτη μουσουλμανική προσευχή-Τι ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. Το «τζαμί της Αγίας Σοφίας» θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους σημείωσε.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί αποφασίστηκε χτες, 10 Ιουλίου, όταν το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο.
Ακολούθως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία.

Μάλιστα αμέσως μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας.

Η απόφαση του κορυφαίου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 2 Ιουλίου το ΣτΕ της Τουρκίας είχε πετάξει στoν πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν το μπαλάκι για να αλλάξει εκείνος το στάτους της Αγίας Σοφίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας είχε αποφασίσει ότι η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 για μετατροπή από τζαμί σε μουσείο ήταν σύννομη, όπως και αντίστοιχη απόφαση του 2008.

Το ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι το στάτους μπορεί να αλλάξει με Προεδρικό Διάταγμα, όπως άλλαξε και το 1934.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η τελευταία λειτουργία στην Αγία Σοφία έγινε 466 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης. Η «καταδρομική» ενέργεια του παπά Λευτέρη και το διπλωματικό επεισόδιο (βίντεο)

The post Οι Τούρκοι θα σκεπάσουν τις αγιογραφίες της Αγίας Σοφίας. Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Χουριέτ αναφέρει ότι θα τοποθετηθούν χαλιά και οι επισκέπτες θα βγάζουν τα παπούτσια τους appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα