«Αν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε δεύτερο κύμα τον Αύγουστο». Ανησυχία των επιστημόνων για νέα έξαρση κορονοϊού στην Ελλάδα το καλοκαίρι

Για νέο κύμα πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα μέσα στον Αύγουστο, προειδοποιούν οι επιστήμονες, σε περίπτωση που τα θετικά κρούσματα συνεχίσουν την αυξητική τους πορεία.

Τα νέα κρούσματα, με αρχή τα 50 της περασμένης Πέμπτης προκαλούν ανησυχία στην Ελλάδα, που βλέπει ασθενείς με κορονοϊό να αυξάνονται σημαντικά, με

τον μεγαλύτερο αριθμό τους να προέρχονται από το εξωτερικό.

Η νέα κατάσταση έχει επαγρυπνήσει την Κυβέρνηση, που την Παρασκευή 10 Ιουλίου προγραμμάτισε τηλεδιάσκεψη το Μέγαρο Μαξ΄μου, ώστε να  εκτιμηθεί η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ήδη από την 1η Ιουλίου, που άνοιξαν τα σύνορα της Ελλάδας, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία που έχει πάρει η πανδημία, εν μέσω καλοκαιριού, και απειλεί με δεύτερο κύμα.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, Μάριο Λαζανά «αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα», ξεκαθαρίζοντας πως «θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ούτως ή άλλως. Το έχω από την αρχή ότι θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας. Διαφωνώ που την έβγαλαν σε κάποια σημεία. Δεν μπορείς να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ ή στον φούρνο και να μη φοράς μάσκα, ή ο υπάλληλος να μη φοράει μάσκα. Επίσης διαφωνώ με την απελευθέρωση των τραπεζιών στα εστιατόρια. Απλά έπρεπε να αυξηθεί λίγο το όριο. Τώρα μαθαίνω υπάρχουν μαγαζιά που βάζουν 30-40 τραπέζια μαζί. Επίσης, δεν θα έπρεπε να γίνονται πανηγύρια. Και μην ξεχνάμε πως στα πανηγύρια προσέρχονται και τουρίστες. Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος έλεγχος στις πύλες εισόδου. Πρέπει να επεκταθεί ο έλεγχος και στον γενικό πληθυσμό».

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Γιατί η πανούκλα βελτίωσε τη ζωή όσων επέζησαν και δυνάμωσε τη φωνή των απόκληρων. Πώς η πανδημία έφερε τη διαφθορά στην εκκλησία. Η πανώλη στην Ευρώπη, που άλλαξε τον κόσμο ριζικά 

«Η Σερβία δείχνει πόσο ευμετάβλητη είναι η πανδημία»

Την ίδια ανησυχία εξέφρασε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος, ο οποίος ανέφερε τη Σερβία ως παράδειγμα για να αποδείξει πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει η επιδημική κατάσταση σε μία χώρα.

«Μέχρι στιγμής αυτά που γίνονται ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα. Ξέραμε ότι όταν ανοίγαμε τα σύνορα θα είχαμε εισαγόμενα κρούσματα. Το θέμα είναι αυτά να μη γίνουν εστίες μετάδοσης. Θα πρέπει να γίνεται έγκαιρη απομόνωση και έγκαιρη ιχνηλάτηση. Αυτό που δεν ήταν καινούργιο ήταν η Σερβία, κάτι που δείχνει πόσο ευμετάβλητη είναι η κατάσταση. Πόσο εύκολα δηλαδή μπορεί να έχουμε μετάδοση κρουσμάτων και έξαρση της επιδημίας. Στα Βαλκάνια έχουμε μία έξαρση του νοσήματος. Γι’ αυτό γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα σύνορα, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και όχι μόνο στα σύνορα», ανέφερε ο καθηγητής και τόνισε:
«Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες πολίτες πόσο εύκολα αλλάζει η κατάσταση. Να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις, να φορούν μάσκες, να πλένουν τα χέρια τους. Η άποψη που έχει συζητηθεί μεταξύ των συναδέλφων που μετέχουμε στην Επιτροπή είναι ότι αυτά τα πανηγύρια δεν πρέπει να έρχονται. Σε αυτά συμμετέχουν και άνθρωποι που έρχονται από άλλες πόλεις, ή τουρίστες από άλλες χώρες. Είναι πιθανό να έχουμε και περισσότερα κρούσματα, με τα πιο πολλά να είναι εισαγόμενα».

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η ασιατική γρίπη του 1957 ξεκίνησε από την Κίνα και σε τέσσερις μήνες εξελίχθηκε σε πανδημία. Πώς αντέδρασε η Ελλάδα. Τι συνέβη με το εμβόλιο 

The post «Αν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε δεύτερο κύμα τον Αύγουστο». Ανησυχία των επιστημόνων για νέα έξαρση κορονοϊού στην Ελλάδα το καλοκαίρι appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα