Σε τζαμί μπορεί να μετατραπεί η Αγία Σοφία, σύμφωνα με το τουρκικό ΣτΕ. Στον Ερντογάν η τελική απόφαση

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, σύμφωνα με το CNN Turk.

Μάλιστα αμέσως μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας.

pic.twitter.com/U1yCapisLc

Ibrahim Kalin (@ikalin1) July 10, 2020

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 2 Ιουλίου το ΣτΕ της Τουρκίας είχε πετάξει στoν πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν το μπαλάκι για να αλλάξει εκείνος το στάτους της Αγίας Σοφίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας είχε αποφασίσει ότι η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 για μετατροπή από τζαμί σε μουσείο ήταν σύννομη, όπως και αντίστοιχη απόφαση του 2008.

Διαβάστε ακόμα: Αγία Σοφία. Πώς χτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ ο μεγαλύτερος ναός της ορθοδοξίας, που μουσουλμάνοι πολιτικοί προτείνουν να ξαναγίνει τέμενος

Το ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι το στάτους μπορεί να αλλάξει με Προεδρικό Διάταγμα, όπως άλλαξε και το 1934.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να μην αλλάξει το καθεστώς

Τουλάχιστον τρεις παρεμβάσεις έχουν κάνει η ΗΠΑ, ζητώντας να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Οι ΗΠΑ έχουν προτρέψει την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, ως υπόδειγμα της δέσμευσής της για τον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων και της ποικιλόμορφης ιστορίας που συντέλεσαν στη Δημοκρατία της Τουρκίας και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την 1η Ιουλίου.

Πηγή: Reader.gr

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Τι κρύβεται στα υπόγεια τούνελ κάτω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη; Οι θρύλοι για τον φυλακισμένο σατανά, τον ανθρώπινο σκελετό, τις αλυσίδες και άλλα ευρήματα

The post Σε τζαμί μπορεί να μετατραπεί η Αγία Σοφία, σύμφωνα με το τουρκικό ΣτΕ. Στον Ερντογάν η τελική απόφαση appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα