Ο Τραμπ έδωσε εντολή για βομβαρδισμούς στο Ιράν, αλλά την πήρε πίσω. Το βίντεο-ντοκουμέντο από την κατάρριψη του αμερικανικού drone από πύραυλο του Ιράν. Τι υποστηρίζουν οι δυο πλευρές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την διεξαγωγή πληγμάτων εναντίον του Ιράν, σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός drone την Πέμπτη, αλλά ακύρωσε τη διαταγή του, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times.

Αρχικά, ο Τραμπ ενέκρινε επιθέσεις εναντίον λιγοστών στόχων στην επικράτεια του Ιράν, κυρίως ραντάρ και συστοιχιών πυραύλων, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλούνται

ανώτερους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που είτε συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις ή ενημερώθηκαν για αυτές.

Τα πλήγματα επρόκειτο να γίνουν λίγο πριν από τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των αμάχων κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί και πλοία είχαν λάβει θέσεις, αλλά δεν είχε εκτοξευθεί κανένας πύραυλος όταν ανακλήθηκε η προεδρική διαταγή, τονίζει η εφημερίδα.

Η ξαφνική ανάκληση της διαταγής φρέναρε αυτή που θα ήταν η τρίτη ανάληψη αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή κατά τη διαταγή του Τραμπ. Στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, το 2017 και το 2018, επλήγησαν στόχοι στη Συρία σε αντίποινα για επιθέσεις με χημικά όπλα για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Δαμασκό, κάτι που διέψευσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Παραμένει ακόμα ωστόσο ασαφές το εάν θα γίνουν αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν ή όχι, εξηγώντας ότι δεν είναι γνωστό εάν η ακύρωση των επιδρομών οφείλεται στο ότι ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή στο ότι η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις που αφορούσαν τον εφοδιασμό ή τη στρατηγική της στρατιωτικής επιχείρησης.

Το βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή της κατάρριψης του αμερικανικού drone

Ένα βίντεο – ντοκουμέντο είδε το «φως» της δημοσιότητας από την κατάρριψη του Αμερικανικού drone από το Ιράν.

Συγκεκριμένα, στο απόσπασμα καταγράφεται η στιγμή εκτόξευσης της ρουκέτας και μετά από λίγα δευτερόλεπτα ο ουρανός φωτίζεται από τη λάμψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους να εκρήγνυται.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, το αμερικανικό drone πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο και σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Στενό της Χορμούζ, σε απόσταση 34χλμ από τις ιρανικές ακτές, προτού καταρριφθεί από τις ιρανικές δυνάμεις αεράμυνας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας το γεγονός τόνισε πως «το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος», με ανάρτησή του στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, Twitter.

Δείτε το βίντεο

Video released by #IRGC shows the moment of shooting down an intruding American spy drone on Wednesday.#USdroneShotDown #Drone #UnitedStates #HormuzStrait #Iran pic.twitter.com/wp6AS7KugD

Press TV (@PressTV) June 20, 2019

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού παραβίασε τον εναέριο χώρο του Ιράν.

«Στις 00:14 το αμερικανικό drone απογειώθηκε από τα ΗΑΕ σε λειτουργία απόκρυψης και παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο. Στοχοθετήθηκε στις 04:05 στις συντεταγμένες (25°59’43″N 57°02’25″E) κοντά στο Κου-ε Μομπάρακ. Ανασύραμε κομμάτια του αμερικανικού στρατιωτικού drone στα ΔΙΚΑ ΜΑΣ χωρικά ύδατα όταν αυτό καταρρίφθηκε»,  τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ.

reader

The post Ο Τραμπ έδωσε εντολή για βομβαρδισμούς στο Ιράν, αλλά την πήρε πίσω. Το βίντεο-ντοκουμέντο από την κατάρριψη του αμερικανικού drone από πύραυλο του Ιράν. Τι υποστηρίζουν οι δυο πλευρές appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα