«Ο Δημήτρης βασανιζόταν κυριολεκτικά όπως αποδείχτηκε». Η συγκινητική επιστολή ενός φίλου καθηγητή στο Πρίνστον, για τον ιδιοκτήτη του οίκου ευγηρίας που αυτοκτόνησε από τις τύψεις

Σοκ έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η είδηση της αυτοκτονίας του ιδιοκτήτη του γηροκομείου στον Άγιο Στέφανο.

Ο 41χρονος Δημήτρης Καμπανάρος, ιδρυτής της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων «Νέα Θάλπη», έβαλε τέλος στη ζωή του με μία καραμπίνα, μέσα στο ίδιο του το σπίτι, σκορπώντας θλίψη σε συγγενείς και φίλους που μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για το πρόσωπό του.

Στο γηροκομείο που διεύθυνε είχαν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού σε δύο εργαζόμενους και μία ηλικιωμένη,

ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θετικός είχε βρεθεί και ο ίδιος, γεγονός που πρέπει να τον επηρέασε ψυχολογικά.

Ιδιοκτήτης γηροκομείου: Απέτυχα, με νίκησε ο κορωνοϊός

Ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου, πριν βάλει τέλος στη ζωή του, άφησε ένα ιδιόχειρο σημείωμα, στο οποίο αποχαιρετούσε τους δικούς του ανθρώπους και σε μία αυστηρή αυτοκριτική, με φανερό το βάρος της ευθύνης που ένιωθε, αναφέρθηκε στους λόγους που προχώρησε στη μοιραία πράξη.

«Είμαι ένας αποτυχημένος. Δυσφήμησα το γηροκομείο. Δεν τα κατάφερα. Απέτυχα. Πλέον δεν θα με εμπιστευτεί ποτέ ξανά κανείς. Με νίκησε ο κορωνοϊός. Κουράστηκα. Και μάλλον δεν ήμουν καλός καπετάνιος. Λάτρεψα τη δουλειά μου. Έκανα λάθος, κόλλησα κορωνοϊό μετά από όλα αυτά…», ήταν μερικά από τα όσα έγραψε στο σημείωμα.

Στο σημείωμα, ο Δημήτρης Καμπανάρος αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη μητέρα του και στην αδελφή του, ενώ αποκαλύπτει ότι η καραμπίνα που χρησιμοποίησε ανήκε στον πατέρα του.

Οπως αναφέρουν άνθρωποι που γνώριζαν τη δουλειά του, προκειμένου να προφυλάξει τους περίπου 100 ηλικιωμένους είχε βάλει το γηροκομείο αυτοβούλως σε καθεστώς καραντίνας, όμως τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή πριν από λίγα 24ωρα.

Διαβάστε επίσης: «Υπερτιμημένη η ομάδα των Βρετανών» που έσπασε τον γερμανικό κώδικα Enigma. Τι υποστηρίζει η βρετανική υπηρεσία κατασκοπίας για την μεγαλύτερη επιτυχία της αντικατασκοπίας

Ο φίλος μου Δημήτρης Καμπανάρος

Γράφει ο Άγγελος Χανιώτης – καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών, Πρίνστον:

«Γνώρισα τον Δημήτρη πριν από 20 χρόνια. Φοιτητής Γεροντολογίας εκείνος, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Χαϊλδεβέργης εγώ, είχα τη χαρά να του απονείμω το βραβείο του καλύτερου αλλοδαπού φοιτητή, που χορηγεί το Ίδρυμα Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών.

Το ερώτημα που τον βασάνιζε, και εδώ η λέξη έχει την κυριολεκτική σημασία της, ήταν: «Πως μπορώ να δώσω ποιότητα στη ζωή των ηλικιωμένων;». Σε αυτό αφιέρωσε τη διδακτορική διατριβή του, τις επιστημονικές του μελέτες, τη δημόσια δράση του ως συμβούλου αυτοδιοίκησης για ζητήματα που αφορούν την τρίτη ηλικία.

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Αποκατάστασης που ίδρυσε (και η ονομασία είναι ενδεικτική) ήταν έργο αγάπης και κοινωνικής προσφοράς, πρότυπο για μίμηση. Όταν ξέσπασε η πανδημία, για να προστατεύσει τους ηλικιωμένους της μονάδας του, πήρε την πρωτοβουλία να κλειστούν – και ο ίδιος- και οι εργαζόμενοι για 65 ημέρες στο κτίριο.

Με ενθουσιασμό μου πρότεινε να τεκμηριώσουμε την εμπειρία αυτή σε ντοκιμαντέρ και είχαμε την τύχη να καταγράψει συγκλονιστικές εικόνες ο φακός του σκηνοθέτη Χρήστου Μπάρμπα. Όταν ξέσπασε το νέο κύμα της πανδημίας, μου μιλούσε συχνά για τις αγωνίες του και κυρίως για την ανευθυνότητα κάποιων συμπατριωτών μας που αγνοούν τις συστάσεις.

Το ότι χάθηκε ένας άνθρωπος ευαίσθητος και αφοσιωμένος επιστήμονας. Ενας καρδιακός φίλος. Με γεμίζει ανείπωτη θλίψη.

Προσαλίκας: Είχε υπερβολικό αίσθημα ευθύνης

Για το τραγικό συμβάν τοποθετήθηκε ο Στέλιος Προσαλίκας. Ο γνωστός πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας βόλεϊ είναι και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων και γνώριζε προσωπικά τον ιδιοκτήτη του γηροκομείου, καθώς είχαν στενή συνεργασία. Μιλώντας στο Mega ανέφερε πως είχε «υπερβολικό αίσθημα ευθύνης» και δήλωσε σοκαρισμένος από την πράξη του.

«Γνώριζα πάνω από 10 χρόνια τον άνθρωπο αυτό. Πήγα στη Μονάδα και πρώτη φορά στη ζωή μου… πήγα να λιποθυμήσω. Υπερβολικό αίσθημα ευθύνης του Δημήτρη. Αγαπούσε πολύ τη δουλειά του», είπε αρχικά ο κ. Προσαλίκας.

«Μιλάμε για ένα παιδί εξαίρετο, λάτρευε τους ηλικιωμένους. Και ήταν πολύ τυπικός. Ήταν η μοναδική μονάδα που έκανε οικειοθελή καραντίνα 2,5 μήνες. Οδηγούσε και είχε μάσκα κι από πάνω προσωπίδα. Δεν άντεξε ότι υπάρχει πιθανότητα να εκτεθεί. Ήταν τέτοιο το αίσθημα της ευθύνης», πρόσθεσε.

Όλα ξεκίνησαν μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων στο γηροκομείο του Αγίου Στεφάνου. Ειδικότερα, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου σήμανε συναγερμός στο γηροκομείο στον Αγιο Στέφανο, καθώς εντοπίστηκαν τρία θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Επρόκειτο για δύο εργαζόμενες και μία 87χρονη που ζει στη δομή.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στο γηροκομείο είχαν γίνει τεστ στις 15 Οκτωβρίου, τα οποία βγήκαν όλα αρνητικά. Τέσσερις ημέρες μετά, ο 41χρονος ιδιοκτήτης προχώρησε, με δική του πρωτοβουλία, στη διενέργεια rapid tests, τα οποία έδειξαν τρία κρούσματα.

«Κατευθείαν πήραμε μοριακό για να το επιβεβαιώσουμε, και ο ΕΟΔΥ έκανε τεστ σε όλους όσοι βρίσκονται στο γηροκομείο. Και οι τρεις ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί», είχε πει στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με το Mega, στις 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν εκ νέου τεστ και, όπως διαπιστώθηκε, όλα ήταν αρνητικά, εκτός από του ιδιοκτήτη του γηροκομείου, το οποίο βγήκε θετικό. Την ίδια ημέρα, ο 41χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του.

Η επιστολή του καθηγητή Χανιώτη δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής

The post «Ο Δημήτρης βασανιζόταν κυριολεκτικά όπως αποδείχτηκε». Η συγκινητική επιστολή ενός φίλου καθηγητή στο Πρίνστον, για τον ιδιοκτήτη του οίκου ευγηρίας που αυτοκτόνησε από τις τύψεις appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα