Έρχεται απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12 το βράδυ. Καθηγητής Βατόπουλος: «Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος» – Οι περιοχές σε «κόκκινο» και «πορτοκαλί» συναγερμό

Κρίσιμη είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό λόγω της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων που έφτασαν χθες τα 865, σημειώνοντας άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ.

Η εξάπλωση της πανδημίας έφερε ήδη το δεύτερο lockdown, με την Καστοριά να περνάει στο επίπεδο 4, αποτελώντας μαζί με την Κοζάνη τις περιοχές που έχουν βαφτεί με κόκκινο στον χάρτη επικινδυνότητας. Ταυτόχρονα, Θεσσαλονίκη,

Βοιωτία, Λάρισα, Σέρρες και Ιωάννινα πέρασαν στο τρίτο επίπεδο που συνεπάγεται και αυστηροποίηση των μέτρων.

Κομβική ημέρα για την πανδημία -Ποια μέτρα αποφασίζει ο πρωθυπουργός

Πολλοί φοβούνται ότι είναι θέμα ημερών, το πολύ, να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα, ημερησίως κάτι που θα φέρει σχεδόν όλη τη χώρα στο κόκκινο και πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συγκρατηθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και να αποφευχθεί ένα lockdown στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που θα έχει μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Η σημερινή ημέρα θεωρείται κομβική για τις αποφάσεις που θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου και αφορούν περαιτέρω μέτρα. Στο τραπέζι, βρίσκονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, σε όσες περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο επικινδυνότητας 3, δηλαδή αυτές που είναι με πορτοκαλί στον χάρτη. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται φυσικά η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εξετάζεται το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα, που ισχύει σήμερα. Εξ ου και οι λίγες ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχουν ως κύριο στόχο την αποφυγή συνωστισμού σε πλατείες και πάρκα. Οι ανακοινώσεις είναι πιθανό να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ακόμη και σήμερα το απόγευμα, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί το αν θα απευθυνθεί στους πολίτες με τηλεοπτικό μήνυμα.

Διαβάστε επίσης: Η αντιπολεμική διαδήλωση στο Σικάγο με 229 τραυματίες και 589 συλλήψεις. Η αιματηρή τετραήμερη διαμαρτυρία και το γουρούνι που κατέβασαν για την προεδρία των ΗΠΑ

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με περιφερειάρχες για την πανδημία

Η πανδημία αναμένεται να απασχολήσει και την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη που θα έχει στις 12:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Θα γίνει αναλυτική συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ειδικά στις πιο επιβαρυμένες περιοχές και ίσως είναι οι πρώτοι που θα μάθουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης δίνουν πολύ μεγάλο βάρος στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και την πιστή εφαρμογή των αποφάσεων της Πολιτικής Προστασίας. Στόχος είναι να βρίσκονται στον δρόμο όλες οι υπηρεσίες ελέγχου προκειμένου να εντοπίζονται όσες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν με βάση τους κανόνες.

Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» και στο «πορτοκαλί»

Ηδη τα κρούσματα κατά τον Οκτώβριο, έχουν σημειώσει θλιβερό ρεκόρ, καθώς τα 8.879 που έχουν καταγραφεί, ξεπερνούν ήδη αυτά του Σεπτεμβρίου όταν και είχε σημειωθεί αρνητικό ρεκόρ σε απολογισμό ενός μήνα. Και φυσικά μένει κάτι παραπάνω από μία εβδομάδα, με τον απολογισμό να είναι θέμα δύο ή το πολύ τριών ημερών (όπως τουλάχιστον δείχνει η εξέλιξη της πανδημίας), για να φτάσει σε 5ψηφιο νούμερο μέσα στον μήνα. Ηδη έχει γίνει αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους, καθώς έχουν καταγραφεί 141 και ο μήνας δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Τα αρνητικά ρεκόρ

8.879 κρούσματα (Οκτώβριος)
141 θάνατοι τον (Οκτώβριος)
865 κρούσματα συνολικά (24ωρο)
331 κρούσματα στην Αττική (24ωρο)
181 κρούσματα στην Θεσσαλονίκη (24ωρο)

Συνολικά χθες καταγράφηκαν κρούσματα σε 43 περιφέρειες της χώρας, ενώ εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που είχαν τριψήφιο αριθμό, σε διψήφια νούμερα έφτασαν οκτώ περιοχές, που ήταν οι εξής:

Ιωάννινα (32)
Κοζάνη (27)
Λάρισα (23)
Σέρρες (19)
Εύβοια (13)
Αιτωλοακαρνανία (12)
Αχαϊα (10)
Βοιωτία (10)

Lockdown στην Καστοριά, ποιες περιοχές άλλαξαν κατηγορία στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας

Χθες, μετά την ενημέρωση για το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, δόθηκε στην δημοσιότητα και ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας, όπου η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την Καστοριά, η οποία τέθηκε σε καθεστώς lockdown (κατηγορία 4).

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία οδηγούν την επιτροπή για τον κορωνοϊό να αλλάξει σε Επίπεδο 4 (τοπικό Lockdown) την Καστοριά, ενώ με πορτοκαλί χρώμα (Επίπεδο 3) βάφονται πλέον Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βοιωτία και Σέρρες. Τα Ιωάννινα αν και υπήρχαν φόβοι πως θα πάνε στο επίπεδο 4, τελικά αυτό δεν έγινε, αλλά ο υφυπουργός τόνισε πως η κατάσταση εκεί είναι οριακή, κάτι που καταμαρτυρούν και τα 32 νέα κρούσματα χθες. Η κατάσταση ωστόσο για την περιοχή θα επανεκτιμηθεί το Σάββατο και ενδέχεται να αλλάξει σε επίπεδο 4, που σημαίνει πως θα γίνει η τρίτη περιοχή που θα μπει σε lockdown.

Διαβάστε επίσης: Πως μια φάρσα για φωτιά οδήγησε σε πολύνεκρη τραγωδία σε κινηματογράφο της Αθήνας. 26 παιδιά ποδοπατήθηκαν και σκοτώθηκαν …Βατόπουλος: Έρχονται σκληρά μέτρα – Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος

Kαλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος σχολίασε τις τρέχουσες εξελίξεις με τον κορωνοϊό στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως φτάσαμε στο σημείο που «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος».

Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε: «Θα εφαρμοστούν οσονούπω σκληρά μέτρα. Δεν υπάρχει κατανόηση από τον κόσμο για τα μέτρα», ενώ έκανε λόγο για «ραγδαία αύξηση κρουσμάτων».

Παράλληλα, τόνισε: «Υπάρχει ο αναγκαίος συνωστισμός και ο μη αναγκαίος. Φτάσαμε σε ένα σημείο: όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος».

«Απομακρυνθείτε από το χώρο»: Με μηνύματα από μεγάφωνα προσπάθησαν να διώξουν τον κόσμο από τις πλατείες στη Θεσσαλονίκη

Μετά την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού, η νεολαία συνεχίζει να δίνει ραντεβού σε πλατείες και η αστυνομία κάνει περιπολίες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μάλιστα ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία συγκέντρωσης της νεολαίας τις μεταμεσονύκτιες ώρες στο κέντρο της πόλης είναι το τοιχίο της Αγίας Σοφίας, στην οδό Μακένζυ Κινγκ δίνουν ραντεβού κάθε βράδυ αρκετές δεκάδες νεαροί και διασκεδάζουν συζητώντας, γελώντας και πίνοντας αλκοόλ.

Με μεγάφωνα το μήνυμα του κορωνοϊού

Οπως αναφέρει το thestival στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης με εντολή του κέντρου επιχειρήσεων συγκεντρώθηκαν στην οδό Αγίας Σοφίας αστυνομικοί των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και Ο.Π.Κ.Ε. Σε κοντινή απόσταση κλήθηκε υποστηρικτικά μία διμοιρία των ΜΑΤ και ένα περιπολικό της Άμεσης Δράσης αναπαρήγαγε από τα ηχεία του το μήνυμα του Αρχηγείου της Αστυνομίας για απαγόρευση του συνωστισμού.

Το μήνυμα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σας ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός. Παρακαλούμε όπως συμμορφωθείτε και απομακρυνθείτε από τον χώρο».

Δείτε το βίντεο

Το μήνυμα δεν ήταν αρκετό για να αποχωρήσουν οι νεαροί. Λίγη ώρα αργότερα οι αστυνομικοί ζήτησαν διά ζώσης από τους νεαρούς να απομακρυνθούν. Το πεζοδρόμιο της Μακένζυ Κινγκ άδειασε μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς να δημιουργηθεί η παραμικρή ένταση.

The post Έρχεται απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12 το βράδυ. Καθηγητής Βατόπουλος: «Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος» – Οι περιοχές σε «κόκκινο» και «πορτοκαλί» συναγερμό appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
βραδυ, ερχεται, μηχανη του χρονου, lockdown, καστορια, κοζανη, θεσσαλονικη, λαρισα, σερρες, ιωαννινα, διαδηλωσεις, συλληψεις, ηπα, νέα, σημαίνει, αθηνα, οσονούπω, βομβα mall, κινγκ, ματ, τελη κυκλοφοριας, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, αστυνομια, ηπα, ηχεια, θεμα, μηχανη του χρονου, πιεση, σημερινη, τα νεα, ωρα, αυξηση, αλκοολ, αλκιβιαδης, αττικη, βοιωτια, γεγονος, γινει, δευτερο, δειχνει, δοθηκε, εγινε, υπαρχει, εκρηξη, εβδομαδα, ενημερωση, εξελιξη, ερχονται, ιδιο, υπηρεσιες, υπηρχαν, ισχυει, υφυπουργος, κυβερνηση, κινγκ, λογο, μαξιμου, ματ, μηνυματα, μητσοτακης, νεολαια, ξημερωματα, οκτω, οσονούπω, παιδια, πιστη, πρωι, ραντεβου, ρεκορ, σαββατο, συζητηση, σικαγο, στο κοκκινο, τοιχιο, τριτη, φυσικα, χρωμα, ωρες, εφαρμογη, γουρουνι, χωρα, πληροφοριες, σημαίνει, υγειας
Τυχαία Θέματα