Νέα επιδείνωση του καιρού με βροχές και ισχυρούς ανέμους. «Πνίγηκαν» Αττική, Ήπειρος και Κρήτη. Ακυρώσεις πτήσεων και απαγορευτικό απόπλου σε ισχύ (χάρτες)

Οι τοπικά έντονες βροχοπτώσεις και οι σποραδικές καταιγίδες που εκδηλώνονται τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23/12 και επικεντρώνονται στα νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας, αναμένεται βαθμιαία να επεκταθούν σχεδόν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, στις Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα δυτικά και νότια ηπειρωτικά έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 24/12, ενώ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα θα επιμείνουν έως

και τις βραδινές ώρες της Τρίτης.

Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής έως και τις βραδινές ώρες της Τρίτης 24/12/2019. Επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται τα σημαντικότερα φαινόμενα.

Παράλληλα, πολύ ενισχυμένοι άνεμοι εντάσεων έως 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη, ενώ σε περιοχές της Κρήτης και ιδιαίτερα στο Δυτικό Λιβυκό Πέλαγος οι εντάσεις των δυτικών ανέμων θα φτάσουν τοπικά τα 9-10 μποφόρ, όπως διακρίνεται στο χάρτη 2.

Εκτιμώμενες εντάσεις ανέμων το βράδυ της Δευτέρας 23/12/2019.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τα Χριστούγεννα θα επικρατήσει σε όλη σχεδόν τη χώρα βελτιωμένος καιρός, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση.

Κακοκαιρία: “Πνίγηκαν” Αττική, Ήπειρος και Κρήτη 

Το πρωί από Πειραιά δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια για Κυκλάδες και Κύθηρα. Για Αργοσαρωνικό πραγματοποιούνται μόνο τα συμβατικά δρομολόγια.

Απαγορευτικό είναι σε ισχύ και στην γραμμή Καβάλα – Πρίνου. Δεν εκτελείται ούτε το δρομολόγιο, Ρίο – Αντίρριο. Απαγορευτικό και στο δρομολόγιο Πάτρα – Κεφαλλονιά και Κυλλήνη – Κεφαλλονιά.

Περίπου 100 κλήσεις στην πυροσβεστική από την κακοκαιρία

Από την χθεσινοβραδινή βροχή, η πυροσβεστική δέχτηκε περίπου 100 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως κοπές δέντρων. Συνολικά, για την Αττική δέχτηκαν 20 κλήσεις, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα οι κλήσεις έφτασαν περίπου τις 80. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως ενημέρωσε η πυροσβεστική, υπήρξαν στην Άρτα, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, όπου και κόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων. Οι άνεμοι ξεπέρασαν τα 90 χλμ ανά ώρα σε αρκετές περιοχές, με τις μεγαλύτερες ριπές να τις δέχεται το Μαυρολιθάρι Αρτας, με 116 χλμ/ωρα.

Θεομηνία στην Ήπειρο, πλημμύρισαν περιοχές στην Άρτα

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι έντονες βροχοπτώσεις στην Άρτα. Στον Δήμο Αρταίων και στην είσοδο της πόλης, από την παλιά εθνική οδό προς Αγρίνιο, υπερχείλισαν δύο ρέματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο σημειώθηκαν και χιονοπτώσεις.

Προβλήματα στην Πάτρα, κλειστή η Γέφυρα του Ρίου

Πολλά προβλήματα αντιμετώπισε και η Πελοπόννησος, με την Πάτρα να δέχεται ισχυρή βροχόπτωση. Στη παλιά Εθνική Οδό, στο ύψος των Καμινίων, σημειώθηκε κατολίσθηση, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για άντληση υδάτων σε δύο υπόγεια σπίτια στην Οβρυά και στο Κουκούλι, καθώς και για κοπή δέντρου που ήταν έτοιμο να πέσει στην οδό Καρόλου. Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση υπήρξαν στην περιοχή Δεμένικα, ενώ από τους ισχυρούς ανέμους, έμεινε κλειστό το πορθμείο του Ρίου – Αντίρριου.

Διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Αθήνας

Η κακοκαιρία «χτύπησε» και την Αττική. Η δυνατή νεροποντή σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, προκάλεσε πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στα νότια προάστια, με τις περιοχές Βούλα και Νέο Κόσμο, μεταξύ άλλων, να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ακυρώθηκαν πτήσεις στο Ηράκλειο, έσπασαν οι κάβοι σε πλοίο

Και η Κρήτη όμως δε γλίτωσε από την κακοκαιρία. Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Κυριακής στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου όταν λόγω των ισχυρών νοτιάδων που πνέουν στην περιοχή έσπασαν οι κάβοι του πλοίου των Μινωικών γραμμών Festos Palace.

Το πλοίο ακυβέρνητο, αφού δεν λειτουργούσαν οι μηχανές του, παρασύρθηκε στην απέναντι πλευρά του λιμένα δίπλα στον Κούλε, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία που εξασφάλισε το ekriti.gr. Το πλοίο λόγω απαγορευτικού είχε δέσει στο λιμάνι και περίμενε την άρση του απόπλου του, όταν οι κάβοι δεν άντεξαν τον όγκο του και το έσπρωξαν προς το βορά λόγω των νοτιάδων.

Οι άνεμοι ήταν τόσο ισχυροί που προκάλεσαν και την ακύρωση δύο πτήσεων προς το Ηράκλειο από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ άλλη μία πτήση από την Αθήνα, με προορισμό το αεροδρόμιο της πόλης της Κρήτης, αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω καθώς δεν μπορούσε να προσγειωθεί.

The post Νέα επιδείνωση του καιρού με βροχές και ισχυρούς ανέμους. «Πνίγηκαν» Αττική, Ήπειρος και Κρήτη. Ακυρώσεις πτήσεων και απαγορευτικό απόπλου σε ισχύ (χάρτες) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα