Ξαφνική επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη. Πληροφορίες για συνάντηση με τον Χαφτάρ. Ανησυχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκική στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη

Στη Λιβύη μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας αναχώρησε με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο σύμφωνα με πληροφροίες απογειωθηκε  από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με προορισμό τη Βεγγάζη.

Λεπτομέρειες για το ταξίδι του υπουργού δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστές ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύριος Δένδιας θα συναντηθεί με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Η

κίνηση Δένδια έρχεται λίγες ώρες μετά την είδηση ότι οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ κατέσχεσαν τουρκικό πλοίο. Ένα πολεμικό σκάφος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χάφταρ σταμάτησε το πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στα ανοιχτά της πόλης Ντέρνα, και το ρυμούλκησε στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ «για επιθεώρηση και να εξακριβωθεί το φορτίο του».

Ταυτόχρονα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για το αίτημα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας για στρατιωτική στήριξη και για την απειλή του Εθνικού Λιβυκού Στρατού να χρησιμοποιήσει αεροπορικά μέσα και μισθοφόρους που θα εφοδιαστεί από το εξωτερικό για να επιτεθεί στη πόλη Μισράτα. Η εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση απειλεί τις προοπτικές επίλυσης της σύγκρουσης. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών και καλούμε όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση».
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τονίζει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τον ΟΗΕ και όλα τα μέρη για την έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων. Η ανακοίνωσή του καταλήγει λέγοντας ότι «ο πρόσφατος οικονομικός διάλογος μεταξύ των ΗΠΑ και της Λιβύης στην Τύνιδα κατέδειξε ότι είναι δυνατή μια εποικοδομητική πρόοδος εάν οι εξωτερικοί παράγοντες δώσουν στους Λίβυους το χρόνο και τον χώρο για να συνομιλήσουν μεταξύ τους».

Σύμφωνα με τον λογαριασμό του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (σ.σ. LNA) η επίσκεψη Δένδια θεωρείται απάντηση στο αίτημα της κυβέρνησης της Τρίπολης για στρατιωτική βοήθεια απέναντι στην επέλαση του Χ. Χάφταρ προς την Τρίπολη.

#Greece’s Foreign Minister Nikos #Dendias to visit #Benghazi on Sunday to hold meetings with “eastern #Libya’s leadership”.
#HoR’s Agila #Saleh’s proposal to the Greek Government could be implemented as a result of the #GNA’s request for military.. pic.twitter.com/XlqncDskN3

— M.LNA (@MElmalehLNA) December 21, 2019

The post Ξαφνική επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη. Πληροφορίες για συνάντηση με τον Χαφτάρ. Ανησυχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκική στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα