Λευκορωσία. Ξυλοδαρμοί, στέρηση ύπνου και φαγητού για να «ομολογήσουν» οι κρατούμενοι στις φυλακές του Λουκασένκο

Στη φυλακή – κολαστήριο, όπου βρίσκονται πολλοί διαδηλωτές κατά του Λουκασένκο, φυλάσσονται ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του. Οι διαδηλωτές που συλλαμβάνονται, ξυλοκοπούνται άγρια, λιμοκτονούν, στερούνται ύπνου και εξαναγκάζονται να υπογράψουν ότι ομολογούν για εγκλήματα που δεν έχουν κάνει.

Χθες το βράδυ, ο 26χρονος αντιφρονών φέρεται να «ομολόγησε» ότι αυτός είχε ενορχηστρώσει τις διαδηλώσεις

της αντιπολίτευσης στο Μινσκ το 2020. «Είναι πιθανό η μύτη του να είναι σπασμένη, διότι έχει αλλάξει το σχήμα της και φαίνεται να έχει πολλή πούδρα πάνω της. Όλη η αριστερή πλευρά του προσώπου του είχε πούδρα», δήλωσε ο Ντμίτρι Προτάσεβιτς μιλώντας στο Reuters από το Βρότσλαου της Πολωνίας όπου ζει με τη σύζυγό του.

«Δεν είναι δικές του λέξεις, δεν είναι αυτός ο τρόπος που μιλά. Μοιάζει πολύ συνεσταλμένος και μπορεί κανείς να δει ότι είναι νευρικός», πρόσθεσε. «Και αυτά δεν είναι δικά του τσιγάρα στο τραπέζι, δεν καπνίζει αυτά. Οπότε πιστεύω ότι τον ανάγκασαν», είπε ο πατέρας του και πρόσθεσε: «Ο γιος μου δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι υποκίνησε σε μαζική ανυπακοή διότι απλώς δεν έκανε κάτι τέτοιο».

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το κανάλι ειδήσεων του 26χρονου δημοσιογράφου, που έβγαλε στη φόρα τις απάνθρωπες τακτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση του τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης, έδωσε μία εικόνα για την κόλαση που τον περιμένει.

Η σκληρότητα στους θαλάμους βασανιστηρίων ήταν τέτοια που αποτυπώνεται σ΄ένα βίντεο που τράβηξε ένας μάρτυρας: οι κραυγές των θυμάτων αντηχούσαν από τα τείχη φυλακής στο Μινσκ μέσα στη νύχτα, όπως σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Πέρυσι, ο Αρτιόμ Βαζένκοφ, περιέγραψε τα βασανιστήρια που υπέστησαν και άλλοι στο κέντρο κράτησης της Ακρεστίνα. «Ήταν φρικτό – όχι αυτό που είδα, αλλά αυτό που άκουσα», είχε πει ο Vazhenkov σε συνέντευξή του στο Current Time μετά την απελευθέρωσή του. «Τη νύχτα, από το παράθυρο μας έξω μπορούσαμε να ακούσουμε ανθρώπους να ουρλιάζουν, να φωνάζουν».

«Την πρώτη μέρα, δεν μας έδωσαν νερό και δεν μας άφησαν να πάμε στην τουαλέτα», εξήγησε ο Βαζένκοφ και πρόσθεσε: «Ερχονταν και μας χτυπούσαν, μόνο για διασκέδαση. Ελεγαν: “Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο σας επανεκπαιδεύουμε, ζώα”. Αναγκαζόμασταν συνεχώς να ξαπλώνουμε στο πάτωμα».

Εκτός από τους ξυλοδαρμούς, ο Βαζένκοφ και άλλοι αναγκάστηκαν να γονατίζουν για ώρες στο τσιμεντένιο πάτωμα με τα μέτωπά τους να γέρνουν στο έδαφος. «Ολόκληρο το σώμα ήταν μουδιασμένο, οι άνθρωποι πραγματικά ούρλιαζαν από τον πόνο», ανέφερε.

«Οτιδήποτε έλεγες πυροδοτούσε μια επιθετική αντίδραση», θυμάται, «“Μπορώ να έχω νερό;” – επιθετική αντίδραση. “Πρέπει να πάμε στην τουαλέτα” – επιθετική αντίδραση. Αυτές οι καταστάσεις δεν τελείωναν πάντα με ξυλοδαρμούς, αλλά κάθε λέξη που λέγαμε αντιμετωπιζόταν από προσβολές και ταπείνωση».

«Στο κελί, για παράδειγμα, ο καθένας ήταν μόνο με τα εσώρουχα για κάποιο λόγο. Επιπλέον, υπήρχε μια υπόθεση στην οποία ένας νεαρός άνδρας μεταφέρθηκε στο δικαστήριο με τα εσώρουχά του και καταδικάστηκε σε 14 ημέρες», δήλωσε ο Βαζένκοφ, συμπληρώνοντας: «Βγήκε από το κελί και οδηγήθηκε, όπως είπε και όπως κατάλαβα, στη στάση του χελιδονιού στο δικαστήριο, που ήταν κοντά».

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταγράψει τουλάχιστον 450 περιπτώσεις βασανιστηρίων μέχρι τον Σεπτέμβριο ενώ δέκα από τα θύματα έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας το καθεστώς Λουκασένκο για τις κτηνώδεις συνθήκες κράτησής τους.

Πηγή: Daily Mail

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου…

The post Λευκορωσία. Ξυλοδαρμοί, στέρηση ύπνου και φαγητού για να «ομολογήσουν» οι κρατούμενοι στις φυλακές του Λουκασένκο appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λευκορωσία, Ξυλοδαρμοί, Λουκασένκο,lefkorosia, xylodarmoi, loukasenko