Κλείνει ο εναέριος χώρος της ΕΕ για τη Λευκορωσία – Το βίντεο του δημοσιογράφου από το Μινσκ. Η εμπλοκή του Έλληνα

Oι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας στον εναέριο χώρο καθώς και της χρήσης των αεροδρομίων των 27 χωρών, από αεροδρομικές της Λευκορωσίας.

Η απόφαση πάρθηκε με αφορμή την πρωτοφανή κρατική αεροπειρατεία αεροσκάφους της Ryanair που απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό τη Λιθουανία, για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ραμάν Πρατάσεβιτς.Tο Ευρωπαϊκό
Συμβούλιο καταδίκασε σθεναρά την εξαναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας την 23 Μαίου 2021, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς επίσης και την κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του Πρατασεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Ραμάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.Καλούν να επιληφθεί ο Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας για τις έρευνες σε ότι αφορά το περιστατικό.Καλούν σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσία χωρίς καθυστέρηση.Εκφράζει την αλληεγγύη τους στη Λετονία για την απέλαση των Λετονών διπλωματών από τη Λευκορωσία.

Conclusions on #Belarus adopted at #EUCO chaired by @eucopresident pic.twitter.com/MWco6QEiTy

— Barend Leyts (@BarendLeyts) May 24, 2021

Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές όταν οι προτεινόμενες κυρώσεις τσεκαριστούν από ειδικούς, ιδιαίτερα στο νομικό κομμάτι.

Τι ισχυρίζεται ο Προτασέβιτς

Την ίδια στίγμη, σε βίντεο που ήρθε στο προσκήνιο, ο δημοσιογράφος Προτασέβιτς λέει μεταξύ άλλων πως η κράτηση του από τους ανθρώπους του Λουκασένκο σε φυλακή του Μινσκ είναι «νόμιμη» και πως δεν έχει υποστεί κάποια άδικη αντιμετώπιση.
Τα εμφανή σημάδια από χτυπήματα στο πρόσωπο του δείχνουν μάλλον κάτι τελείως διαφορετικό.

Καθισμένος πίσω από ένα τραπέζι, κοιτάζοντας την κάμερα, ο 26χρονος Προτασέβιτς είπε ότι είναι καλά στην υγεία του και παραδέχτηκε ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ, πέρσι.

Raman Pratasevich, obviously beaten, says Lukashenka's thugs treat him "correctly" and "lawfully". He is in the Minsk Detention Center #1. Terrifying video. pic.twitter.com/d7Iuj9X4MD

— Franak Viačorka (@franakviacorka) May 24, 2021

«Το προσωπικό μου συμπεριφέρεται με απολύτως ικανοποιητικό τρόπο και με σεβασμό στον νόμο. Συνεχίζω να συνεργάζομαι με τους ερευνητές», ανέφερε.

Πριν την δημοσιοποίηση του βίντεο, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είχε κυκλοφορήσει, από κύκλους που πρόσκεινται στην λευκορωσική αντιπολίτευση, η πληροφορία ότι ο Προτάσεβιτς νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με καρδιοπάθεια, κάτι που ο ίδιος αρνείται στο βίντεο.

Τι είπε ο πατέρας του

Ο πατέρας του Λευκορώσου δημοσιογράφου, δήλωσε δημόσια την πεποίθησή του πως ο γιος του αναγκάστηκε να συμμετάσχει στο βίντεο, καθώς μεταξύ άλλων μοιάζει να έχει σπασμένη μύτη.

“Είναι πιθανό η μύτη του να είναι σπασμένη, διότι έχει αλλάξει το σχήμα της και φαίνεται να έχει πολλή πούδρα πάνω της. Όλη η αριστερή πλευρά του προσώπου του είχε πούδρα”, δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ντμίτρι Προτάσεβιτς μιλώντας στο Reuters από το Βρότσλαου της Πολωνίας όπου ζει με τη σύζυγό του.

“Δεν είναι δικές του λέξεις, δεν είναι αυτός ο τρόπος που μιλά. Μοιάζει πολύ συνεσταλμένος και μπορεί κανείς να δει ότι είναι νευρικός”, πρόσθεσε. “Και αυτά δεν είναι δικά του τσιγάρα στο τραπέζι, δεν καπνίζει αυτά. Οπότε πιστεύω ότι τον ανάγκασαν”.

Ο Ντίτρι Προτάσεβιτς σημείωσε: “Ο γιος μου δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι υποκίνησε σε μαζική ανυπακοή διότι απλώς δεν έκανε κάτι τέτοιο”.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι ο Προτάσεβιυς κρατείται σε φυλακή του Μινσκ και διέψευσε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία του.

“Έχουμε εκπλαγεί που η τύχη ενός ανθρώπου σημαίνει τόσα πολλά και ότι θεωρείται σημαντικός από την ΕΕ”, δήλωσε ο Ντμίτρι Προτάσεβιτς. “Αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους Λευκορώσους”.

“Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη ήταν μια πράξη εκδίκησης για να προειδοποιηθούν άλλοι: δείτε τι μπορούμε να κάνουμε”, κατέληξε. “Είναι εντελώς παράλογο αυτό που συμβαίνει”.

Ο Έλληνας που κατέβηκε στο Μινσκ

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας ο Έλληνας που κατέβηκε στο Μινσκ μαζί με τον Ρόμαν Προτάσεβιτς, τη σύντροφό του και δύο ακόμα άτομα, προτού συνεχιστεί η πτήση για το Βίλνιους της Λιθουανίας, ονομάζεται Ζήσης Ιάσων.

Η τηλεόραση της Λευκορωσίας παρουσίασε και τους τρεις επιβάτες που κατέβηκαν και αναφέρθηκε για τον Έλληνα ότι, ταξίδευε στο Βίλνιους και στη συνέχεια θα πήγαινε στο Μινσκ, για να δει τη σύζυγό του, όπως ο ίδιος φαίνεται να δηλώνει στο κρατικό κανάλι 1 της τηλεόρασης της Λευκορωσίας. Ως εκ τούτου, αποβιβάστηκε επειδή βρέθηκε εκεί.

Ο ρόλος του Έλληνα που κατέβηκε στο Μινσκ βρίσκεται στη δημοσιότητα μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας από το Bloomberg, ενώ την ίδια ώρα οι Ελληνικές Υπηρεσίες εξετάζουν την πληροφορία, διασταυρώνοντας τα στοιχεία των επιβατών της συγκεκριμένης πτήσης, ενώ ερευνάται παράλληλα το άτομο που περιέγραψε ο ίδιος ο Προτάσεβιτς ότι τον παρακολουθούσε και τον φωτογράφιζε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πριν την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Όπως περιγράφει σε κείμενό του ο δημοσιογράφος, επρόκειτο για άνδρα «ρωσόφωνο μεσήλικα».

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Ο ύπουλος ρόλος των Βρετανών στην Κύπρο το 1964, που παρενοχλούσαν τα ελληνικά μαχητικά. Η μυστική αποστολή των ελληνικών «Χάρβαρντ», που παραλίγο να διαλυθούν στη διαδρομή

The post Κλείνει ο εναέριος χώρος της ΕΕ για τη Λευκορωσία – Το βίντεο του δημοσιογράφου από το Μινσκ. Η εμπλοκή του Έλληνα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα