Η βρετανική μετάλλαξη πιθανόν να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Μπόρις Τζόνσον: Το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση

Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού ενδέχεται να έχει και μεγαλύτερο βαθμό θνητότητας, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

«Εκτός από την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος – η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και στα νοτιοανατολικά – μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο βαθμό θνητότητας» είπε ο Τζόνσον.

«Οι επιπτώσεις από αυτό το νέο στέλεχος είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για το γεγονός ότι το NHS [το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας] βρίσκεται

υπό τόσο έντονη πίεση» πρόσθεσε.

“All current evidence continues to show that both the vaccines we’re currently using remain effective both against the old variant and this new variant”

UK Prime Minister Boris Johnson says “we remain on track” with Covid vaccine programmehttps://t.co/81J60tg1dO pic.twitter.com/f29m4O4hRc

BBC News (UK) (@BBCNews) January 22, 2021

Οι ενδείξεις περί αυξημένου βαθμού θνητότητας του μεταλλαγμένου στελέχους προέρχονται από μαθηματική ανάλυση των καμπυλών που σχετίζονται με τον αριθμό των ασθενών που πεθαίνουν λόγω του νέου και του «παλαιού» στελέχους. Για παράδειγμα, με χίλιους 60χρονους μολυσμένους με την «παλιά» παραλλαγή, 10 από αυτούς αναμένεται να πεθάνουν. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε περίπου 13 με τη νέα μετάλλαξη.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

Σημειώνεται ότι συνολικά 26 κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 2 «ορφανά».

Η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία ενδέχεται να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου των ασθενών, όμως τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι περιορισμένα, σύμφωνα με μια επιστημονική, συμβουλευτική ομάδα της βρετανικής κυβέρνησης.

Την πληροφορία αυτή ανέφερε μέσω του Twitter ο πολιτικός συντάκτης του ITV, Ρόμπερτ Πέστον.

Μολονότι η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική, ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας και άλλοι επιστημονικοί σύμβουλοι δηλώνουν ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι και πιο φονική ή ότι προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα. Σύμφωνα με τον Πέστον, η συμβουλευτική ομάδα Nervtag (Συμβουλευτική Ομάδα για τις Απειλές από Νέους και Αναδυόμενους Ιούς του Αναπνευστικού) έχει πλέον συμπεράνει ότι «μπορεί να είναι ελαφρώς πιο φονική από το προϋπάρχον στέλεχος».

Ο δημοσιογράφος επικαλείται μια δήλωση του Νιλ Φέργκιουσον, ο οποίος είναι καθηγητής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ και μέλος της Nervtag. «Είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα η νέα βρετανική παραλλαγή να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, όμως υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα», φέρεται να είπε ο καθηγητής.

Το υπουργείο Υγείας, υπό την εποπτεία του οποίου λειτουργεί η Nervtag, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Η δήλωση την οποία επικαλείται ο Πέστον αναφερόταν σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά 1,3 φορές από τη νέα παραλλαγή. Ένα από τα προβλήματα που καθιστούν επιφυλακτικούς τους επιστήμονες, σύμφωνα με τον Φέργκιουσον, είναι ότι «γνωρίζουμε με ποιο στέλεχος του ιού είχαν μολυνθεί οι άνθρωποι μόνο για το 8% των θανάτων», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν επίσης και άλλα κενά στα διαθέσιμα στοιχεία.

Συνεχίστε στο podstories από τη Μηχανή του Χρόνου…

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ

The post Η βρετανική μετάλλαξη πιθανόν να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Μπόρις Τζόνσον: Το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα