Η προσφυγική ομάδα της Κερύνειας ανέβηκε στην Α’ Εθνική Κατηγορία, 47 χρόνια μετά την εισβολή. Η συγκινητική ανάρτηση του Μιχάλη Χατζηγιάννη που αγωνίστηκε στην ομάδα

Στα 69 χρόνια λειτουργίας της, τα 47 στην προσφυγιά, η ΠΑΕΕΚ, η ομάδα της κατεχόμενης από τους Τούρκους Κερύνειας ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου της στην Α΄ Εθνική.

Η άνοδος της ομάδα στην πρώτη κατηγορία, προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση σε όλη την Κύπρο, κυρίως όμως στους ανθρώπους της Κερύνειας, που το 1974 ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους.

Ανάμεσα στους πολλούς που εξέφρασαν τον θαυμασμό τους είναι και ο γνωστός τραγουδιστής, Μιχάλης Χατζηγιάννης,

ο οποίος κατάγεται από την Κερύνεια και μάλιστα στα εφηβικά του χρόνια, φόρεσε τη φανέλα της ΠΑΕΕΚ.

Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο καλλιτέχνης έγραψε:

«Η ΠΑΕΕΚ, η ιστορική ομάδα της Κερύνειας, για πρώτη φορά στα 69 χρόνια της ύπαρξής της, τα 47 από τα οποία στην προσφυγιά, κατορθώνει ν’ ανέβει στην πρώτη κατηγορία του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Κύπρου.
Ο άθλος αυτός της Ποδοσφαιρικής Αθλητικής Ένωσης της Επαρχίας Κερύνειας (ΠΑΕΕΚ), προκαλεί σε όλους εμάς τους Κερυνειώτες μεγάλη συγκίνηση, μας γεμίζει υπερηφάνεια και δυναμώνει την πίστη μας για επιστροφή στην αγαπημένη πόλη.
Υ.Γ Ως έφηβος κι εγώ πέρασα από τις ακαδημίες της ιστορικής ομάδας της πόλης μας. Από εκεί και η φωτογραφία».

Ο τραγουδιστής, συνόδευσε το post του με μια φωτογραφία του ίδιου, όταν έπαιζε σαν ποδοσφαιριστής στην ακαδημία της ΠΑΕΕΚ.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Μιχάλη Χατζηγιάννη για το κατόρθωμα της προσφυγικής ομάδας:

Η προσφυγική ομάδα

Η Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Επαρχίας Κερύνειας ή η ΠΑΕΕΚ Κερύνειας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1953, στην Κερύνεια της Κύπρου, σε μια περίοδο που η πόλη δεν είχε οργανωμένο αθλητικό σωματείο.
Από την αρχή, ο αθλητικός σύλλογος δεν «χρωματίστηκε» πολιτικά και έτσι είχε τη δυνατότητα να υποδεχτεί στις ακαδημίες του και Κύπριους και Τούρκους.
Τα χρώματα του Συλλόγου είναι το μαύρο και το κίτρινο και το έμβλημα της ομάδας είναι ένας δικέφαλος αετός.

Η ομάδα της Κερύνειας συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Δεύτερης Κατηγορίας.
Το 1957, η ομάδα αποσύρθηκε από το Πρωτάθλημα, καθώς πολλοί ποδοσφαιριστές συνελήφθησαν από τους Άγγλους γιατί ήταν μαχητές της ΕΟΚΑ. Ο σύλλογος λειτούργησε ξανά μετά το 1959.

Χωρίς αξιοσημείωτες διακρίσεις, αλλά με βαριά ιστορία, η ΠΑΕΕΚ λειτουργούσε μέχρι και το καλοκαίρι του 1975.
Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατάληψη της Κερύνειας, το αθλητικό σωματείο ξεριζώθηκε και πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς- όπως και χιλιάδες κάτοικοι της πόλης.
Η έδρα της προσφυγικής ομάδας είναι πλέον στη Λευκωσία και μέχρι το 2021 συμμετείχε στα πρωταθλήματα της Β’ και Γ’ ποδοσφαιρικής κατηγορίας της Κύπρου.
Μέχρι χτες. Η ΠΑΕΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας και προβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α΄ κατηγορία.

Φίλαθλοι και πρόσφυγες προσμονούν το ίδιο πράματα που γράφει και το έμβλημα της ΠΑΕΕΚ: επιστροφή. 

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Το ιστορικό κάστρο της Κερύνειας στα κατεχόμενα πολιορκήθηκε εννέα φορές και δεν καταλήφθηκε ποτέ με έφοδο. Έγινε βρετανική φυλακή για τους Ελληνοκύπριους αγωνιστές, που απέδρασαν με σεντόνια 

The post Η προσφυγική ομάδα της Κερύνειας ανέβηκε στην Α’ Εθνική Κατηγορία, 47 χρόνια μετά την εισβολή. Η συγκινητική ανάρτηση του Μιχάλη Χατζηγιάννη που αγωνίστηκε στην ομάδα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα