«Η ελληνική σημαία κυματίζει στην βραχονησίδα». Ο δήμαρχος Φούρνων διαψεύδει και αυτός τους ισχυρισμούς Γιλντιρίμ και Τσαβούσογλου περί αφαίρεσης σημαίας. Πεντάγωνο και ΓΕΝ διαψεύδουν το περιστατικό

«Η σημαία κυματίζει» δηλώνει ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών, Γιάννης Μαρούσης, διαψεύδοντας και αυτός με τη σειρά του τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος νωρίτερα σήμερα ισχυρίστηκε ότι «αφαιρέσαμε την ελληνική σημαία από ακατοίκητη βραχονησίδα του Αιγαίου».

Ο κ. Μαρούσης, σε δηλώσεις του στη Ναυτεμπορική επιβεβαίωσε το γεγονός της τοποθέτησης της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», του συμπλέγματος των Φούρνων, Επαρχίας Ικαρίας, από τρεις νεαρούς κατοίκους του νησιού την Παρασκευή 13 Απριλίου. Παράλληλα μετέβη στο σημείο ώστε να επιβεβαιώσει αν η

σημαία βρίσκεται ακόμη πάνω στη βραχονησίδα και όπως είπε στη Ναυτεμπορική: «η σημαία κυματίζει».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ μετέβη στο σημείο και αφαίρεσε την ελληνική σημαία από βραχονησίδα του Αιγαίου. «Σας συνιστούμε μην προβαίνετε σε προκλήσεις που θα αυξήσουν την ένταση στις σχέσεις καλής γειτονίας», είπε δηκτικά ο Γιλντιρίμ και διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί στο θέμα των δικαιωμάτων της και «είμαστε αποφασισμένοι γι αυτό».

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς

Διαψεύδει η κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, πως υπάρχει περιστατικό αφαίρεσης ελληνικής σημαίας σε ακατοίκητη βραχονησίδα, όπως υποστηρίζει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Με βάση ενημέρωση από το Πεντάγωνο και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται περιστατικό. Συνεχίζεται η διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ταυτόχρονα ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «απολύτως προκλητική και καταδικαστέα τη δήλωση του Γιλντιρίμ», για να επισημάνει πως η κυβέρνηση «δεν αποδέχεται καμία θεωρία περί γκρίζων ζωνών και φυσικά ούτε αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας». Επιπλέον, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας απάντησαν στον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που ισχυρίστηκε ότι η Ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο.
Από το Υπουργείο διαμηνύουν πως «δεν ξέρουμε αν η φωτογραφία που δείχνει νεαρούς με ελληνική σημαία στη βραχονησίδα είναι αληθινή», σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ. Παράλληλα διευκρινίζουν πως δεν γνωρίζουν ποιος την δημοσιοποίησε ενώ «όλα είναι υπό διερεύνηση».

Τσαβούσογλου: Τούρκοι κομάντος κατέβασαν τη σημαία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλωσε προκλητικά ότι «αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε» και είπε ότι τη σημαία κατέβασαν Τούρκοι κομάντος, και όχι η Ακτοφυλακή της Τουρκίας όπως είχε πει ο Γιλιντιρίμ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για τη Συνθήκη της Λωζάννης, λέγοντας ότι «σε πολλά νησιά δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία», ενώ δήλωσε ότι «χωρίς να υπάρχει ένταση, μπορεί να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Μάλιστα, μίλησε εκ νέου για τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να χαλάσουμε τη σχέση μας λόγω αυτού του ανθρώπου», ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι το ελληνικό σκάφος πήγε να εμβολίσει την τουρκική ακταιωρό στο περιστατικό που συνέβη πριν από λίγο καιρό στα Ίμια!

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Samos24gr τρεις νεαροί άνδρες από τους Φούρνους ήταν αυτοί που ύψωσαν τη σημαία στην βραχονησίδα η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων Ικαρίας.

Φαίνεται πως προσέγγισαν την βραχονησίδα με πλεούμενο, στις 13 Απριλίου και μάλιστα η ιστοσελίδα φιλοξενεί και σχετικές φωτογραφίες. Από τις φωτογραφίες δεν επιβεβαιώνεται ο χρόνος που έγινε η συγκεκριμένη πράξη, ούτε εάν πρόκειται για την επίμαχη βραχονησίδα.

Πηγή: reader.gr

The post «Η ελληνική σημαία κυματίζει στην βραχονησίδα». Ο δήμαρχος Φούρνων διαψεύδει και αυτός τους ισχυρισμούς Γιλντιρίμ και Τσαβούσογλου περί αφαίρεσης σημαίας. Πεντάγωνο και ΓΕΝ διαψεύδουν το περιστατικό appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα