Γουατεμάλα: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στον προϋπολογισμό του 2021. Ομάδες διαδηλωτών πυρπόλησαν τμήμα του κτιρίου της Βουλής

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία της Πόλης της Γουατεμάλας, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στον προϋπολογισμό του 2021. Ομάδες διαδηλωτών πυρπόλησαν τμήμα του κτιρίου της Βουλής.

Κυματίζοντας σημαίες της Γουατεμάλας, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Γιαματέι παραιτήσου«, αναφερόμενοι στην κυβέρνηση του προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι,

οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον πρόεδρο της χώρας να ασκήσει βέτο ενάντια στον προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές ενέκριναν τον προϋπολογισμό σε μια διαδικασία fast-track, χωρίς να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την ίδια ώρα που ο κυκλώνας Γιώτα έπληττε τμήματα της χώρας της Κεντρικής Αμερικής.

Ο νέος προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός αύξησε το δημόσιο χρέος στα 99,7 δισεκατομμύρια κετσάλ (12,9 δισεκ. δολάρια), μειώνοντας παράλληλα χρηματοδοτήσεις στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαστικό σύστημα.

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει την οικονομική κρίση στη χώρα, ο νέος προϋπολογισμός ήταν για μια σειρά κλάδους η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Φοιτητές, επιχειρηματικοί ηγέτες και Καθολική Εκκλησία έχουν δηλώσει ήδη την σφοδρή αντίθεσή τους.

Με βάση τον προϋπολογισμό αυτόν, οι περισσότεροι πόροι προορίζονται για έργα υποδομών που διαχειρίζονται επιχειρηματίες, ενώ παραμελείται η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και του υποσιτισμού.

Από τους σχεδόν 17 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, περισσότερο από το 59% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας και ο παιδικός υποσιτισμός επηρεάζει σχεδόν τα μισά παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και η απάντηση Γιαματέι

Ενώ οι περισσότεροι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες ειρηνικά στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, μια ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στο ιστορικό κτίριο της Βουλής βάζοντας φωτιά.

Εικόνες από τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν φλόγες να βγαίνουν από ένα παράθυρο του κτιρίου και ένα τεράστιο σύννεφο καπνού ήταν ορατό από μακριά, όπως φάνηκε σε φωτογραφίες ειδησεογραφικών μέσων.

Hundreds of protesters broke into Guatemala's Congress and burned part of the building on Saturday.

The incident comes amid growing demonstrations against the legislature for approving a budget cut on health and education pic.twitter.com/sAuAPp60zQ

Bloomberg Quicktake (@Quicktake) November 22, 2020

Μάλιστα κάποιοι διαδηλωτές πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στο κτίριο της Βουλής, τοποθέτησαν συμβολικά μία γκιλοτίνα έξω από την είσοδο:

#Anonymous: #Guatemala saca la Guillotina a las puertas del congreso en el momento que inicia el FUEGO.

DECAPITEMOS LA CORRUPCIÓN DE UNA VEZ POR TODAS!! #GuatemalaNoTienePresidente #OpGuatemala #RenunciaYaGiammattei pic.twitter.com/5NQYTvQHNr

— ©halecos Amarillosᴳᴸᴼᴮᴬᴸ ʷAͤNͣOͬNͤYˡMͤOᵍUͥSͦⁿ (@ChalecosAmarill) November 21, 2020

Πυροσβεστικές δυνάμεις έθεσαν αργότερα υπό έλεγχο τη φωτιά.

«Υπάρχει το δικαίωμα στη διαδήλωση», ανέφερε σε tweet του ο πρόεδρος Γιαματέι. «Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας. Όποιος συμμετέχει σε αυτές τις εγκληματικές ενέργειες θα βρεθεί αντιμέτωπος με όλη την αυστηρότητα του νόμου».

Μια εκπρόσωπος του Γενικού Νοσοκομείου Σαν Χουάν ντε Ντίος, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ανέφερε ότι διακομίσθηκαν εκεί 14 άνθρωποι με πολλαπλούς τραυματισμούς και δηλητηρίαση από δακρυγόνα, μετά από συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

Ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε την Παρασκευή στην κρατική τηλεόραση ότι θα συναντηθεί με «οποιονδήποτε είναι απαραίτητο» για να εξηγήσει τον προϋπολογισμό. Καθώς οι διαδηλώσεις εντάθηκαν το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, ο ίδιος τόνισε με tweet του ότι είχε συναντήσεις με εκπροσώπους διαφόρων κλάδων για να αναλύσει τροποποιήσεις του προϋπολογισμού. Δεν παρείχε λεπτομέρειες.

Ο αντιπρόεδρος της χώρας Γκιγιέρμο Καστίγιο, που εναντιώνεται στο σχέδιο προϋπολογισμού, πρότεινε την παραίτηση του ιδίου και του προέδρου.

Ο Γιαματέι ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, που οδήγησε σε μέτρα lockdown που έπληξαν την ήδη αδύναμη οικονομία της χώρας.

Τον Νοέμβριο, δύο κυκλώνες – ο Ήτα που σημειώθηκε μόλις δύο εβδομάδες πριν από τον Γιώτα – προκάλεσαν το θάνατο 60 ανθρώπων με πολλούς ακόμη να αγνοούνται καθώς και καταστροφές σε καλλιέργειες που συντηρούσαν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.

Η διαχείριση της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία έχει επικριθεί σοβαρά από πολιτικούς αντιπάλους και τομείς της κοινωνίας, καταγγέλλοντας ιδίως τις ελλείψεις σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η χώρα έχει καταγράψει 11.8417 κρούσματα μόλυνσης και 4.074 θανάτους από κορονοϊό.

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Quiz λέξεων. Δέκα ασυνήθιστες και «δύσκολες» λέξεις της ελληνικής γλώσσας. Γνωρίζετε τη σημασία τους;

The post Γουατεμάλα: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στον προϋπολογισμό του 2021. Ομάδες διαδηλωτών πυρπόλησαν τμήμα του κτιρίου της Βουλής appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γουατεμάλα, Χιλιάδες, ϋπολογισμό, 2021, Ομάδες, Βουλής,gouatemala, chiliades, ypologismo, 2021, omades, voulis