Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 11 συλληφθέντες στη Νέα Σμύρνη. Ανακοίνωση Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 11 που συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην Νέα Σμύρνη και αναμένεται να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη.

Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για πέντε αδικήματα, ενώ μεταξύ τους βρίσκεται και ο νεαρός που καταγράφεται στα βίντεο να ξυλοκοπείται από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ.

Και οι 11 αφέθηκαν ελεύθεροι από χθες το βράδυ με προφορική εντολή του εισαγγελέα, στον οποίο αποστέλλεται η δικογραφία που συνέταξε η αστυνομία και θα

οριστεί ρητή δικάσιμος σε βάρος τους.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι τα εξής: βία κατά υπαλλήλων, απόπειρα σωματικών βλαβών από κοινού, σωματικές βλάβες από κοινού, εξύβριση και παράβαση του άρθρου 285, που αφορά σε παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο ένας κατηγορείται και για παράβαση του νόμου περί όπλων γιατί στην κατοχή του βρέθηκε «ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι και ένας σουγιάς», ενώ ένας ακόμα κατηγορείται και για απείθεια.

Ενημέρωση για τα γεγονότα ζήτησε ο δήμαρχος 

Στο θέμα των όσων συνέβησαν χτες στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, επανήλθε με νέα ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση για τα γεγονότα από τα αρμόδια όργανα.

«Οι χτεσινές σκηνές υπέρμετρης αστυνομικής βίας και η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια Κυριακή μεσημέρι, μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών, είναι ένα τραύμα στην ψυχή της Νέας Σμύρνης», ανέφερε αρχικά ο κ. Τζουλάκης και συνέχισε:

«Ζήτησα ενημέρωση από τα αρμόδια όργανα για τα γεγονότα. Στην τρέχουσα πολύ δύσκολη συγκυρία, η τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να επιδιώκεται και να επιτυγχάνεται μέσα σε ένα κλίμα ομόνοιας και δικαιοσύνης. Η επιβολή και μάλιστα με τέτοιο βίαιο τρόπο, δημιουργεί ανεπανόρθωτη βλάβη στην κοινωνική μας συνοχή, που θα μας ακολουθεί ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας. Αυτό δεν θα το επιτρέψω για την πόλη μας, την πόλη της προσφυγιάς και της δημοκρατίας».

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Να αποδοθούν ευθύνες

Την ίδια ώρα, την υπέρμετρη αστυνομική βία σε βάρος πολιτών, μεταξύ αυτών και δικηγόροι, τόσο το Σάββατο στη συγκέντρωση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας, όσο και την Κυριακή στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο ΔΣΑ, αρχικά «εκφράζει τον έντονο αποτροπιασμό του για τα φαινόμενα υπέρβασης των νομίμων ορίων αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, μεταξύ των οποίων και δικηγόροι, των οποίων γίναμε μάρτυρες στο κέντρο της Αθήνας (στις 6.3.2021) και στη Νέα Σμύρνη (στις 7.3.2021)» και προσθέτει πως «τα ανωτέρω φαινόμενα, τα οποία συνοδεύτηκαν από καταγγελλόμενες ενέργειες της αστυνομίας για παρεμπόδιση πραγματοποίησης ειρηνικής δημόσιας συνάθροισης καθώς και πρόσβασης των προσαχθέντων / συλληφθέντων σε συνήγορο, δεν έχουν καμία θέση σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία και είναι παντελώς καταδικαστέα».

Εν συνεχεία, επισημαίνει ότι «τα αστυνομικά όργανα έχουν ως θεσμική αποστολή την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, μεταξύ των οποίων και τα δικαιώματα ειρηνικής συνάθροισης (άρθρο 11 του Συντάγματος) και ακώλυτης πρόσβασης σε συνήγορο υπεράσπισης. Κάθε καταπάτηση αυτών συνιστά αξιόποινη και πειθαρχικά αξιόμεμπτη συμπεριφορά η οποία τραυματίζει βαριά το νομικό μας πολιτισμό και είναι μη ανεκτή σε ένα κράτος δικαίου».

Τέλος, ο ΔΣΑ ζητά από τις αρμόδιες πολιτειακές και δικαστικές Αρχές «να προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη και σε βάθος διερεύνηση των γεγονότων που είδαν το φως της δημοσιότητας και την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους τους αναλογούν».

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου…

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Το τραγούδι που έγραψε ο Μίκης Θοδωράκης για την Έλενα Ακρίτα και τη φυλακισμένη μητέρα της. Η δράση της Σύλβας Ακρίτα κατά της χούντας

Γιατί οι Σουλτάνοι έδειχναν ανοχή στους αλλόθρησκους. Πότε ξεκίνησαν οι μαζικοί και βίαιοι εξισλαμισμοί. Ποιες γυναίκες κατέληγαν στα χαρέμια

The post Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 11 συλληφθέντες στη Νέα Σμύρνη. Ανακοίνωση Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελεύθεροι ́θηκαν, 11 ́ντες, Νέα Σμύρνη, Ανακοίνωση Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,elev́theroi ́thikan, 11 ́ntes, néa smýrni, anakoínosi dikigorikoú syllógou athinón