Απόρρητα σχέδια της Τουρκίας για εισβολή σε 131 νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, δημοσίευσε σκανδιναβική ιστοσελίδα. Ο χάρτης με τις επίμαχες τοποθεσίες

Σύμφωνα με ένα εμπιστευτικό έγγραφο που έλαβε η σκανδιναβική ιστοσελίδα Nordic Monitor, ο τουρκικός στρατός απαρίθμησε 131 νησιά, νησίδες και βραχoνησίδες στο Αιγαίο Πέλαγος, το καθεστώς των οποίων αμφισβητήθηκε με την Ελλάδα, σχεδιάζοντας να τα καταλάβει κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης,

Το μυστικό έγγραφο, μια παρουσίαση του PowerPoint

με 16 διαφάνειες, περιελάμβανε έναν χάρτη με τις αμφισβητούμενες τοποθεσίες. Η παρουσίαση φαίνεται ότι είχε προετοιμαστεί από τις Ακαδημίες Πολέμου και δεν έχει σφραγίδα ημερομηνίας.

Αποτελεί μέρος μιας μελέτης που επικεντρώθηκε στον συντονισμό μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε μια περίοδο κρίσης, ανάμεσα στους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ και των πιθανοτήτων εναντίον του καθενός σε μια σειρά συγκρούσεων στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο.
Η παρουσίαση μιλά για το πώς ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί για να καταλάβει τα νησιά με την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από τον αέρα και τη θάλασσα.

Διαφάνεια από μια τουρκική στρατιωτική παρουσίαση PowerPoint που δείχνει τον αριθμό των αμφισβητούμενων νησιών και νησιών στο Αιγαίο

Η παρουσίαση αναφέρει το πως ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί προκειμένου να καταλάβει τα νησιά και νησίδες, μ’ ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από αέρα και θάλασσα.
Τα αμφισβητούμενα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες είναι τα εξής: 3 στην τοποθεσία Ζουράφα, 13 στις Οινούσσες, 21 στη Θύμενα, 18 στους Αρκιούς, 15 στην Ψέριμο, 12 στην Καλόλιμνο, 2 στο Φαρμακονήσι, 10 στο Γυαλί, 2 στην Στρογγυλή, 11 στην Λέβιθα και 24 τοποθεσίες γύρω από την Κρήτη.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας

Η μελέτη βασίστηκε σε διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση στα Ίμια η οποία έφερε την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος του πολέμου του 1996. Όπως αναφέρει, με νόημα «η κρίση των Ιμίων κατέστησε σαφές ότι οι μικρότερες μονάδες δυνάμεις Θα ήταν το κλειδί στις επιχειρήσεις σε μελλοντικές έντασης τύπου Ιμίων με την Ελλάδα». Τόσο η διοίκηση ειδικών δυνάμεων που ελέγχεται άμεσα από το Γενικό Επιτελείο όσο και η επίλεκτη μονάδα του τουρκικού ναυτικού SAT, προγραμματίζεται να κινητοποιηθούν ξεχωριστά ή από κοινού από τη θάλασσα με ταχύπλοα ή στον αέρα για τον έλεγχο των νησιών και νησίδων που είναι στο στόχαστρο.

Οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν με την κάλυψη της πυροσβεστικής δύναμης από την αεροπορία από τις τακτικές φρεγάτες και το πυροβολικό από την ηπειρωτική χώρα. Ολόκληρη επιχείρηση θα συντονίζεται από μία κοινή εντολή ειδικών επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί με το όνομα Ενοποιημένη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Μια άλλη διαφάνεια από την παρουσίαση που δείχνει πώς θα αποστέλλονταν τουρκικές ειδικές δυνάμεις και μονάδες ελίτ ναυτικού στα  νησιά του Αιγαίου

Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με περισσότερη χαοτική στάση από την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των εθνικιστικών / νεοεθνιστικών συμμάχων του, που συχνά οδηγείται από μια εγχώρια ατζέντα για να πάρει περισσότερες ψήφους ή να εκτρέψει την προσοχή του κοινού από τα προβλήματα.

Οι δύο γείτονες χώρες διαφωνούν ήδη για τα όρια των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, όπου τα ελληνικά νησιά παρατάσσονται κατά μήκος της δυτικής ακτής της Τουρκίας. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, μια διαμάχη που αφορά τα τουρκικά και ελληνικά δικαιώματα στην οικονομική εκμετάλλευση των πόρων εντός και κάτω από τον πυθμένα του Αιγαίου σε μια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των χωρικών τους υδάτων και της ανοικτής θάλασσας, παραμένει άλυτο.

Οι δύο χώρες έχουν επίσης διαφορές σε μια σειρά άλλων θεμάτων, από τις γραμμές οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) έως τον εναέριο χώρο. Η Τουρκία διατηρεί επίσης στρατεύματα στο διχασμένο νησί της Κύπρου, το βόρειο τμήμα του οποίου ελέγχει από το 1974.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

Σημείωση: Ο αρθρογράφος του κειμένου είναι ο  δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt, ιδρυτής του NordicMonitor, ο οποίος ζει από το 2016 εκτός Τουρκίας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Αποτελεί αποτελεί «κόκκινο» πανί για τον Ερντογάν, λόγω σοβαρών αποκαλύψεων που προβαίνει κατά καιρούς, μέσα από το NordicMonitor, που λειτουργεί με τη λογική του WikiLeaks.

Πηγή: NordicMonitor

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Οι «πόλεμοι του μπακαλιάρου» ανάμεσα σε Αγγλία και Ισλανδία για το δικαίωμα αλίευσης στο Βόρειο Ατλαντικό. Πώς η μικρή Ισλανδία εξόρισε τα βρετανικά ψαράδικα μίλια μακριά από τις ακτές της και διέσωσε το εισόδημα των ψαράδων της Καστελλόριζο. Το ακριτικό νησί που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ. Η γαλάζια σπηλιά, ο λαξευμένος στα βράχια Λύκιος τάφος και το αεροδρόμιο δίπλα στο γκρεμό

The post Απόρρητα σχέδια της Τουρκίας για εισβολή σε 131 νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, δημοσίευσε σκανδιναβική ιστοσελίδα. Ο χάρτης με τις επίμαχες τοποθεσίες appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα