Αντικύθηρα: το ελληνικό νησί που προσελκύει δεκάδες επιστήμονες σύμφωνα με το BBC

Από το πλοίο, το νησί των Αντικυθήρων έμοιαζε με μια χούφτα μαραμένων και αποξηραμένων ογκόλιθων που πέταξαν στο Αιγαίο. Όπως αναφέρει το βρετανικό BBC,  το ελληνικό νησί αποτελεί πόλο έλξης για τους επιστήμονες, αφού με μια επίσκεψή τους μπορούν να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τα Αντικύθηρα κατέχουν

μια μοναδική γεωστρατηγική θέση, καθώς βρίσκονται στο σταυροδρόμι των μαζών αέρα από όλες τις ηπείρους, επισημαίνει ο Βασίλης Αμοιρίδης, διευθυντής ερευνών του παρατηρητηρίου «Παγγαία» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών , το οποίο έλαβε πρόσφατα επιχορήγηση ύψους 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν καταγράφεται ρύπανση του αέρα και ως εκ τούτου οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν τον ουρανό καθαρά και εύκολα.

Όπως σημειώνει ο Αμοιρίδης, σύμφωνα με το άρθρο που υπογράφει ο Σταβ Δημητρόπουλος, στις 28 Αυγούστου 2018, για παράδειγμα, ειδικά συστήματα των επιστημόνων κατέγραψαν μια μεγάλη ποσότητα σωματιδίων που είχαν μεταφερθεί από τις πυρκαγιές του Καναδά μέσω των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας για 15 μέρες πριν προσγειωθούν στα Αντικύθηρα.

Η εξέλιξη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να μας δείξει τη διαδικασία μεταφοράς σκόνης και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ως εκ τούτου πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε συστήματα που να προειδοποιούν γι′ αυτά.

«Το ελληνικό νησί είναι το ιδανικό εργαστήριο για να μελετήσει κανείς τον τρόπο που τα αερολύματα δημιουργούν σύννεφα ή ομίχλες, ένα βασικό φαινόμενο για την κατανόηση και την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής», σχολιάζει ο επιστήμονας.

«Η επικρατούσα επιστημονική άποψη θέλει τα σωματίδια να κινούνται στην ατμόσφαιρα τυχαία. Εμείς υποθέτουμε ότι αυτά μπορεί να κινούνται ευθυγραμμισμένα καθέτως, κάτι που επιτρέπει 10% με 20% περισσότερη ακτινοβολία να διαπεράσει την ατμόσφαιρα, φτάνοντας ως το έδαφος», εξηγεί ο  Βασίλης Αμοιρίδης.

Πληροφορίες BBC/ huffingtonpost.gr

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: BBC

Διαβάστε ακόμα : Ο μηχανισμός από το ναυάγιο των Αντικυθήρων έμεινε για δύο χρόνια στην αποθήκη γιατί δεν καταλάβαιναν τι είναι. Το αρχαιότερο μηχάνημα με γρανάζια αναφέρεται ως ο πρώτος φορητός υπολογιστής

The post Αντικύθηρα: το ελληνικό νησί που προσελκύει δεκάδες επιστήμονες σύμφωνα με το BBC appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα