Ανοίγει για το κοινό η Μονή Παναγίας Σουμελά και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας μετά από χρόνια επισκευών

Η ιστορική μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα πρόκειται να επαναλειτουργήσει την Τρίτη 28 Ιουλίου. Παρέμεινε κλειστή επι πέντε χρόνια λόγω εργασιών.Την Τρίτη 28 Ιουλίου ανοίγει για το κοινό η Μονή Παναγίας Σουμελα στην Τραπεζούντα, υπό την παρουσία του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι. Η Μονή παρέμενε κλειστή επί πέντε χρόνια λόγω εργασιών στήριξης του μοναστηριού.Το ιστορικό μοναστήρι είναι είναι λαξευμένο στο βράχο σε ύψος 1.200 μέτρων και ιδρύθηκε το 386 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Το 2015 η μονή έκλεισε
προκειμένου να γίνουν επείγουσες εργασίες λόγω κατολίσθησης βράχων.Διαβάστε ακόμα: Παναγία Σουμελά. Το μοναστήρι που κατέστρεψαν οι Τούρκοι στη γενοκτονία. Η εικόνα της Παναγίας σώθηκε γιατί είχε θαφτεί σε κοντινό παρεκκλήσι. Βενιζέλος και Ινονού συμφώνησαν να ξεθαφτεί και να μεταφερθεί στην ΕλλάδαΟι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να ανοίξει εντελώς ο χώρος και ότι θα δινόταν η άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να χοροστατήσει στην καθιερωμένη λειτουργία κατά την εορτή της Παναγίας Σουμελά, στις 15 Αυγούστου.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι από την Τρίτη 28 Ιουλίου ανοίγει και πάλι για τους επισκέπτες η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, έπειτα από δύο χρόνια εργασιών συντήρησης. Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί το 2013.

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Η ιστορία της Ελένης της Ρωμιάς η οποία στον ξεριζωμό του ’22 χάθηκε στην Τουρκία. Την αναζητούσε ο πατέρας της σε όλη τη ζωή του και τελικά τη βρήκε ο εγγονός του στην Τραπεζούντα

The post Ανοίγει για το κοινό η Μονή Παναγίας Σουμελά και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας μετά από χρόνια επισκευών appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα