Άνοδος ρεκόρ μέχρι 20% στην τιμή του πετρελαίου μετά τον βομβαρδισμό στη Σαουδική Αραβία. Η τιμή ξεπέρασε τα 71 δολάρια το βαρέλι – η μεγαλύτερη στην ιστορία σύμφωνα με το Bloomberg

Ανησυχία έχει προκαλέσει ο βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο. Κατά 20% αυξημένη η τιμή του αργού πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας.

H τιμή του brent καταγράφει άνοδο 10% στα 66,25 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου. Η τιμή του WTI σημειώνει άνοδο 9% στα 59,79 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Όπως γράφει το Bloomberg

η άνοδος αυτή κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης «αποτελεί τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή αύξηση στην ιστορία καθώς ξεπέρασε τα 71 δολάρια το βαρέλι καθώς η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την αφαίρεση του 5% των παγκόσμιο προμηθειών». Μετά την αρχική «έκρηξη» που σημειώθηκε δευτερόλεπτα μετά την έναρξη των συναλλαγών τη Δευτέρα όταν η τιμή τσίμπησε 12 δολάρια το βαρέλι – τη μεγαλύτερη από το 1988 όπως σημειώνει το Bloomberg – η αύξηση μειώθηκε στο μισό σε σχέση με το αρχικό 20%.

Οι τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού αργού ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο. Ωστόσο, υποχώρησαν από τα υψηλά τους επίπεδα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας για να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για πιθανή απάντηση στα χτυπήματα στις σαουδαραβικές εγκαταστάσεις, που διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, δηλαδή σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.

«Έπειτα από τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, που ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου, ενέκρινα τη χρήση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, αν κριθεί αναγκαίο, και σε ποσότητα που πρόκειται να καθοριστεί ώστε να παραμείνουν οι αγορές επαρκώς εφοδιασμένες», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτηση στο twitter.

«Επίσης ενημέρωσα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισπεύσουν τις εγκρίσεις από πετρελαιαγωγούς, επί του παρόντος σε διαδικασία αδειοδοτήσεων στο Τέξας, και σε πολυάριθμες άλλες Πολιτείες», επεσήμανε. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

The post Άνοδος ρεκόρ μέχρι 20% στην τιμή του πετρελαίου μετά τον βομβαρδισμό στη Σαουδική Αραβία. Η τιμή ξεπέρασε τα 71 δολάρια το βαρέλι – η μεγαλύτερη στην ιστορία σύμφωνα με το Bloomberg appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα