Η παράδοση των Γερμανών στο Χερβούργο. Tο μήνυμα στον Χίτλερ ότι η συμμαχική προέλαση στη Γαλλία δεν μπορεί να σταματήσει

Η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη το 1944. Σε αυτή βλέπουμε μια ομάδα αμερικανών στρατιωτών να συνοδεύουν γερμανούς αιχμαλώτους. Η λήψη έγινε στο Χερβούργο που βρίσκεται στη θάλασσα της Μάγχης. Σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη – λιμάνι μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας και σημαντική βάση του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η κατάληψη της πόλης Χερβούργο ήταν ένας από τους πρώτους στόχους, που έθεσαν οι αμερικανοί μετά την απόβαση στη Νορμανδία. Οι Γερμανοί είχαν εγκαταστήσει πολύ ισχυρές δυνάμεις, με

σκοπό να αποκόψουν τη προέλαση των συμμάχων. Η κατάληψη της ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τον έλεγχο των λιμενικών εγκαταστάσεων και την ανεμπόδιστη προέλαση στο νότιο τομέα της πόλης.

Στη πόλη είχε εγκατασταθεί ο γερμανός στρατηγός Φον Σλίμπεν, με τις δυνάμεις του να έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Επίσης τα πυρομαχικά που διέθετε ήταν ελάχιστα. Παρόλα αυτά ο Χίτλερ αρνήθηκε κάθε συζήτηση για υποχώρηση.
Η επίθεση των αμερικανών ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου και διεξήχθη από δύο αμερικανικές μεραρχίες (79η και 9η Μεραρχία) οι οποίες κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα του λιμανιού της πόλης. Τις επόμενες μέρες οι αμερικανοί με συνδυασμένη επιχείρηση, πυροβολικού –αεροπορίας και πεζικού μπήκαν στη πόλη, όπου ξεκίνησαν σκληρές μάχες με τους Γερμανούς. Στις 26 Ιουνίου  οι αμερικανοί έφτασαν στο στρατηγείο του Φον Σλίμπεν και τον αιχμαλώτισαν.

Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ εκφωνεί λόγο στο απελευθερωμένο Χερβούργο από το Δημαρχείο της πόλης: 20 Αυγούστου 1944. Πηγή αμερικανικός στρατός

Παρά την αιχμαλωσία του ο γερμανός στρατηγός αρνήθηκε να ζητήσει την παράδοση των γερμανών που μάχονταν ακόμα στο λιμάνι. Η παράδοση έγινε τελικά μετά από διαπραγματεύσεις και διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι αμερικανοί ότι δε θα καταστρέψουν τα πλοία, ενώ εγγυήθηκαν και για τη ζωή των αιχμαλώτων.

Η πόλη σε μεγάλο βαθμό είχε καταστραφεί από τους Γερμανούς και ιδιαίτερα οι λιμενικές υποδομές.Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη καθυστέρηση στη προέλαση των συμμάχων της Βρετάνης. Η πτώση του Χερβούργου πέρασε το μήνυμα στο Βερολίνο ότι πλέον οι Γερμανοί δε μπορούσαν να σταματήσουν τη συμμαχική προέλαση στη Γαλλία.

Οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί για την κατάληψή του λιμανιού στοίχισαν ωστόσο την ολοσχερή καταστροφή της La Glacerie, εργοστασίου γυαλιού ιδρυθέντος το 1655, το οποίο εφοδίαζε με γυαλί σημαντικές κατασκευές, όπως την αίθουσα με τους καθρέπτες στο Παλάτι των Βερσαλλιών. Αρχικά η πόλη ονομαζόταν απλά Χερβούργο, το 2000 όμως ενώθηκε με την παρακείμενη Οκτβίλ και σήμερα το πλήρες όνομα της πόλης είναι Χερβούργο-Οκτβίλ.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Αμερικανοί στρατιώτες σφάζουν 500 αθώους χωρικούς

The post Η παράδοση των Γερμανών στο Χερβούργο. Tο μήνυμα στον Χίτλερ ότι η συμμαχική προέλαση στη Γαλλία δεν μπορεί να σταματήσει appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα