Ακριβότερα τα καύσιμα από σήμερα. Πόσο θα επηρεαστούν οι τιμές, ύστερα από την κρίση στον Κόλπο. Παγκόσμια ανησυχία για στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

Σχεδόν τρία 24ωρα μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 30 ετών.

Οι εξελίξεις αυτές, μετά από τις επιθέσεις με drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στο Αμπκάικ, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία εγείροντας φόβους για μια στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ιράν, αλλά και

για την παγκόσμια οικονομία και τις τιμές του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού. Οι τιμές ανά βαρέλι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 75 δολάρια, εφ’ όσον εντός τριών μηνών, δεν επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς η παραγωγή στο διυλιστήριο.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος πρατηριούχων, επιβεβαίωσε, ερωτηθείς σχετικά, ότι ως το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή ως την Παρασκευή ή το Σάββατο, αναμένεται να υπάρξει αύξηση ύψους 4% – 5% στον πίνακα των τιμών των πρατηρίων καυσίμων.

«Θα τη δούμε την αύξηση διαδοχικά, οι τιμές επηρεάζονται είτε αγοράζει η Ελλάδα από το Ιράν ή τη Σαουδική Αραβία, οι τιμές επηρεάζονται» είπε ο κ. Ασμάτογλου και ανέφερε ότι τα πρατήρια δεν έχουν αποθέματα ώστε ναα απορροφήσουν την αύξηση και να μην μετακυληθεί το κόστος στον καταναλωτή.

Μείωση στις ασιατικές αγορές, μετά την άνοδο ρεκόρ

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 1,2% στα 68,18 δολάρια το βαρέλι, μετά την χθεσινή άνοδό τους κατά 14,6%, που καταγράφηκε ως το μεγαλύτερο ποσοστό ημερήσιας ανόδου, τουλάχιστον από το 1988. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώνονται σήμερα κατά 1,7% στα 61,86 δολάρια το βαρέλι, μετά την χθεσινή άνοδό τους κατά 14,7%, την μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση, από τον Δεκέμβριο του 2008.

Καθησυχαστικός ο Χατζηδάκης: Κανένας λόγος πανικού

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, ή αποσταθεροποίησης της αγοράς, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, όταν ρωτήθηκε για το θέμα. Εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές φοβούνται αυξήσεις- φωτιά στα καύσιμα, λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στον Περσικό Κόλπο, έπειτα από τις επιθέσεις που έγιναν με drone, εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία.

Το χρονικό της κρίσης στον Περσικό

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου, όταν σημειώθηκαν δύο επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις προκαλούν πυρκαγιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που πολεμούν τον σαουδαραβικό στρατιωτικό συνασπισμό αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση. Το Σάββατο το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αποκλείει την εμπλοκή της Υεμένης και κατηγορεί ευθέως το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η Τεχεράνη, δια του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, απορρίπτει τις πρωινές ώρες της Κυριακής ως «παράλογες» τις κατηγορίες του Αμερικανού ΥΠΕΞ. Αργότερα την Κυριακή, μετά τις κατηγορίες Πομπέο, ένας διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης δηλώνει πως οι αμερικανικές βάσεις και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων.

Τα ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ξέρουν ποιός κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον είναι «με το δάκτυλο στην σκανδάλη» έτοιμη για αντίποινα για τις επιθέσεις.

Χθες Δευτέρα πρωί οι Χούθι της Υεμένης ανακοινώνουν πως τα εργοστάσια επεξεργασίας πετρελαίου της Aramco εξακολουθούν να αποτελούν στόχο και μπορεί να δεχθούν επίθεση «ανά πάσα στιγμή». Η Βρετανία χαρακτηρίζει σοβαρό και εξοργιστικό γεγονός τις επιθέσεις, τονίζοντας ότι χρειάζεται πλήρης εξακρίβωση των στοιχείων ως προς το ποιος έχει την ευθύνη για αυτή πριν δοθεί η απάντηση. Η Γαλλία καταδικάζει τις επιθέσεις, ενώ η ΕΕ προειδοποιεί κατά μιας «πραγματικής απειλής για την περιφερειακή σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δηλώνει ότι, απουσία ολοκληρωμένης έρευνας, η απόδοση ευθύνης είναι πολύ ανεύθυνη πράξη.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το μεσημέρι της Δευτέρας αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο να τίθενται προς συζήτηση πιθανά απαντητικά μέτρα ισχύος, τονίζοντας ότι είναι αντιπαραγωγικό να χρησιμοποιηθεί το περιστατικό για κλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν. Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, δηλώνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως δεν είναι «απολύτως σαφές» ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση αλλά πρόσθεσε πως αυτή αύξησε τις πιθανότητες μιας περιφερειακής σύγκρουσης.

Νωρίς το απόγευμα, ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στρατιωτικός συνασπισμός που μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι στην Υεμένη ανακοινώνει πως, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα, η επίθεση πραγματοποιήθηκε με ιρανικά όπλα και δεν προήλθε από την Υεμένη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζει ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για την πιθανότητα να εμπλακεί σε έναν αμερικανική-ιρανική σύγκρουση ως αποτέλεσμα των επιθέσεων στην Aramco.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαρακτηρίζει χθες βράδυ ότι οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco ήταν ένα «ανταποδοτικό μέτρο» του «λαού της Υεμένης» στις επιθέσεις που δέχονται καθημερινά στη χώρα τους. Ο Τραμπ λέει ότι «φαίνεται πως το Ιράν» είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις. Προσθέτει ότι είναι αποφασισμένος να βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία, αλλά θέλει να αποφύγει μια σύγκρουση με το Ιράν. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ για τον κίνδυνο κλιμάκωσης μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι «αποσταθεροποιεί όλη τη Μέση Ανατολή».

Reader

The post Ακριβότερα τα καύσιμα από σήμερα. Πόσο θα επηρεαστούν οι τιμές, ύστερα από την κρίση στον Κόλπο. Παγκόσμια ανησυχία για στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακριβότερα, Πόσο, Κόλπο, Παγκόσμια, ΗΠΑ, Ιράν,akrivotera, poso, kolpo, pagkosmia, ipa, iran