Playmobil με φουστανέλες. Ο θάνατος του Καποδίστρια, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και ο γέρος του Μοριά σε μία πρωτότυπη έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Πάνω από 20 τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνών και περισσότερες από 80 φιγούρες playmobil ιστορικών προσώπων θα κοσμούν τους διαδρόμους του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Μάιο του 2020 στο κτίριο της παλαιάς βουλής.Τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών γίνονται οι πρωταγωνιστές των πιο κομβικών γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης και με τη συνεργασία της Playmobil
Hellas φέρνουν τους μικρούς επισκέπτες σε επαφή με μία άλλη πτυχή της ιστορικής πραγματικότητας.Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας. Διόραμα της Βασιλικής Φατή.

«Ο μόνος τρόπος να αποκτήσει ένα παιδί γνώσεις εύκολα και διασκεδαστικά είναι μέσα από το παιχνίδι». Η θεωρία του Άγγελου Γιακουμάτου, κατά πάσα πιθανότητα, είναι σωστή. Έτσι, ο ίδιος, μαζί με άλλους τέσσερις συλλέκτες Playmobil, ανέλαβαν να την αποδείξουν στην πράξη. Ο Γιώργος Αγγελίδης, ο Ντένης Βαγγόπουλος, ο Στέλιος Μυλωνάς, η Βασιλική Φατή και ο Άγγελος Γιακουμάτος είναι οι άνθρωποι που έδωσαν ζωή στο καινοτόμο εγχείρημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Πέντε άνθρωποι διαφορετικοί που μοιράζονται ένα κοινό πάθος: τα playmobil. Γι’ αυτούς οι μικρές φιγούρες των 7,5 εκατοστών ξεκίνησαν ως αγαπημένο παιχνίδι. Μεγαλώνοντας, σταδιακά «κόλλησαν» το μικρόβιο του συλλέκτη. Έπειτα, ανήγαγαν το χόμπι τους σε τέχνη.

Εορτασμός του Πάσχα στις αρχές του 19ου αιώνα. Λεπτομέρεια από διόραμα του Ντένη Βαγγόπουλου.

Άρχισαν να φτιάχνουν τις δικές τους συνθέσεις και διοράματα και να τις εκθέτουν σε σχετικές εκδηλώσεις. Ένα από τα διοράματα του Γιώργου Αγγελίδη με θέμα την καθημερινότητα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, τράβηξε την προσοχή των τριών επιμελητριών της έκθεσης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και στάθηκε ως αφορμή για να του προτείνουν να συμμετάσχει σε αυτή με τις δημιουργίες του. Κάπως έτσι συνέβη και με τους άλλους τέσσερις.

Άλλωστε, ο καθένας έχει το δικό του στυλ. Ο Στέλιος Μυλωνάς ειδικεύεται στις φιγούρες και ανέλαβε να φιλοτεχνήσει δεκάδες προσωπικότητες της Επανάστασης του ’21. Η Βασιλική Φατή και ο Άγγελος Γιακουμάτος δημιούργησαν μεγάλες περίτεχνες και λεπτομερείς συνθέσεις ιστορικών στιγμών της Επανάστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν φροντίσει να διακοσμήσουν κατάλληλα μέχρι και το εσωτερικό των κτιρίων, ακόμα κι αν στα περισσότερα διοράματα αυτό φαίνεται ελάχιστα από τα μικροσκοπικά παραθυράκια. Για τη Βασιλική Φατή, αν τα σπίτια μέσα ήταν άδεια, τα διοράματα θα ήταν λειψά.

Το τέλος του Αλή Πασά.

«Τις λεπτομέρειες τις παρατηρεί ένα 3%των επισκεπτών, στην καλύτερη περίπτωση». Είναι όμως αυτές που κάνουν τη διαφορά και δίνουν πραγματική αξία στα έργα.

Playmobil με φουστανέλες

Η είσοδος της έκθεσης υποδέχεται τους επισκέπτες κάπως απρόσμενα. Έξω από την πόρτα που οδηγεί στον κυρίως χώρο, υπάρχει ένα μεγάλο διόραμα του Παρθενώνα, στη μορφή που είχε ο ναός κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.
«Συμβολίζει την εξιδανικευμένη εικόνα που είχαν στο μυαλό τους οι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα φτάνοντας στην Ελλάδα», σπεύδει να εξηγήσει η ξεναγός.
Η πραγματικότητα όμως που αντίκριζαν στη χώρα δεν είχε καμία σχέση με τα αρχαία μεγαλεία. Αυτήν την πραγματικότητα καλούμαστε να ανακαλύψουμε περνώντας την πύλη του μικρού παραρτήματος του Μουσείου που στεγάζεται το «’21 αλλιώς».

Ο Παρθενώνας που κοσμεί την είσοδο της έκθεσης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 20 μικρά και μεγάλα διοράματα, κατασκευασμένα από φιγούρες και εξαρτήματα Playmobil. Απεικονίζουν κομβικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821, αλλά και σκηνές από την καθημερινή ζωή των Ελλήνων της περιόδου εκείνης.
O όρκος των Φιλικών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, η έξοδος του Μεσολογγίου είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα στα οποία έχουν δώσει ζωή οι αγαπημένες παιδικές φιγούρες.

Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια. Λεπτομέρεια από διόραμα της Βασιλικής Φατή.

Επιπλέον, πάνω από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί, άνδρες και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, παρουσιάζονται ξεχωριστά, συνοδευόμενοι πάντα από ένα σύντομο βιογραφικό.
Τα μαλλιά, οι φορεσιές, μέχρι και τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, έχουν αποδοθεί με εντυπωσιακή ακρίβεια, προσδίδοντας στην κάθε φιγούρα την αύρα της εκάστοτε προσωπικότητας.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Φιγούρες ειδικής κατασκευής του Στέλιου Μυλωνά.Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Όπως μας ενημερώνει η Νατάσα Καστρίτη, μία εκ των επιμελητριών, πρόκειται για την πρώτη έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που απευθύνεται σε παιδιά. Και επιπλέον, μία από τις ελάχιστες ανάλογες προσπάθειες παγκοσμίως.

«Ήταν ένα όνειρο που με πολλή δουλειά έγινε πραγματικότητα».

Κήρυξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο. Λεπτομέρεια από διόραμα του Άγγελου Γιακουμάτου.

Από την αναζήτηση των κορυφαίων Ελλήνων συλλεκτών που θα είχαν τις γνώσεις, την όρεξη και το ταλέντο να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα, μέχρι τον διεξοδικό σχεδιασμό του πρότζεκτ και την σύμπραξη του Μουσείου και της Playmobil Hellas, όλα απαιτούσαν χρόνο, υπομονή και μεράκι.

Η ιστορικός τέχνης Νατάσα Καστρίτη, η αρχαιολόγος Παναγιώτα Παναρίτη και η ιστορικός Ρεγγίνα Κατσιμάρδου είναι οι τρεις επιμελήτριες που οργάνωσαν την καινοτόμα για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία.
Χάρη στον επιτυχή συντονισμό τους, το «’21 αλλιώς» άνοιξε τις πόρτες του στο ευρύ κοινό και για τους επόμενους επτά μήνες μέλλει να μετατραπεί στον πλέον αγαπημένο προορισμό εκπαιδευτικών επισκέψεων των σχολείων ανά την Ελλάδα.

Η έκθεση αποτελεί μέρος της σειράς εκδηλώσεων «1821 απηχήσεις στο σήμερα», οι οποίες εντάσσονται στις δράσεις που οργανώνει το Μουσείο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Στόχος των δράσεων είναι οι μικροί επισκέπτες να γνωρίσουν την συναρπαστική ιστορία του τόπου μας με έναν πρωτότυπο, εφευρετικό τρόπο που εξάπτει την παιδική φαντασία, αναπτύσσει την σύνθετη σκέψη και προάγει την ουσιαστική διαπαιδαγώγηση, πάντα με τη συντροφιά των αγαπημένων τους μικρών φιγούρων.

Άλλωστε, η φιλοσοφία που διαχρονικά έχει υιοθετήσει και η Playmobil Hellas υποστηρίζει το μοντέλο εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Τόσο με τα προϊόντα της, όσο και με τη στήριξη εγχειρημάτων όπως η εν λόγω έκθεση, η εταιρεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που επιδιώκουν την εξοικείωση των νεαρών ηλικιών με την ιστορική γνώση.

Οι προσφυγές της Πάργας. Λεπτομέρεια από διόραμα της Βασιλικής Φατή.

Η μικρή γωνιά του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που στεγάζει το «’21 αλλιώς» θα φιλοξενεί την έκθεση μέχρι και τον Μάιο του 2020. Είναι ανοιχτή από Τρίτη έως Κυριακή, από τις 9:00 έως τις 14:00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

The post Playmobil με φουστανέλες. Ο θάνατος του Καποδίστρια, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και ο γέρος του Μοριά σε μία πρωτότυπη έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Playmobil, Καποδίστρια, Φιλικής Εταιρείας, Μοριά, Εθνικού Ιστορικού Μουσείου,Playmobil, kapodistria, filikis etaireias, moria, ethnikou istorikou mouseiou