Θα τολμήσει να παίξει το χαρτί του Ιντσιρλίκ ο Ερντογάν; Πολύ δύσκολα θα το τολμήσει

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία επανήλθε στην επικαιρότητα, μετά από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο Τ.Μπάϊντεν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Arab News η Τουρκία ενδέχεται να τη χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί στην “αναμέτρηση” της με τις ΗΠΑ.

Το Ιντσιρλίκ χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ από το 1980 με συμφωνία που έχουν υπογράψει ΗΠΑ

και Τουρκία. Σ΄ αυτή φυλάσσονται και πυρηνικά όπλα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2019 δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να κλείσει την αεροπορική βάση ως απάντηση στις απειλές των αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά των ρωσικών  S-400 από την Άγκυρα.

«Εάν η Τουρκία κλείσει τη βάση, πιθανότατα θα πυροδοτήσει το τέλος των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας”,γράφει  η Arab News.

Λόγω της θέσης  του, το Ιντσιρλίκ είναι η πιο αποτελεσματική και φθηνότερη αεροπορική βάση για την αεροπορία των ΗΠΑ. Όπως επισημαίνουν ειδικοί η επιλογή του Ερντογάν να παίξει το χαρτί του Ιντσιρλίκ θα ΄ναι πολύ δύσκολη απόφαση. Αν αποφασίσει να κλείσει τη βάση θα σημαίνει ότι στρέφει οριστικά τη πλάτη του στις ΗΠΑ. Κι αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει.

Σύμφωνα με τον Karol Wasilewski, αναλυτή στο Πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων της Βαρσοβίας, η αντίδραση του Ερντογάν στη δήλωση του Μπάιντεν σχετικά με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων πρέπει να είναι μετρημένη.

“Δεν μπορεί να αντέξει σύγκρουση με τις ΗΠΑ όταν η τουρκική οικονομία είναι τόσο εύθραυστη”, δήλωσε ο Wasilewski στην Arab News.

The post Θα τολμήσει να παίξει το χαρτί του Ιντσιρλίκ ο Ερντογάν; Πολύ δύσκολα θα το τολμήσει appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα