Οι αλήθειες και τα ψέματα του 25%

Εχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από την 21η Απριλίου του 1997 όταν στη Ρώμη παραμονές έναρξης του φάιναλ φορ ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού Ντούσαν Ιβκοβιτς τόλμησε να πει το,…αδιανόητο για τα δεδομένα της διοργάνωσης και ότι θεωρείται ακόμη και σημερα politically correct.

‘’Ειμαστε η καλύτερη ομάδα, είμαστε το φαβορί και ήρθαμε για να κερδίσουμε το τρόπαιο’’.

Ο Ιβκοβιτς δικαιώθηκε μερικά 24ωρα αργότερα με τον Ολυμπιακό να κερδίζει το πρώτο από τα τρία τρόπαια της ιστορίας του. Από τότε ελάχιστοι προπονητές έσπασαν τον κανόνα του 25%…

Και φέτος δεν άλλαξε η λογική. Μπορεί στη διάρκεια της σεζόν ο Εργκίν Αταμάν να προανήγγειλε ορισμένες φορές το….8ο αλλά αυτό έμοιαζε ως ένα σχόλιο πάνω στον λογικό και εκπεφρασμένο στόχο των πρωταθλητών Ευρώπης παρά μια ανάλυση. Ισχύει φέτος το 25%; Οι προβλέψεις μιλάνε για δύο εξαιρετικά ανοιχτούς ημιτελικούς που μπορεί να κριθούν στις λεπτομέρειες. Ενδεχόμενα, να οδηγήσουν σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία και να δούμε ένα ελληνικό τελικό την Κυριακή. Πριν από αυτό όμως υπάρχουν οι δύο ημιτελικοί.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουν οι δύο ελληνικές ομάδες για να έχουν πιθανότητες…..26%με το μέρος τους!

Πως κερδίζει ο Παναθηναϊκός: Στο αμυντικό κομμάτι για τον Παναθηναϊκό υπάρχουν δύο κανόνες επιβίωσης: Να υποχρεώσει την Φενέρ σε περισσότερα λάθη από όσα θα κάνει ο ίδιος. Η διαφορά σε αυτό τον τομέα είναι μικρή στα μέχρι τώρα στατιστικά (11,8 μέσο όρο η ελληνική ομάδα, 12,4 η Φενέρ)  και φυσικά αυτή η εύθραυστη ισορροπία μπορεί να κρίνει πολλά. Επίσης, για την αμυντική προσπάθεια του Παναθηναϊκού είναι κομβικής σημασίας η Φενέρ να ευστοχήσει σε λιγότερα από 11-12 τρίποντα και σίγουρα με ποσοστό χαμηλότερο από το εντυπωσιακό (σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό προσπαθειών της)  38,5%. Στο επιθετικό κομμάτι ο Παναθηναϊκός πρέπει να βρει τρόπο να ελευθερώσει από τις ‘’δαγκάνες’’ του Χολ (εξελίχθηκε σε εξολοθρευτή του Σορτς στη σειρά των πλέι οφ με την Παρί)αλλά και του Γκούντουριτς τον Κέντρικ Ναν. Και κυρίως να δει το πρόσωπο του Αμερικάνου που θα είναι απειλητικός και καθοριστικός όχι μόνο σκοράροντας αλλά κυρίως πασάροντας. Σημειολογικά ο Παναθηναϊκός λογικά θα επιδιώξει ένα παιχνίδι υψηλού σκορ. Το αντίθετο ακριβώς ισχύει για τη Φενέρ που θέλει να ‘’κλείσει’’ το σκορ. Μέσα στο 2025 η Φενέρ έχει κερδίσει μόνο την Παρί και την ουραγό Μπολόνια σε παιχνίδια που δέχτηκε +80 πόντους.

Πως κερδίζει ο Ολυμπιακός: Οι ερυθτρόλευκοι αντιμετωπίζουν μια προβλέψιμα απρόβλεπτη ομάδα. Η Μονακό είναι ικανή για το καλύτερο ή το χειρότερο ακόμη και μέσα στην ίδια περίοδο. Σίγουρα δεν είναι η ίδια ομάδα που δέχτηκε εκείνο το αξέχαστο 27-2 στην Τρίτη περίοδο του προ διετίας ημιτελικού. Όχι μόνο γιατί έχει…..ψηλότερο προπονητή όπως είπε το πρωί αστειευόμενος ο Μάικ Τζέιμς.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει τρόπο να αντιπαρατεθεί απέναντι στις διαφορετικές γραμμές γκαρντ που χρησιμοποιεί ο παλιός ηγέτης του. Η άμυνα του Ολυμπιακού πρέπει να έχει ως νούμερο 1 στόχο το πως θα χαλάσει το μυαλό όχι του Τζέιμς αλλά του Ελι Οκόμπο.Το διέπραξε η Μπαρτσελόνα στα δύο παιχνίδια πλέι οφ της Βαρκελώνης και άλλαξε όλη την εικόνα της σειράς. Η γραμμήψηλών του Ολυμπιακού θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο ένα παίκτη που παίζει πλάτη στο καλάθι (Ζαϊτέ) και λογικά μπορεί να γράψει…..υπεραξίες στον συγκεκριμένο αγώνα ειδικά αν φορτώσει από νωρίς με φάουλ τον επιρρεπή Ντάνιελ Τάις.

Στο επιθετικό κομμάτι ο Ολυμπιακός πρέπει να μείνει με καθαρό μυαλό στο κομμάτι της κυκλοφορίας της μπάλας ή της κίνησης χωρίς τη μπάλα ειδικά τις στιγμές που ο Σπανούλης επιστρατεύει την αμυντική πεντάδα του. Ο Ματ Στράζελ έχει αναδειχθεί σε κομβικό παίκτη με την πίεση του πάνω στη μπάλα και έχει γίνει αληθινός game changer για την ομάδα του πριγκιπάτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα