Ρώσοι ολιγάρχες χωρίς κυρώσεις: Αυτή είναι η χώρα-καταφύγιο

Όσο κι αν επιβάλλονται στους Ρώσους ολιγάρχες «βροχή» οι κυρώσεις, το Ντουμπάι τους υποδέχεται για να τους προσφέρει νέα έδρα. Εξελίσσεται σε νέο πολυτελές καταφύγιο…

Το οικονομικό κέντρο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένας στενός εταίρος των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας της Μέσης Ανατολής. Τα τελευταία χρόνια είναι και δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους με γερά πορτοφόλια.

Ο Άνταμ Μ. Σμιθ, δικηγόρος και πρώην σύμβουλος του γραφείου του Υπουργείου Οικονομικών

των ΗΠΑ που διαχειρίζεται τέτοια μέτρα, σημείωσε μιλώντας στους New York Times:

«Οι κυρώσεις είναι τόσο ισχυρές όσο ο πιο αδύναμος κρίκος. Κάθε χρηματοοικονομικό κέντρο που είναι πρόθυμο να δραστηριοποιηθεί όταν άλλοι δεν είναι, θα μπορούσε να υπονομεύσει όλα μέτρα σε μεγάλο βαθμό».

Τουλάχιστον 38 επιχειρηματίες ή αξιωματούχοι που συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέχουν δεκάδες ακίνητα στο Ντουμπάι, συνολικής αξίας άνω των 314 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό Center for Advanced Defense Studies (C4ADS), σημειώνουν οι Times.

Οι σύμμαχοι του Πούτιν κατείχαν τουλάχιστον 76 ακίνητα στο Ντουμπάι, είτε άμεσα είτε στο όνομα στενού συγγενή τους, και πιθανώς πολλά περισσότερα (σύμφωνα με το Center for Advanced Defense Studies) μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα στην Ουάσιγκτον που συλλέγει δεδομένα για παγκόσμιες συγκρούσεις.

Ντουμπάι – φωτ. αρχείου / Pexels

Ένας Άραβας επιχειρηματίας που νοικιάζει πολυτελή διαμερίσματα στο Ντουμπάι τόνισε ότι υπάρχει «απίστευτη ζήτηση» από τους Ρώσους μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ από την πλευρά τους οι Ρώσοι στο Ντουμπάι δηλώνουν ότι εκτιμούν τη φιλοξενία.

«Το να έχεις ρωσικό διαβατήριο ή ρωσικά χρήματα τώρα είναι πολύ τοξικό – κανείς δεν θέλει να σε δεχτεί, εκτός από μέρη όπως το Ντουμπάι», είπε ένας Ρώσος επιχειρηματίας που κατέφυγε εκεί, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αλλά για τα ΗΑΕ, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να είσαι Ρώσος στο Ντουμπάι».

«Κοιτώντας την ευρύτερη εικόνα, τα ΗΑΕ δεν είναι μια χώρα που ακολουθεί ένα φιλελεύθερο, δυτικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες», είπε στο Al Jazeera ο Αντρέας Κρίγκ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου. «Λειτουργούν έξω από αυτό. Είναι πιο κοντά στην νοοτροπία της Ανατολής. Το επιχειρηματικό τους μέλλον δεν είναι στη Δύση, αλλά στην Ανατολή».

Χώρες όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Συρία και η Βενεζουέλα που χρησιμοποιούν τα ΗΑΕ για τη φοροδιαφυγή και την αποφυγή κυρώσεων, έδωσαν «πάτημα» στα ΗΑΕ να αποκτήσουν επιρροή σε μη δυτικά κράτη.

«Υπάρχει ένα εναλλακτικό σύστημα που χτίζεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε, και σε αυτό το εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα η γκρίζα λίστα [της FATF] δεν έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Κρίγκ. «Νομίζω ότι αυτό είναι το ατού που έχουν τα ΗΑΕ, το ενδιαφέρον ορισμένων ατόμων προς τα ανατολικά απομακρύνεται επίσης από το σύστημα που βασίζεται σε κανόνες».

The post Ρώσοι ολιγάρχες χωρίς κυρώσεις: Αυτή είναι η χώρα-καταφύγιο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρώσοι, Αυτή, -καταφύγιο,rosoi, afti, -katafygio