ΕΑΣ ΑΙΓΙΟΥ: Το ΚΙΝΑΛ ρωτά τον ΥΕΘΑ τι θα γίνει με το εθνικό τυφέκιο

Κατατέθηκε σήμερα Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής -ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κ. Ιλχάν Αχμέτ, κ. Γεώργιο Παπανδρέου και κ. Γεώργιο Φραγγίδη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα “Εργοστάσιο ΕΑΣ Αιγίου”, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο

Παναγιωτόπουλο.

Τα ΕΑΣ γενικότερα, αλλά και το εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο ιδιαίτερα αποτελούν έναν σημαντικό εθνικό, τεχνολογικό και εργοστασιακό πυλώνα υποστήριξης των ΕΔ της Χώρας και η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία τους, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσιμες, όπως την τρέχουσα χρονική περίοδο, εν μέσω της επαχθούς τουρκικής προκλητικότητας και της οικονομικής κρίσης, καθίσταται επιβεβλημένη. 

Σε συνέχεια προηγούμενων σχετικών ερωτήσεών μας αναφορικά με την παραγωγή εθνικού όπλου από το εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο, οι απαντήσεις του ΥΕΘΑ δεν κάλυπταν την ουσία του θέματος.

Πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την ενδεχόμενη ακύρωση ή αναβολή του υπόψη προγράμματος θέτουν εν αμφιβόλω το μέλλον του εργοστασίου.

Δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό τόσο για τη στήριξη της ΕΑΒΙ, όσο και για την εθνική ισχύ, συνεχίζουμε να εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τις πραγματικές προθέσεις για το μέλλον της εταιρίας και της ΕΑΒΙ εν γένει.

Για τον σκοπό αυτό, συντάχθηκε η σχετική ερώτηση.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, 

Κύριε Υπουργέ,

Το εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο, που αποτελεί συγκρότημα υψηλής τεχνολογίας, σύντομα ολοκληρώνει τις συμβατικές του εργασίες.

Σύμφωνα με σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις απαντήσεις που έχετε δώσει σε ερωτήσεις του Κινήματος Αλλαγής εκκρεμούν προς ανάθεση εργασίες συμπαραγωγής για το εθνικό τυφέκιο, πρόσθετες παραγγελίες για πολυβόλο Μίνιμι κλπ.

Συγκεκριμένα, σε απαντήσεις σας επί των υπ’ αριθμ. 7732/26.6.20 και 571/15.10.20 ερωτήσεών μας για «Εγχώρια παραγωγή “Εθνικού” Όπλου» και μάλιστα «Συμμετοχή των ΕΑΣ στην παραγωγή του “Εθνικού όπλου”», επισημάνατε, μεταξύ των άλλων, ότι «στην παρούσα φάση πραγματοποιείται καταγραφή τεχνικών χαρακτηριστικών οπλισμού που παράγεται και χρησιμοποιείται από προηγμένες στρατιωτικά χώρες» και ότι «η εταιρία (ΕΑΣ), βασιζόμενη στην πολυετή εμπειρία της στην παραγωγή φορητού οπλισμού και έχοντας την τεχνική υποδομή για να υποστηρίξει οποιοδήποτε πρόγραμμα παραγωγής νέου τυφεκίου, επιθυμεί και θα επιδιώξει το μέγιστο ποσοστό συμμετοχής συμπαραγωγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας», ενώ επιδίωξή σας ήταν να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, ενώ λοιπά τεθέντα στην ερώτησή μας ζητήματα θα δρομολογηθούν μετά το πέρας της τεχνικής αξιολόγησης από το ΓΕΣ.

Δεδομένου ότι, από τότε έχουν περάσει δεκαοκτώ (18) μήνες και δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση όσον αφορά στις εξελίξεις επί του θέματος.

Δεδομένου ότι, πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στον τοπικό τύπο ανακοινώσεις του βουλευτή της ΝΔ κ. Ασημάκη Φωτήλα ότι το πρόγραμμα του εθνικού τυφεκίου παραπέμπεται στις καλένδες, ενώ εξετάζεται πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τυφεκίων G3.

Δεδομένου ότι, η βιωσιμότητα του εργοστασίου των ΕΑΣ στο Αίγιο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αυτονομία των ΕΔ της χώρας μας στο υπόψη αντικείμενο.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Ποια τελικά προγράμματα προμηθειών έχει προγραμματίσει το ΥΠΕΘΑ να αναθέσει εντός του 2022 που θα παραχθούν ή συμπαραχθούν στο εργοστάσιο του Αιγίου;

2. Το πρόγραμμα του εθνικού τυφεκίου ακυρώθηκε ή αναβάλλεται για το μέλλον; 

3. Υπάρχει ενδεχόμενο να ανατεθεί εντός του 2022 εκσυγχρονισμός των τυφεκίων G3;

4. Πότε προβλέπεται να ανατεθεί η προμήθεια 1000 πολυβόλων Μίνιμι;

The post ΕΑΣ ΑΙΓΙΟΥ: Το ΚΙΝΑΛ ρωτά τον ΥΕΘΑ τι θα γίνει με το εθνικό τυφέκιο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΑΣ ΑΙΓΙΟΥ, ΚΙΝΑΛ, ΥΕΘΑ,eas aigiou, kinal, yetha