Ο άγνωστος πρώτος πλοίαρχος του Α/Τ ΒΕΛΟΣ που ήταν κατάσκοπος

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Όσοι πιστεύουν ότι γνωρίζουν τα πάντα γύρω από το ιστορικό αντιτορπιλικό-μουσείο «Βέλος», πέφτουν έξω!

Υπάρχει μια εντελώς άγνωστη υπόθεση η οποία αφορά το πλοίο και το προσωπικό του, που θα μπορούσε να αποτελέσει το σενάριο μιας κατασκοπευτικής ταινίας θρίλερ την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με θύμα τον ίδιο του τον (πρώτο) κυβερνήτη,  που δολοφονήθηκε στο  Oriënt Express, στην καρδιά της Ευρώπης!

Τότε το «Βέλος» ανήκε ακόμα στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρώην πλοίαρχος

του, ήταν ναυτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στο Βουκουρέστι.

Ταξίδευε μεταφέροντας η αναζητώντας στοιχεία και πληροφορίες για πράκτορες της Σοβιετικής Ένωσης που δρούσαν στην Δύση..

Ήταν ο πλοίαρχος Eugene Simon Karpe.

Είχε γεννηθεί στις 21 Αυγούστου 1904 στο Δελχί, Λουιζιάνα, κα πέθανε  στις 23 Φεβρουαρίου 1950 περίπου 45 ετών, στο Σάλτσμπουργκ της  Αυστρίας.

Ήταν κυβερνήτης στο «USS Charrette» (DD 581), μετέπειτα «Βέλος», από τις 18 Μαΐου 1943,μολις καθελκύστηκε, μέχρι τις 6 Ιουνίου 1944.

Για την ιστορία το αντιτορπιλικό αφού πήρε μέρος στον Πόλεμο, υο 1958 εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία LONG BEACH της California και

στις 16 Ιουλίου 1959 παρελήφθη στο San Diego των Η.Π.Α. ως στρατιωτική βοήθεια και με πρώτο κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Γ. Μόραλη κατέπλευσε στην Ελλάδα όπου εντάχθηκε στον Στόλο.

ΘΡΙΛΕΡ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ

Αυστρία, 24 Φεβρουαρίου 1950.

Ένας περιπατητής βρήκε το σώμα του λοχαγού Eugene Simon Karpe του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, φίλου του φυλακισμένου Robert A. Vogeler, σε μια σιδηροδρομική σήραγγα νότια του Σάλτσμπεργκ.

Το διαβατήριό του έλειπε.

Οι ανακριτές του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και η αυστριακή αστυνομία δήλωσαν ότι πίστευαν ότι ο θάνατος του λοχαγού Karpe ήταν τυχαίος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι δεν εξαλείφουν την πιθανότητα να σκοτώθηκε ο αξιωματικός.

Η αυστριακή αστυνομία είπε ότι ο πλοίαρχος Karpe, καθ’ οδόν για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τρία χρόνια ως Ναυτικό Ακόλουθο στη Ρουμανία, προφανώς έπεσε από μια πόρτα του Arlberg-Orient Express σε μια καμπύλη.

Ήταν συμμαθητής στην Ναυτική Σχολή Annapolis του κ. Vogeler, ενός Αμερικανού επιχειρηματία που καταδικάστηκε από το Λαϊκό Δικαστήριο στη Βουδαπέστη δεκαπέντε χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της δολιοφθοράς και της κατασκοπείας.

Λίγες μέρες αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Όσκαρ Χέλμερ δήλωσε ότι ο θάνατος του αξιωματικού Eugene S. Karpe, Ακόλουθο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρουμανία, πιθανότατα ήταν δολοφονία.

Ο WP Crawford, ο κουνιάδος του καπετάνιου Karpe είπε στον United Press στο Δελχί της Λουιζιάνα, ότι ο αξιωματικός του Ναυτικού είχε πει κατά την τελευταία του επίσκεψη στο σπίτι,

«Μισώ κάπως να επιστρέψω στην Ευρώπη. Πάντα με παρακολουθούν στενά και γνωρίζουν κάθε κίνηση που κάνω».

Είπε ότι «ήταν» προφανώς κομμουνιστές.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΝΕΚΡΟΣ

Ο κ. Χέλμερ υπενθύμισε ότι ο Λοχαγός Κάρπε ήταν ο δεύτερος υψηλόβαθμος Αμερικανός που σκοτώθηκε μυστηριωδώς στην Αυστρία μετά τον πόλεμο.

Ο πρώτος ήταν ο Ίρβινγκ Ρος, ένας αξιωματούχος της Διοίκησης Οικονομικής Συνεργασίας, ο οποίος βρέθηκε μαχαιρωμένος και ξυλοκοπημένος μέχρι θανάτου αμέσως αφού εθεάθη στην παρέα τεσσάρων ανδρών που φορούσαν ρωσικές στολές.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι οι συνοδοί του τρένου είπαν ότι «ο Καρπέ ήταν πολύ καλά πριν την εξαφάνισή του» και ότι «δεν είχε πιει αλκοόλ».

Και πρόσθεσε:

«Με βάση έμμεσες αποδείξεις, νομίζω ότι πρέπει να υποθέσουμε σθεναρά ότι ο θάνατος προήλθε ως αποτέλεσμα κακού παιχνιδιού».

Η γεννημένη στο Βέλγιο σύζυγος του κ. Vogeler είπε ότι ήταν πεπεισμένη ότι ο καπετάνιος είχε σκοτωθεί.

Μίλησε για τρία μυστηριώδη τηλεφωνήματα στο σπίτι της χθες από μια γυναίκα, που μιλούσε καλά αγγλικά – το καθένα πριν από οποιαδήποτε αυστριακή εφημερίδα ή ραδιοφωνικό σταθμό μεταδώσει την ιστορία του θανάτου του καπετάν Καρπέ.

Η κυρία Βόγκελερ δεν ήταν προσβάσιμη στις δύο πρώτες κλήσεις, αλλά απάντησε στην τρίτη.

Η γυναίκα ρώτησε:

«Έχεις ακούσει για τον φίλο σου;»

Πιστεύοντας ότι ο καλών ήταν γνωστός, η κυρία Βόγκελερ απάντησε ότι είχε.

«Απλώς έχε στο μυαλό σου τον Τζιμ», είπε ο τηλεφωνητής και έκλεισε το τηλέφωνο.

Στις  16 Μαρτίου 1950  ο πλοίαρχος του Ναυτικού Eugene S. Karpe, 45 ετών, ο οποίος έπεσε ή σπρώχτηκε μέχρι θανάτου από τρένο κοντά στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, στις 23 Φεβρουαρίου, κηδεύτηκε με πλήρεις στρατιωτικές τιμές στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον.

Όποιο κι αν είναι το πόρισμα για τα αίτια του θανάτου του, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό…

Πληροφορίες

Arlingtoncemetery

uboat-net.

nytimes-com

  

The post Ο άγνωστος πρώτος πλοίαρχος του Α/Τ ΒΕΛΟΣ που ήταν κατάσκοπος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα