Καλή η Διακήρυξη, αλλά καλά και τα Rafale

Γράφει ο

Κώστας Μαρδάς

Με το… χαμογελαστό casus belli … «φίλε Κυριάκο , δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε», έγινε την χθες  δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο Τούρκος Πρόεδρος, συνειδητοποιώντας ότι ο … «φίλος Κυριάκος» κατάφερε -  σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα -  να τον δέχεται  στην Ελλάδα υπό προστατευτική «σκιάν» 18… σούπερ Ραφάλ…

Παράλληλα, η υπογραφή της λεγόμενης Διακήρυξης των Αθηνών, με

θετικές αναφορές για «φιλικό τρόπο επίλυσης  διαφορών», αλλά και αμφίσημες διατυπώσεις για «αποφυγή δηλώσεων και ενεργειών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», εγκαινιάζει μια περίοδο μη κρίσης. Μιας οιονεί ανακωχής από τον ακήρυκτο πόλεμο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανακωχής που μένει να επαληθευθεί. Δοθέντος ότι ο νέο-Σουλτάνος,  μπορεί  από λύκος να μεταμορφώθηκε σε αρνάκι, όμως έχει την… θεατρική πείρα να παίξει πάλι τον αντίστροφο ρόλο.

Είναι αλήθεια ότι η συνάντηση αυτή – με την αφανή αλλά επίμονη  προτροπή συμμάχων και εταίρων -  διεξήχθη σε καθεστώς πρωτοφανούς παύσης υπερπτήσεων και δραστικής μείωσης των παραβιάσεων :

Μηδέν παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο πεντάμηνο Απρίλιος- Αύγουστος, 6 παραβιάσεις τον Σεπτέμβριο , 2 τον Οκτώβριο και μηδέν τον Νοέμβριο.

Όμως, από τον Μάρτιο, οπότε άρχισε το άτυπο μορατόριουμ,  σημειώθηκαν 48 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας (FIR Αθηνών – Περιοχή Πληροφοριών Πτήσης) και 828 παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων με καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της αβλαβούς διέλευσης.

  Σημειωτέον ότι το 2022 διαπράχθηκαν πάνω από 11.000 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου που αντιμετωπίστηκαν από τους Ικάρους μας και πάνω από 1.500 των χωρικών μας υδάτων. (Στοιχεία ΓΕΕΘΑ).

Επιπλέον, ο Ερντογάν , διαρκούσης της ατύπως συμφωνημένης ύφεσης μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ουσιαστικά παραβίασε τα συμφωνημένα, διακηρύσσοντας τα …γκαρδιακά του αισθήματα  προς την Θεσσαλονίκη της Οθωμανικής του ιδεοληψίας, παρ΄ότι ούτε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, μήτε οι υπουργοί ή άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προέβησαν σε δηλώσεις κλιμάκωσης.

Αντιθέτως, η τουρκική πλευρά , εκτός της ανωτέρω ερντογανικής αναφοράς , που παραπέμπει κατά βάση στον «Εθνικό Όρκο» της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1920 , επανέφερε – έστω σε χαμηλούς τόνους – τις στρατηγικές διεκδικήσεις της Άγκυρας .

Συγκεκριμένα:   

(28/10 ) Σε δημόσια ομιλία του στο πρώην αεροδρόμιο Ατατούρκ Κωνσταντινούπολης  είπε:  «Υπερασπιζόμαστε τη Γάζα, όπως κάναμε και στο παρελθόν στη Θράκη, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, σε κάθε σπιθαμή των ακτών της Ανατολικής Μεσογείου, στην Κεντρική Ασία, τη Νότια Ασία, σε όλη την Αφρική. εν ολίγοις, όπου έφτασαν οι ορίζοντές μας. Η Γάζα δεν ήταν διαφορετική από τα Άδανα. Όπως η Αδριανούπολη δεν διέφερε από τα Σκόπια, το Κιρκλαρελί δεν διέφερε από τη Θεσσαλονίκη, Μας χώρισαν από όλες αυτές τις χώρες που είναι τόσο δικές μας όσο το αίμα μας, η ζωή μας και η αγάπη μας !».

(30/10) Η Τουρκία εξέδωσε  NOTAM ( Νotice to Airmen- Ειδοποίηση προς Αεροναυτιλομένους ) εντάσσοντας τον εναέριο χώρο της ελληνικότατης βραχονησίδας Ζουράφα, που κείται ανατολικά της Σαμοθράκης , στο FIR Kωνσταντινούπολης, με την Ελλάδα να εκδίδει ακυρωτική ΝΟΤΑΜ.

(18/11) Η φωνή του Ερντογάν στο Πολεμικό Ναυτικού της Τουρκίας ,που ακούει στο όνομα Ερτζουμέντ Τατλίογλου, σε ομιλία του στη Σχολή Υπαξιωματικών  : «Υπάρχουν νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Όμως, από τα 23 νησιά, τα 19 είναι στρατιωτικοποιημένα. Έχουμε νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία και η κυριότητα τους αμφισβητείται. Προσπαθούν να τα κάνουν δικά τους, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε αυτά, σαν να είναι δικά τους. Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα στα δυτικά στα 12 μίλια το 2020. Προσπαθεί να δώσει το εξής μήνυμα : «Αν βρω την ευκαιρία, θα τα αυξήσω στα 12 μίλια στο Αιγαίο». Η Ελλάδα, παίρνει την Ε.Ε πίσω της και προσπαθεί να αποδείξει ότι τα νησιά της ανήκουν. Παρενοχλεί συνεχώς τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τα πλοία μας. Υπάρχουν συνολικά 32 παρενοχλήσεις και οι παρενοχλήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται».

(26/11) Η Τουρκία έβγαλε τον στόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της άσκησης «Doğu Akdeniz»,  δεσμεύοντας περιοχές στα βόρεια της Κύπρου εντός της κατεχόμενης Κυπριακής ΑΟΖ. Εκτός της Τουρκίας συμμετείχαν η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ την άσκηση παρακολούθησαν 59 ξένοι παρατηρητές  κρατών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η  Βραζιλία, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία.

(27/11 ) Τουρκική ΝΟΤΑΜ, που ακύρωσε αντίστοιχη ελληνική για αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή της Ικαρίας , επικαλέσθηκε την αποστρατιωτικοποίηση που όριζε το 1923 η Συνθήκη της Λωζάννης.

Τουρκική ΝΟΤΑΜ για το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου Raptor νοτίως της Λέσβου, εις απάντηση ελληνικής ΝΟΤΑΜ του  Συντονιστικού Κέντρο Ελέγχου στον Πειραιά για  επιχείρηση SAR ( Search and Rescue  - Έρευνα και Διάσωση), ενημερώνοντας ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει στην Ελλάδα την ευθύνη στην περιοχή αυτή , με τον αυθαίρετο ισχυρισμό ότι η δικαιοδοσία ανήκε στις τουρκικές Αρχές.

(6 /12) Έκδοση  τουρκικής ακυρωτικής ΝΟΤΑΜ για ελληνικές  αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο  ανατολικά της Καρπάθου και νότια της Ρόδου, μεταξύ Χίου και Σάμου και βορειοδυτικά της Χίου. Ασκήσεις τύπου «ΤΡΙΑΙΝΑ», του Πολεμικού μας Ναυτικού και της Πολεμικής μας Αεροπορίας σε διεθνή ύδατα που δεν αφορούν σε νησιά.

  Αφού λοιπόν ο νέο- Σουλτάνος παραβίασε το άτυπο μορατόριουμ ενώ είχε συμφωνηθεί η έλευσή του στην Αθήνα, πιστεύει κανείς ότι θα …ντραπεί να πάρει πίσω την υπογραφή του, όταν η στρατιωτική μας ηγεσία συνεχίζει να επισκέπτεται... «προκλητικά» (κατά τον τουρκικό ισχυρισμό ) τα ακριτικά μας νησιά; Όταν εξακολουθεί να ισχύει το δόγμα «ό, τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται» ; Όταν ελλιμενίζονται σκάφη του Πολεμικού μας Ναυτικού στη γραμμή Λήμνος – Καστελλόριζο ;

Γι αυτό :

Καλή η Διακήρυξη !..

Αλλά καλά και τα Ραφάλ!

The post Καλή η Διακήρυξη, αλλά καλά και τα Rafale appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καλή, Διακήρυξη, Rafale,kali, diakiryxi, Rafale