Ποιες είναι οι επόμενες εταιρείες real estate που θα εισαχθούν στο Χ.Α.

05:15 9/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Μετά την πρόσφατη εισαγωγή της Trade Estates του ομίλου Φουρλή στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και την επικείμενη της Orilina Properties, το επενδυτικό κοινό το 2024 αναμένει δύο ακόμη IPOs (εταιρίες real estate) μέσω των οποίων προσδοκάται να αντληθούν κεφάλαια ύψους περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ. O λόγος για τη Noval Property του ομίλου

Βιοχάλκο και για τη Lamda Malls τη νέα θυγατρική της Lamda Development.

Στο ταμπλό του Χ.Α. τη Δευτέρα η Orilina Properties

Η  τελευταία πάντως εταιρεία ακινήτων που θα περάσει το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2023, είναι η Orilina Properties, η οποία την ερχόμενη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου  θα ξεκινήσει τη δημόσια εγγραφή των μετοχών της. Η επενδυτική εταιρεία ακινήτων της οικογένειας Τρ. Νάτση σχεδιάζει τη διάθεση του 22% των μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό, με την τελική τιμή διάθεσης τους τα 0,95 ευρώ ανά μετοχή.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ θα αντλήσει συνολικά 30,6 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν, εντός τριετίας, για την υλοποίηση της διπλής επένδυσης στο Ελληνικό, που αφορά την ανέγερση συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών και μιας ιδιωτικής λέσχης μελών. Μέχρι σήμερα η αξία του χαρτοφυλακίου της Οrilina Properties ανέρχεται στα 137, 5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται 15 ακίνητα, με τη συνολική τους επιφάνεια να διαμορφώνεται στα 70.311 τ.μ. Η πλειονότητα αυτών των μισθωμένων επενδυτικών ακινήτων είναι γραφεία και εμπορικά καταστήματα.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 η εισαγωγή για τη Noval

Την σκυτάλη το αμέσως επόμενο διάστημα θα πάρει η Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, καθώς σχεδιάζει να χτυπήσει το καμπανάκι του Χρηματιστηρίου τους πρώτους μήνες του 2024. Η εν λόγω ΑΕΕΑΠ αν και σχεδίαζε να μπει στο ταμπλό του ΧΑ το γ΄τρίμηνο του 2023, αναγκάστηκε να πάρει παράταση καθώς οι συνθήκες που δημιούργησαν οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις δεν ήταν ευνοϊκές.

Η θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο έχει σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων που αξία του ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, παράλληλα τρέχει ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ. Στόχος μάλιστα της διοίκησης από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο είναι η άντληση εσόδων 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εξασφαλιστεί μέσω συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα με την EBRD.

Μεταξύ των έργων που έχει σε εξέλιξη αυτό που ξεχωρίζει είναι στην οδό Πειραιώς 252 και αφορά την αστική ανάπλαση (urban regeneration) των παλαιών εγκαταστάσεων του εργοστασίου της τότε Βιοχαλκο, προς τη δημιουργία ενός «Σύνθετου Πολιτιστικού, Εμπορικού, Επιχειρηματικού, Οικιστικού και Τουριστικού Πόλου».

Ένα ακόμη έργο που «τρέχει» είναι το The Grid, ένα συγκρότημα πράσινων κτιρίων γραφείων που αναπτύσσεται στο ακίνητο της πρώην Kodak στο Μαρούσι. Το project είναι προϊόν κοινοπραξίας (50%-50%) με την επενδυτική εταιρεία Brook Lane Capital και προβλέπει την κατασκευή ενός συγκροτήματος συνολικής επιφάνειας 62.000 τ.μ.

Επιπλέον, μέσα στο 2024 θα ξεκινήσει στην οδό Αρδηττού 40-42 στο Μετς ένα «πράσινο» project μεικτής χρήσης, που αφορά τη δημιουργία πολυτελών κατοικιών.

Στο «χορό» του Χ.Α. και η Lamda Malls

Μέσα στο 2024, το επενδυτικό κοινό αναμένει και την εισαγωγή στο ταμπλό του Χ.Α., της θυγατρικής της Lamda Developmet, τη Lamda Malls, η οποία πρόκειται για μία νέα εταιρεία που έχει πλέον υπό την «ομπρέλα» της όλα τα εμπορικά κέντρα της μητρικής της.

Τα τέσσερα εμπορικά κέντρα του ομίλου (The Mall Athens, Designer Outlet Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos) αναμένεται να αποδώσουν μέχρι το τέλος του 2024 λειτουργικά κέρδη της τάξεως 83 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2026, τα κέρδη τους θα φτάσουν στα 92 εκατ. ευρώ.

Αυτή η αύξηση των κερδών θα συμβεί καθώς στο χαρτοφυλάκιο της θα προστεθούν τα δύο εμπορικά κέντρα του Ελληνικού (Riviera Galleria, Vouliagmenis Mall), τα οποία θα εκτοξεύσουν την αξία του στο 1,4 δισ. ευρώ, από το 1 δισ. ευρώ που υπολογίζεται σήμερα.

Η εισαγωγή της Lamda Malls δρομολογείται για τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2024, καθώς αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η διαδικασία του εταιρικού μετασχηματισμού της, ώστε να διευκολυνθεί η σχετική εισαγωγή. Τα κεφάλαια  που σκοπεύει να αντλήσει η Lamda κατά την εισαγωγή της θυγατρικής της αναμένεται να φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ.

To άρθρο Ποιες είναι οι επόμενες εταιρείες real estate που θα εισαχθούν στο Χ.Α. δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιες, Χ Α,poies, ch a