Η γυναίκα που μετέδωσε πρώτη τη μεγάλη είδηση: «Άρχισε ο πόλεμος»

Αν και ο πόλεμος είναι… αντρική υπόθεση, μια γυναίκα ήταν εκείνη που έκανε ολόκληρη την Ευρώπη να παγώσει αναγγέλλοντας πρώτη ότι άρχισε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ως νεαρή ρεπόρτερ, έβγαλε την μεγάλη είδηση βάζοντας τα γυαλιά στους κορυφαίους δημοσιογράφους και στρατιωτικούς αναλυτές της εποχής και πέρασε στην ιστορία…

Η  Βρετανίδα Κλέαρ Χόλινγουορθ, έζησε ολόκληρη την ζωή της στον κίνδυνο και την δράση.

Το 1939 ήταν 27 ετών.

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Διψούσε να βρίσκεται

στην πρώτη γραμμή των γεγονότων.

Τότε εργαζόταν, ως ελεύθερη ρεπόρτερ στην Daily Telegraph, και έπεισε τους διευθυντές της να την στείλουν στην Ευρώπη που έβραζε.

«ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ»

Αρχικά ταξίδεψε στην Γερμάνια, προκειμένου να αφουγκραστεί το κλίμα της προετοιμασίας των μελλοντικών επιχειρήσεων και να πείσει κάποια από τα ηγετικά στελέχη των ναζί να της μιλήσουν.

Στα τέλη Αυγούστου του 1939, χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο ενός βρετανού διπλωμάτη για να περάσει τα γερμανοπολωνικά σύνορα, η δημοσιογράφος,- η εμφάνιση της οποίας έφερνε λιγάκι τότε στη Μάτα Χάρι,- είδε εκατοντάδες γερμανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έτοιμα να εισβάλουν στην Πολωνία.

Τρεις ημέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου, όταν την ξύπνησε ο ήχος των αεροσκαφών της Λουφτβάφε που εφορμούσαν στο Κατοβίτσε, μια πολωνική πόλη κοντά στα σύνορα, η Χόλινγουορθ τηλεφώνησε στη βρετανική πρεσβεία στη Βαρσοβία για να αναγγείλει την έναρξη του πολέμου.

Καθώς οι συνομιλητές της δεν την πήραν στα σοβαρά, προσπάθησε βγάζοντας το ακουστικό από το παράθυρό της να μπορέσει να τους κάνει να ακούσουν τη βοή των ερπυστριών των αρμάτων μάχης των ναζί που έμπαιναν στην πόλη.

«Αν ξεσπά πόλεμος κι αν το θέλει ο κόσμος, λατρεύω να τον καλύπτω», είχε δηλώσει η δημοσιογράφος το 2009 στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην συνέχεια κάλυψε τις περισσότερες μάχες και όταν τελείωσε ο πόλεμος συνέχισε την καριέρα της ως πολεμική ανταποκρίτρια και ρεπόρτερ.

Η Χόλινγουορθ είχε επίσης κάνει πρώτη την αποκάλυψη ότι ο βρετανός διπλός πράκτορας Κιμ Φίλμπι αυτομόλησε στη Σοβιετική Ένωση, εν έτει 1963.

«Λατρεύω τη δράση, λατρεύω να είμαι μέσα σε ένα αεροσκάφος που βομβαρδίζει, ή να είμαι επί του πεδίου, στην έρημο όταν ένα στράτευμα προελαύνει», έλεγε η ίδια.

Το 1946, η δημοσιογράφος σώθηκε παρά τρίχα μαζί με τον σύζυγό της από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Βασιλιάς Δαβίδ της Ιερουσαλήμ, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 91 ανθρώπους.

Γεννημένη το 1911, η δημοσιογράφος, που σχεδόν όλη της τη ζωή την πέρασε με μια βαλίτσα στο χέρι, παντρεύτηκε δύο φορές. 

Δεν είχε παιδιά, και εγκαταστάθηκε οριστικά πια στο Χονγκ Κονγκ το 1991, αφού εργάστηκε για σειρά ετών στο Πεκίνο.

Η κορυφαία και αεικίνητη δημοσιογράφος πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 105 ετών.

  Όλες οι ειδήσεις

Ο Ακάρ μας κατηγορεί και για για εγκλήματα στο Αιγαίο! Ας ξυπνήσουμε

Εννέα πτήσεις Τούρκων πάνω από ελληνικό έδαφος και «δεν κουνιέται φύλλο»!«Πανελλήνια Πατριωτική Ένωση», νέο κόμμα από τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου«Για ποια ισονομία μιλάτε κ.υπουργέ»; Το ερώτημα στρατιωτικών προς τον ΥΕΘΑΤο εισόδημα μας έχει αυξηθεί κατά 7,4% τα 2 τελευταία χρόνια μας είπε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή!Ο «βομβαρδισμός της Καλαμάτας» τίναξε στον αέρα τον «χρυσό αγωγό» της Πολεμικής Αεροπορίας

The post Η γυναίκα που μετέδωσε πρώτη τη μεγάλη είδηση: «Άρχισε ο πόλεμος» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα