Η Ελλάδα 2η στην ΕΕ σε αύξηση αμυντικών δαπανών

Για πρώτη φορά, οι αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη ξεπέρασαν το 2021 τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA).

Ειδικότερα, οι αμυντικές δαπάνες των 26 χωρών-μελών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας έφτασαν την προηγούμενη χρονιά –και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία- τα 214 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του οργανισμού.

Πρόκειται για αύξηση 6% σε σύγκριση με τις δαπάνες που καταγράφηκαν το 2020. Η Φινλανδία, η Ελλάδα και η Σλοβενία

​​είναι οι τρεις χώρες που αύξησαν περισσότερο τις αμυντικές τους δαπάνες, κατά 42%, 33% και 27% αντίστοιχα, σημειώνει η «Ναυτεμπορική».

Οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται πάντως πιο αργά από την αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ των 26 κρατών μελών του EDA, από (1,4% το 2019).

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες είναι πάντως πολύ πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες (3,5%) και τη Ρωσία (3,7%), ενώ η Κίνα να βρίσκεται κοντά στις ευρωπαϊκές χώρες (1,6%).

Το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μακράν η χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα για την άμυνα (686 δισ. ευρώ), ακολουθούμενη από την Κίνα (241 δισ. ευρώ) και τη Ρωσία (56 δισ. ευρώ). ).

Τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας «θα πρέπει ακόμη να δαπανήσουν επιπλέον 68 δισεκατομμύρια ευρώ για να ανταποκριθούν στην κατευθυντήρια γραμμή δαπανών του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα», αναφέρει ο EDA στην έκθεσή του.

Ο Οργανισμός διαπίστωσε επίσης ότι τα 26 ευρωπαϊκά κράτη αύξαναν τις επενδύσεις τους σε αγορές όπλων και προετοιμάζονταν για το μέλλον προκειμένου να εξοπλίσουν τους στρατούς τους (ποσό ρεκόρ 52 δισεκατομμυρίων ευρώ (27 δισεκατομμύρια το 2014), συμπεριλαμβανομένων 43 δισεκατομμυρίων για αγορές όπλων και 9 δισ. ευρώ για Έρευνα και Ανάπτυξη). Πρόκειται για αύξηση 16% σε σύγκριση με το 2020. Αυτές οι επενδυτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 24% των συνολικών αμυντικών δαπανών.

Δεκαεννιά κράτη μέλη έχουν φτάσει το όριο του 20% των αμυντικών επενδύσεων το 2021, με μόνο ένα να έχει διαθέσει λιγότερο από το 10% των συνολικών αμυντικών δαπανών σε αμυντικές επενδύσεις.

«Θα χρειαστούν συνεχείς αυξήσεις στις αμυντικές επενδύσεις για να εξοπλιστούν οι στρατοί της Ευρώπης με ικανότητες υψηλών προδιαγραφών και να καλυφθούν μακροχρόνια κενά δυνατοτήτων», σημείωσε ο EDA στην έκθεσή του.

Το 2021, οι αμυντικές δαπάνες Έρευνας και Τεχνολογίας ανήλθαν σε 3,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας τεράστια αύξηση 41% σε σύγκριση με το 2020. Η Γερμανία και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% των συνολικών αμυντικών δαπανών Ε&Τ. Σε σύγκριση με το ιστορικά χαμηλό επίπεδο δαπανών που σημειώθηκε το 2016 (1,3 δισεκατομμύρια ευρώ), οι αμυντικές δαπάνες Ε&Τ έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. Για να φθάσουν το όριο Ε&Τ του 2%, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δαπανήσουν επιπλέον 725 εκατ. ευρώ.

Ο Οργανισμός εκφράζει τη λύπη του γιατί οι δαπάνες για κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα δεν ξεπερνούν το 18% των συνολικών αγορών αμυντικού εξοπλισμού. Και αυτό παρά την αύξηση από 11% το 2020. «Πολύ λίγα δαπανώνται για την αμυντική συνεργασία», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ωστόσο δεσμευτεί να αφιερώσουν το 35% των αγορών τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα που πραγματοποιούνται σε συνεργασία. Μια δέσμευση που παραμένει πολύ μακρινή και η οποία «θα απαιτήσει σχεδόν διπλασιασμό των τρεχουσών επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα» για να φτάσουμε το ποσό των 15,1 δισ. ευρώ. Το 2021, τα κράτη μέλη διέθεσαν το «ποσό ρεκόρ» 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κοινά ευρωπαϊκά έργα. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με τα 4,1 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2020.

The post Η Ελλάδα 2η στην ΕΕ σε αύξηση αμυντικών δαπανών appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα