«Δόγμα Παπάγου επέλεξε για την εξωτερική πολιτική ο κ.Μητσοτάκης»! Σφοδρή κριτική από Τσίπρα

Ανήσυχος για τις εξελίξεις με το ουκρανικό και την ενδυνάμωση της Τουρκίας ,εμφανίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη του στο Κρήτη TV, στην εκπομπή “Αντιθέσεις” με το δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη. Ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στην εξωτερική πολιτική υιοθέτησε δόγμα Παπάγου.

Τι

είπε:

«Με ανησυχεί αυτή η εξέλιξη. Η Τουρκία είχε πάντοτε βεβαίως μια στρατηγική επιτήδειας ιδιαιτερότητας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως νομίζω ότι είναι σαφές σε όλους πια ότι δεν ισχύει καθόλου του αφήγημα που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση και από διάφορους εσωτερικούς κύκλους ότι είναι απομονωμένη η Τουρκία και ο Ερντογάν. 

Η Τουρκία ενισχύεται. Αναδεικνύεται ως μια κρίσιμη δύναμη γεωπολιτικά. Ως μια περιφερειακή σημαντική δύναμη. Και κυρίως, όπως το λέτε, έχει τη δυνατότητα μέσα από μια ιδιαίτερα αριστοτεχνική διπλωματική στάση, να μπορεί ενώ είναι δύναμη κατοχής εδώ και 48 χρόνια στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου και είναι δύναμη όπου όλα αυτά τα χρόνια παίζει έναν ρόλο αναθεωρητικό, έναν ρόλο αναθεώρησης διεθνών συνθηκών και αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών, να γίνεται σήμερα πιθανή εγγυήτρια δύναμη στο ουκρανικό και δύναμη που αναλαμβάνει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. 

Είναι ανησυχητικό όχι μόνο για το δια ταύτα των επόμενων ημερών, αλλά και για τον ρόλο που θα έχει την επαύριο. Και την ίδια στιγμή η Ελλάδα, που ήταν πάντοτε μια χώρα που συμβόλιζε την ειρήνη και τον διάλογο. Πυλώνας σταθερότητας και γέφυρα στην περιοχή. Μια χώρα που ήταν μεν και είναι στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μπορεί να συνομιλεί και προς την Ανατολή, διότι είναι στο επίκεντρο τριών διαφορετικών πολιτισμών η Ελλάδα και υπήρξε και ο σημαντικότερος οικουμενικά πολιτισμός, αρχαιότερος και σημαντικότερος στην περιοχή. Ταυτόχρονα όμως είχε τη δυνατότητα, επαναλαμβάνω, να συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο, είχε τη δυνατότητα να συνομιλεί με την ίδια τη Ρωσία. Αν η Ελλάδα είναι μια χώρα σαν όλες τις άλλες στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν έχει καμία δυνατότητα πρόσβασης και συνομιλίας με όλους αυτούς τους πολιτισμούς και όλες αυτές τις χώρες, τότε χάνει την αξία της. Είναι σαν το Λουξεμβούργο, είναι σαν την Ολλανδία, δεν έχει καμία αξία. 

Έχω κάθετη διαφωνία με τη στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική και με την αναθεώρηση του δόγματος του πυλώνα σταθερότητας και της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, στο δόγμα Παπάγου, γιατί αυτό είναι δόγμα Παπάγου, δεν είναι ούτε καν δόγμα Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στο δόγμα του λεγόμενου προκεχωρημένου φυλακίου». 

Και πολύ φοβάμαι ότι με την επιλογή Μητσοτάκη τις πρώτες μέρες του πολέμου μάλιστα, όπως είπατε, όχι να αποστείλουμε βοήθεια ανθρωπιστική, αλλά να αποστείλουμε πολεμικό υλικό, επιθετικό πολεμικό υλικό, το οποίο ούτως ή άλλως δεν θα αλλάξει τους συσχετισμούς της έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία, άρα έχει έναν ισχυρό συμβολισμό και μόνο αυτόν, ότι η Ελλάδα είναι μέρος της σύγκρουσης, μέρος της κρίσης, πολύ φοβάμαι ότι πια δεν είμαστε ούτε καν προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Είμαστε προκεχωρημένοι χωρίς καν να έχουμε καμία φύλαξη. 

Και το λέω αυτό διότι ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης να κρατά αυτή τη στάση θεωρώντας ότι όσο πιο αντί-Ρώσος και όσο πιο δυτικόφιλος δείξει το διάστημα αυτό της σύγκρουσης, βασιλικότερος του βασιλέως θα έλεγε κανείς, θα πάρει ενδεχομένως ως αντάλλαγμα τη μη αναγνώριση, τη μη αναβάθμιση της Τουρκίας από τη Δύση.

Το αντίθετο συμβαίνει. Και εμείς βγαίνουμε στη σέντρα και η Τουρκία αναβαθμίζεται. Φοβάμαι λοιπόν ότι αυτή είναι μια αρνητική εξέλιξη για την εξωτερική πολιτική της χώρας και την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη την έχει ο κ. Μητσοτάκης». 

The post «Δόγμα Παπάγου επέλεξε για την εξωτερική πολιτική ο κ.Μητσοτάκης»! Σφοδρή κριτική από Τσίπρα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα