ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ τους αγνοούμενους της Κύπρου!

Κάποιοι θα ήθελαν να τους ξεχάσουμε…Να αγνοήσουμε τους Αγνοούμενους της Κύπρου. Στις 10 Δεκεμβρίου ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα συνέδριο θα υπενθυμίσει σε όλους μας το θέμα Αγνοούμενοι…Αυτό που αμέσως μετά από την τραγωδία της Κύπρου ήταν αιχμή του δόρατος Ελλάδας και Κύπρου

αλλά σιγά, σιγά «έμπαινε» στην άκρη…

Σαράντα επτά χρόνια μετά την Κυπριακή τραγωδία από τους 1619 επισήμως Αγνοούμενους έχουν ταυτοποιηθεί μόνο οι μισοί!

Ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου απευθύνοντας χαιρετισμό στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (30/11) στην αίθουσα “Γεώργιος Καραντζάς” στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ με αφορμή το Συνέδριο με θέμα: «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗ  ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ» που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στις 10 Δεκεμβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρθηκε στους στόχους του Συνεδρίου και την πολυετή προσπάθεια για την επίλυση του μείζονος ανθρωπιστικού ζητήματος.

“Όσα χρόνια και αν περάσουν δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες μας και συνεχίζουμε την διευκρίνηση της τύχης μέχρι και του τελευταίου αγνοούμενου και την αποκατάσταση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οικογένειες τους” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φωτίου ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη, απάνθρωπη αλλά και αφύσικη κατάσταση το θέμα των Αγνοουμένων».   

«Το όραμα για ένα κόσμο στον οποίο θα επικρατούσε ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολοένα φθίνει και απομακρύνεται . Οι διακηρύξεις και αποφάσεις των διεθνών των οργανισμών που τάχθηκαν θεματοφύλακες του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  παραμένουν γράμμα κενό» ανέφερε χαρακτηριστικά  ο κ. Νίκος Σεργίδης,  Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων  και   Αγνοουμένων, εκ των συνδιοργανωτών του Συνεδρίου της 10ης Δεκεμβρίου.

Στη Συνέντευξη Τύπου μίλησε και η κυρία Μαρία Καλμπουρτζή, Πρόεδρος Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας που αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε και η εκδήλωση της πανδημίας στην ταυτοποίηση Αγνοουμένων από την κυπριακή τραγωδία.

Όπως ανέφερε σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 780 άτομα, σχεδόν οι μισοί από τον αρχικό αριθμό. 

10 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  διοργανώνεται στις 10 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης  Συνέδριο  με θέμα : « Δικαιώματα του Ανθρώπου:  Οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της μη εφαρμογής των αρχών τους στο ανθρωπιστικό θέμα των Αγνοουμένων».

Για την χώρα μας το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του Κυπριακού προβλήματος . Στόχοι του Συνεδρίου είναι :

Να αναδειχθεί   το θέμα των Αγνοουμένων ως μια κατάφωρη παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Να αναδειχθούν οι  παθογένειες που υπάρχουν  στο διεθνές στερέωμα και η  αναποτελεσματικότητα του Συστήματος ως προς την επίλυση τέτοιων σοβαρών ανθρωπιστικών θεμάτων. ενός μείζονος ανθρωπιστικού ζητήματος.Να αναζητηθούνε τρόποι αντιμετώπισης  των παθογενειών και πως θα προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη.

Το Συνέδριο  που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου  και  της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Λίγα λόγια για τους διοργανωτές

Το συνέδριο διοργανώνεται:

(α) από το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το θέμα των Αγνοουμένων,  θέση την οποία κατέχει από το Σεπτέμβριο του 2014 ο κύριος Φώτης Φωτίου. Το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας έχει αναπτύξει πλούσια δράση  στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σε διάφορα διεθνή και άλλα επίπεδα, για υλοποίηση των αποφάσεων της Κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες της την προώθηση και επίλυση του θέματος των αγνοουμένων της Κύπρου.

Ο κ. Φωτίου γεννήθηκε στη Λάρνακα, αποφοίτησε από την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας και εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός.

Σπούδασε Accounting και Marketing Eastern Michigan University στις ΗΠΑ. Είναι μέλος του Institute of Financial Accountants και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Εργάστηκε σε διάφορους μεγάλους ελεγκτικούς οίκους και στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ το 1992 ξεκίνησε να εξασκεί το επάγγελμα του Συμβούλου Επιχειρήσεων. Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος. Από το 2008 έως τον Φεβρουάριο του 2013 ήταν Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου την περίοδο 1993-1999 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού την περίοδο 2000-2003. Την 1η Αυγούστου 2003 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. 

Τον Ιούνιο του 2006 διορίστηκε Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, θέση που κατείχε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008.

Τον Μάρτιο του 2013 διορίστηκε Υπουργός Άμυνας από τον νυν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, θέση που κατείχε μέχρι τον Μάρτιο του 2014.Τον Σεπτέμβριο του 2014 διορίστηκε Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, θέση την οποία κατέχει και σήμερα, μετά τον επαναδιορισμό του στη θέση του Επιτρόπου Προεδρίας, από την 1η Μαρτίου 2018, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή σεμινάρια, συνέδρια και επιτροπές εργασίας τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, που σχετίζονται με την ενέργεια, τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, το περιβάλλον, την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε., τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα ανθρωπιστικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα.Έχει συγγράψει πολλά άρθρα στον κυπριακό και διεθνή τύπο.Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά

 (β)Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Η Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας ξεκίνησε την οργάνωσή της μερικούς μήνες μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το 1974, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση της τύχης των Ελλαδιτών Αγνοουμένων.

Η πρώτη συγκέντρωση συγγενών Ελλαδιτών Αγνοουμένων πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του κ. Θεοδόση Κρητικού στον Τύπο, πατέρας του ήρωα Νίκου Κρητικού, ο οποίος υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ, σε όλους τους συγγενείς των Αγνοουμένων. Λίγους μήνες αργότερα ξεκίνησαν οι διεργασίες και τα 22 ιδρυτικά μέλη σε συνεδρίασή τους, αφού συμφωνήσαν στο καταστατικό που περιελάμβανε 26 άρθρα, ίδρυσαν την Πανελλήνια Επιτροπή.

Το καταστατικό εγκρίθηκε με την 3214/1976 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και καταχωρήθηκε στο βιβλίο αναγνωρισμένων Σωματείων με αριθμό 6916/5-7-1977, μετά από τελεσιδικία της πιο πάνω απόφασης. Το πρώτο ΔΣ αποτελούνταν από τους Κωνσταντίνο Αναλυτή, Βασίλειο Βαϊλάκη, Ιωάννη Λούρμπα, Ιωάννη Ανεμά, Αντώνη Δεριζιώτη, Παναγιώτη Κρατημένο και Θεοδόση Κρητικό, ο οποίος ήταν και ο πρώτος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής.

Στόχος εξ αρχής ήταν η υποστήριξη των συγγενών των Αγνοουμένων πολεμιστών και ο συντονισμός των ενεργειών για την ταχύτερη ανεύρεση των Αγνοουμένων. Πέρασαν όμως πολλές δεκαετίες από εκείνο το πρωινό της 20ης Ιουλίου, που οι 

ορδές του «Αττίλα» εισέβαλαν στο νησί, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή. Και το ζήτημα των Αγνοουμένων δυστυχώς παραμένει ανοιχτό.

(γ) Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων

Το Σεπτέμβριο του 1974, όταν η τουρκική πλευρά έδωσε τους καταλόγους αιχμαλώτων που κρατούσε, φάνηκε πως ένας μεγάλος αριθμός προσώπων, στρατευσίμων αλλά και αμάχων, που είχαν συλληφθεί από τους Τούρκους βάσει αποδεικτικών στοιχείων, δεν περιλαμβάνονταν στους καταλόγους αυτούς. Αποτέλεσμα ήταν η κινητοποίηση των συγγενών των αδήλωτων αυτών αιχμαλώτων, που ζητούσαν εναγώνια να πληροφορηθούν για τις τύχες των δικών τους.

 Το πρόβλημα έγινε πιο οξύ ύστερα από την ανταλλαγή και των τελευταίων αιχμαλώτων, οπότε η τουρκική πλευρά δεν φαινόταν διατεθειμένη να δώσει οποιεσδήποτε εξηγήσεις για την τύχη των προσώπων που δεν επέστρεψαν. Για καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών τους, οι συγγενείς των αγνοουμένων συνέστησαν μια προσωρινή επιτροπή, το Νοέμβριο του 1974, μ’ επικεφαλής τον αιδεσιμότατο Οικονόμο Χριστόφορο. Η σοβαρότητα κι η παράταση του προβλήματος οδήγησε σε γενική συνέλευση όλων των συγγενών των αγνοουμένων (γονείς, συζύγους, παιδιά κι αδέλφια) που έγινε το Φεβρουάριο του 1975. Εξελέγη 11μελές συμβούλιο που ανέλαβε και την ετοιμασία καταστατικού. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο απάρτιζαν: Αιδεσιμότατος Οικονόμος Χριστόφορος πρόεδρος, Λ. Σκαλιστής γραμματέας, Μ. Στασή ταμίας και Α. Φυσεντζίδης, Ν. Σεργίδης, Αρ. Κωνσταντίνου, Θ. Μούδουρος, Κ. Κασσάπης, Γ. Σεργίδης, Π. Βαρωσιώτης και Χρ. Γεττίμης μέλη.

Πρωταρχικός σκοπός της Παγκύπριας Οργάνωσης Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων είναι η προώθηση και λύση του προβλήματος των αγνοουμένων, δηλαδή η διακρίβωση της τύχης του καθενός απ’ αυτούς. Επίσης η επίλυση των διαφόρων επί μέρους κοινωνικών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των αγνοουμένων. 

Οι προσπάθειες της Οργάνωσης για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων ήσαν, όλα αυτά τα χρόνια, πολλές και συνεχείς, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. Αντιπροσωπείες της Οργάνωσης έγιναν κατά καιρούς δεκτές από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, Εκκλησιών κ.ά. και γενικά ανέπτυξαν αξιόλογη δράση για προβολή κι επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματός τους στο διεθνή χώρο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι ενδιαφερόμενοι θα παρακολουθήσουν το Συνέδριο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό youtube του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, δωρεάν και χωρίς κάποια άλλη διαδικασία

                                        

     Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Όλες οι ειδήσεις

Ακάρ: Παραδέχεται ότι η τουρκική αεροπορία τραβάει ζόρια με τα F-16

Παράθυρο κατάργησης της μοριοδότησης για θέσεις εξωτερικού «φιλέτο» στις ΕΔ, με υπουργική απόφαση!!!

«Κοινωνικού περιεχομένου» συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου! Μυαλό δε βάζουμε…

Ο μακρύς και ατελείωτος δρόμος των «μέτρων μέριμνας» για το προσωπικό των ΕΔ! Τι απάντησε ο ΥΕΘΑ στη Βουλή

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Παπανικολάου δίνει στον πρωθυπουργό τις απαντήσεις που έψαχνε χθες στη Βουλή

Οι εμβολιασμένοι στρατιωτικοί «στην πίεση»!

The post ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ τους αγνοούμενους της Κύπρου! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
κυπρος, Μιχάλης Κακογιάννης, νίκος αναστασιάδης, ελλαδα, ΕΣΗΕΑ, δικαιωματα, θεμα, ηπα, ελδυκ, αθηνα, λύση, δραση, youtube, υεθα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, βουλη, απαντησεις πανελληνιων, θεματα πανελληνιων, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, κοινωνικος τουρισμος, εκλογες ηπα, το θεμα, αιχμη, δωρεαν, ηπα, θεμα, θητεια, κυπρου, νησι, οικονομια, οξυ, τυχη, υεθα, υπουργειο οικονομικων, youtube, αγροτικη, αρθρα, ανθρωπινα δικαιωματα, αφορμη, βιβλιο, γραμμα, δυστυχως, διευκρινηση, δωσει, δρομος, εγινε, ελδυκ, αιθουσα, ενεργεια, επτα, ιδρυμα μιχαλης κακογιαννης, ιδρυμα, κακογιαννης, κυρια, κτιριο, λαρνακα, λύση, λογια, μηνες, μαρια, μυαλο, νικο, οραμα, παιδια, περιβαλλον, προβληματα, πρωινο, σεβασμος, σεμιναρια, συγκεντρωση, τρια, τριτη, υλοποιηση, δικαιωματα, χωρα, υπουργειο, εισβολη, κωνσταντινου, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
ΞΕΧΝΩ, Κύπρου,xechno, kyprou