Ανησυχία στα Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας

Τα Βαλκάνια παραδοσιακά αποτελούν μία από τις πιο ευαίσθητες γεωγραφικές ζώνες παγκοσμίως. Από τους Βαλκανικούς Πολέμους στις αρχές του 20ου αιώνα, μέχρι την Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας,  η ευρύτερη περιοχή εγκυμονεί κατά καιρούς κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. 

Του Γιώργου Μπαλάφα*

Στο επίκεντρο του διεθνούς προβληματισμού βρίσκεται αυτό το διάστημα η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Μετά τη συμφωνία του Ντέιτον τον Νοέμβριο του 1995 για πρώτη φορά τίθεται έντονα σε κίνδυνο η ειρήνη και η σταθερότητα. Η έκθεση που

δημοσιεύτηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της χώρας, Κρίστιαν Σμιτ, αναφέρεται στον σοβαρό κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης μεταξύ των δύο πολιτικών οντοτήτων, της ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβικής Δημοκρατίας. Η σκληρή οικονομική καθημερινότητα, τα κοινωνικά αδιέξοδα, η αύξηση των τιμών ενέργειας αλλά και μια σειρά σκανδάλων προκαλούν τριγμούς στο εύθραυστο πολιτικό σκηνικό της χώρας, πυροδοτώντας εθνικιστικά αντανακλαστικά. 

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο πληθυσμός της οποίας αποτελείται από Βόσνιους, Σέρβους και Κροάτες, εδώ και 26 χρόνια, αποτελεί ένα ιδιόμορφο νομικά κρατικό σχήμα, με μια τριμερή προεδρία, αποτέλεσμα των ισορροπιών και υποχωρήσεων που προέκυψαν από τη συμφωνία του Ντέιτον που έδωσε τέλος στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. 

Όλα αυτά τα χρόνια είναι εμφανής η διαφωνία που υπάρχει στη διεθνή κοινότητα για σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη χώρα, όπως η διατήρηση του Ύπατου Εκπροσώπου με τη Ρωσία να αμφισβητεί την αναγκαιότητα του θεσμού. Μόλις πριν λίγες ημέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας ανανέωσε την εντολή της στρατιωτικής δύναμης που υπάρχει στη χώρα για ένα χρόνο και αφού υπήρξε έντονο παρασκήνιο.  Είναι αντιληπτό πως όλα αυτά δε μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την σταθερότητα ενώ  δεν συμβάλλουν  στην ενίσχυση της οικονομίας και στη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που θα οδηγούσαν τη χώρα με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια στο μέλλον. Οι νέοι πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα, το πολιτικό σκηνικό είναι εύφλεκτο, χωρίς να φαίνεται κάτι στον ορίζοντα που θα μπορούσε να ανατρέψει άμεσα τα σημερινά δεδομένα.

Πως είναι δυνατόν μια χώρα που βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση να καταφέρει να διασφαλίσει τα απαραίτητα για την κοινωνία της; Πως είναι δυνατόν να προχωρήσει με ασφάλεια στο μέλλον και να διαμορφώσει ένα όραμα για τους πολίτες της κάτω από τις σημερινές συνθήκες; Η ενταξιακή πορεία της χώρας απαιτεί την ετοιμότητα από την πολιτική ηγεσία να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών και να καταβάλει προσπάθειες για να ξεπεράσει τη βαριά κληρονομιά του παρελθόντος. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πράγματι απαραίτητο, ωστόσο η θεωρία από την πράξη απέχουν πολύ. 

Η ΕΕ έχει μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια συνολικά. Τόσο η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όσο και η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, πρέπει να αποτελέσουν μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Οι πολιτικές δυνάμεις των παραπάνω χωρών πρέπει να αφήσουν στο περιθώριο την αναμόχλευση των δεινών του παρελθόντος και να επικεντρωθούν στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν οφείλει να αναγνωρίσει τις δομικές και ιστορικές δυσκολίες που  υπάρχουν, να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια και να θέσει στο επίκεντρο την πρόοδο των λαών, όχι την τεχνοκρατική αποτύπωση αριθμητικών δεδομένων και στατιστικών στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων για να καταφέρουν να «περάσουν τις εξετάσεις» της προενταξιακής διαδικασίας. Να δοθεί μεγαλύτερη και πληρέστερη στήριξη από τις Βρυξέλλες εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία, όπως είναι το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και οι κοινωνικές πολιτικές. Η ΕΕ πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κι από εκεί να εξαπλωθεί σε όμορα κράτη και κοινότητες, με ανυπολόγιστες συνέπειας για τα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο της ΕΕ, ο ρόλος της Ελλάδας είναι σημαντικός. Η χώρα μας ήταν και πρέπει να συνεχίσει να είναι υποστηρικτική προς την ενταξιακή πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, να πιέσει την ΕΕ να λάβει αποφάσεις και να μην αφήνει μετέωρα τα χρονοδιαγράμματα. Είναι κρίσιμο τόσο η πολιτική ηγεσία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όσο και οι πολίτες της, να γνωρίζουν πότε η χώρα θα αποτελέσει μέλος της Ένωσης, να μπει ένα σαφής ορίζοντας ώστε να αποφευχθούν τα αρνητικά σενάρια και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης.   Η Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή χρειάζεται να σταθεί αρωγός αυτής της προσπάθειας.

*Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αττικής

  Όλες οι ειδήσεις

Ο Ακάρ μας κατηγορεί και για για εγκλήματα στο Αιγαίο! Ας ξυπνήσουμε

Εννέα πτήσεις Τούρκων πάνω από ελληνικό έδαφος και «δεν κουνιέται φύλλο»!

«Πανελλήνια Πατριωτική Ένωση», νέο κόμμα από τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου

«Για ποια ισονομία μιλάτε κ.υπουργέ»; Το ερώτημα στρατιωτικών προς τον ΥΕΘΑ

Το εισόδημα μας έχει αυξηθεί κατά 7,4% τα 2 τελευταία χρόνια μας είπε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή!

Ο «βομβαρδισμός της Καλαμάτας» τίναξε στον αέρα τον «χρυσό αγωγό» της Πολεμικής Αεροπορίας

The post Ανησυχία στα Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας  appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα