Αυστραλία : Στις αρχές του 2023 τα σχέδια και το κόστος των πυρηνικών υποβρυχίων

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την υπογραφή της αμυντικής συμμαχίας AUKUS μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η συμφωνία που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη συνεργασία των χωρών σε θέματα κυβερνοπολέμου και τεχνιτής νοημοσύνης, προβλέπει την απόκτηση ενός καινούριου στόλου πυρηνικών υποβρυχίων από την Αυστραλία, γεγονός που πέρσι κατά την ανακοίνωσή του προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γαλλίας, στην οποία είχε γίνει ήδη παραγγελία κατασκευής υποβρυχίων

από την Καμπέρα.

Η συμφωνία αυτή που ήρθε για να αλλάξει τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού ωκεανού, τοποθετεί την Αυστραλία για πρώτη φορά στο επίκεντρο των εξελίξεων και λειτουργεί σαν άμεση απάντηση προς τις αξιώσεις της Κίνας σε αυτό το σημείο του πλανήτη.

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Ρίτσαρν Μαρλς, σε σημερινές του δηλώσεις υποστηρίζει πως η πορεία της χώρας προς την απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων «λαμβάνει σάρκα και οστά», επισημαίνοντας ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το σκάφος που θα χρησιμοποιηθεί, τον τρόπο κατασκευής του και την ενίσχυση της αμυντικής-βιομηχανικής ικανότητας της χώρας.

Στην πρώτη επέτειο του συμφώνου, ο Μαρλς δήλωσε επίσης ότι τα πυρηνικά υποβρύχια θα κάνουν «τον υπόλοιπο κόσμο να μας πάρει στα σοβαρά», συνδέοντας την τεχνολογία αιχμής με την οικονομική και εμπορική επιτυχία της Αυστραλίας.

«Ένας λαμπρός δρόμος διαμορφώνεται. Μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να το βλέπουμε», είπε. «Με το AUKUS υπάρχει μια πραγματικά τεράστια ευκαιρία πέρα ​από τα υποβρύχια να επιδιώξουμε μια μεγαλύτερη και πιο φιλόδοξη ατζέντα».

Πάντως τόσο ο Υπουργός Άμυνας όσο και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε επισημαίνουν πως τα σχέδια των ολοκαίνουριων πυρηνικών υποβρυχίων δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν τις αρχές του 2023, όπου θα μαθευτεί και το κόστος κατασκευής και αγοράς.

Με πληροφορίες από : The Guardian

The post Αυστραλία : Στις αρχές του 2023 τα σχέδια και το κόστος των πυρηνικών υποβρυχίων appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα