ΥΠΑΑΤ: Πώς απετράπη η αύξηση των αμερικάνικων δασμών στη Φέτα

Ένα πρόβλημα λιγότερο για τηΦέτα, αφού, όπως ανακοινώνει το ΥΠΑΑΤ, δεν υλοποιήθηκε η πρόθεση των ΗΠΑ ναεπιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές Φέτας. Σύμφωνα με όσα ανακοινώνει τοΥπουργείο, η εξέλιξη αυτή ήρθε κατόπιν άμεσης κινητοποίησης των συναρμόδιωνΥπουργείων. Όπως αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου:

«Έπειτα από καίρια παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καιΤροφίμων και με τη συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας, θετικήέκβαση για

τη Φέτα είχε το θέμα της αλλαγής της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ γιαορισμένα εισαγόμενα προϊόντα.

Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν σχεδιάσει τηνανακατάταξη της Φέτας σε δασμολογική κλάση στην οποία οι δασμοί ανέρχονται στο9,6% από 0% αυτή τη στιγμή, έπειτα από καίρια παρέμβαση του ΥπουργείουΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σχετική επιστολή που εστάλη στιςαμερικανικές αρχές, τελικώς αυτό αποφεύχθηκε οριστικά.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον,ανακοινώθηκε στις 3 Απριλίου από την αρμόδια Υπηρεσία Προστασίας Τελωνείων καιΣυνόρων (CBP) «η ανάκληση της πρόθεσηςδασμολογικής ανακατάταξης εισαγόμενων πρόβειων τυριών στις ΗΠΑ, λόγω κριθείσηςεπαρκούς της υφιστάμενης κατάταξης».

Σημειώνεται ότι με επιστολή του προς την CBP ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, είχε επισημάνει από το Νοέμβριο του 2018 την σημασία που δίνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας στις εξαγωγές της Φέτας αναπτύσσοντας αναλυτικά τα επιχειρήματα με βάση τα οποία μια αύξηση των εισαγωγικών δασμών δεν είναι ορθή ούτε πολιτικά ούτε τεχνικά.

Μετά την ευχάριστη αυτή εξέλιξη ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε: “Η αλλαγή της αρχικής θέσης των αμερικανικών υπηρεσιών είναι πραγματικά ένα ευχάριστο γεγονός που δείχνει ότι όταν υπερασπίζεσαι τις θέσεις σου με σθένος και επιχειρήματα ενίοτε αυτές γίνονται αποδεκτές και από τους πιο ισχυρούς. Η προστασία της Φέτας και κατ’ επέκταση της ελληνικής κτηνοτροφίας και της ελληνικής παραγωγής εν γένει, είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας για έναν εξωστρεφή αγροδιατροφικό τομέα που θα παράγει προστιθέμενη αξία για τους παραγωγούς και τον τόπο”».

Keywords
Τυχαία Θέματα