Ξεκινούν οι εμβολιασμοί αλεπούδων για λύσσα, με εναέριες ρίψεις εμβολίων δολωμάτων

Το ΤμήμαΖωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής ΔιεύθυνσηςΚτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει με ΔελτίοΤύπου τους πολίτες ότι για την αντιμετώπιση της λύσσας στα ζώα και τηνπροστασία της υγείας του ανθρώπου, η χώρα μας εφαρμόζει πρόγραμμα δύο εμβολιαστικών εκστρατειών, ετησίως, κατάτην άνοιξη και το φθινόπωρο με εναέριες ρίψεις εμβολίων δολωμάτων.

Μετά την επανεμφάνισητων κρουσμάτων λύσσας στα ζώα της χώραςμας το 2012 και μέχρι την τελευταία επιβεβαίωση του νοσήματος το Μάιο του 2014,συνολικά 48 κρούσματα έχουν εμφανιστεί (40 σε αλεπούδες,

5 σε σκυλιά, 2 σεβοοειδή και 1 σε γάτα).

Τοφθινόπωρο του 2019 και με τη συνδρομή των αρμόδιων περιφερειακών κτηνιατρικώναρχών της χώρας, από τις αρχές Οκτωβρίου έως και τα μέσα του Νοεμβρίου,λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, θα επαναληφθούν οιεμβολιασμοί των αλεπούδων με εναέριες ρίψεις εμβολίων δολωμάτων. Τα εμβόλια πουθα χρησιμοποιηθούν περιέχουν ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης καιαπαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση τυχαίας επαφής πρέπει να αναζητείται αμέσως ιατρικήβοήθεια.

Οιεναέριες ρίψεις των εμβολίων δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε 24 ΠεριφερειακέςΕνότητες (Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας,Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Τρικάλων,Καρδίτσας, Άρτας, Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καβάλας, Δράμας και περιοχές των ΠΕΕυρυτανίας, Πρεβέζης και Αιτωλοακαρνανίας).

ΤοΤμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής ΔιεύθυνσηςΚτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκύλων καιγατών) ότι ο εμβολιασμός των ζώων τους από κτηνίατρο, για προστασία έναντιτου ιού της Λύσσας είναι υποχρεωτικός.Επανάληψη χορήγησης του εμβολίου από τον κτηνίατρο, γίνεται βάσει της διάρκειαςανοσίας που παρέχει το κάθε εμβολιαστικό σκεύασμα, πληροφορία που παρέχεται απότην παρασκευάστρια εταιρία.

Παράλληλα,τονίζεται στους πολίτες, η σημασία της ενημέρωσης των κτηνιατρικών/δασικώνυπηρεσιών και των θηροφυλακών σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ζώων ευαίσθητωνστον ιό της Λύσσας (όλα τα θερμόαιμα ζώα) ή ανεύρεσης ζώων τα οποία εμφανίζουνσυμπεριφορά ύποπτη για λύσσα (λυσσύποπτα).

Επισημαίνεται ότι, πρωταρχικός για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της Λύσσας στη χώρα μας, είναι ο ρόλος των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας, καθώς και των θηροφυλάκων και των κυνηγών, που συμμετέχουν ενεργά στο Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα.

Πληροφορίες για το νόσημα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Πολίτης --> Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο --> Λύσσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα