Τελιγιορίδου: Αύξηση ενισχύσεων και ηλικιακού ορίου για τους νέους αγρότες

Ζητήματα που άπτονται της διατροφικής επάρκειας, της ασφαλούςδιατροφής, των προϊόντων με ποιότητα και ταυτότητα, αλλά και της προστασίας τουπεριβάλλοντος, συνδέονται άμεσα με τη διαμόρφωση και με το μέλλον της ΚοινήςΑγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. Αυτό υπογράμμισε στην σχετική συζήτηση στη Βουλή ηυφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου. Όπως τόνισε ηκ. Τελιγιορίδου:

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)

αποτελεί από τους πιο σημαντικούςτομείς εφαρμογής πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ταεπόμενα χρόνια η ζήτηση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο ασφαλών προϊόντων θααυξηθεί σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό, για αυτό είναι αυτονόητο ότι η ΕυρωπαϊκήΈνωση οφείλει να χαράξει πολιτικές, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα τηνανάπτυξη της υπαίθρου, την ρύθμιση των αγορών στα αγροτικά προϊόντα και τηναντιμετώπιση των φαινομένων κλιματικής αλλαγής.

Η εποικοδομητική συμβολή της χώρας μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγή σκέψηςκαι νοοτροπίας εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια ώστε να μην υπονομεύσουμετο μέλλον του πρωτογενή τομέα. Η ΚΑΠ αποτελεί ένα βασικό χρηματοδοτικό εργαλείοκαθώς και ένα θεμελιώδες μέσο χάραξη πολιτικών μέσα από την εκπόνηση συγκεκριμένωνσχεδίων, την παρακολούθηση της εξέλιξης και εφαρμογής τους καθώς και μετέπειτατης αξιολόγηση τους. Μέσω της διαμόρφωσης της Αγροτικής Πολιτικής τίθενταιζητήματα όπως η διατροφική επάρκεια, η δημιουργία προϊόντων ασφαλούς διατροφής,προϊόντων ποιότητας, προϊόντων ταυτότητας και ταυτόχρονα η άσκηση πολιτικών μεστόχο την προστασία του περιβάλλοντός και την αντιμετώπιση φαινομένωνκλιματικής αλλαγής.

Πέρα από το να στοχεύουμε στην στήριξη του εισοδήματος των γεωργών, πουσαφώς είναι κάτι πολύ σημαντικό, χρειάζεται και η ανάπτυξη άλλων μεθόδων που θαστηρίζονται στην Καινοτομία και στην Εκπαίδευση, που θα αξιοποιούν ταπλεονεκτήματα που μας δίνει η Ευφυής Γεωργία και γενικότερα είναι πρωτεύον ηαξιοποίηση της Επιστημονικής Γνώσης ώστε να κάνουμε γεωργικές επιχειρήσεις, οιοποίες θα αφήνουν πίσω το παλιό και στρεβλό παραδοσιακό παραγωγικό μοντέλο καιθα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και να σταθούν σε ένα περιβάλλον που είναιιδιαίτερα απαιτητικό.

Για παράδειγμα, κρίνουμε ιδιαίτερα σημαντική την εισοδηματική ενίσχυσηκατά 2% των άμεσων ενισχύσεων για τους νέους αγρότες καθώς και την αύξηση τουηλικιακού ορίου στα 45 χρόνια, ώστε να φέρουμε στον πρωτογενή τομέα ανθρώπουςμε διαφορετική νοοτροπία, διαφορετική επιχειρηματική προσπάθεια για να γίνει οπρωτογενής τομέας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ελλάδα βιώσιμος καιανταγωνιστικός.

Η διατήρηση του προϋπολογισμού για τη νέα ΚΑΠ είναι εξαιρετικά σημαντική και δεν πρέπει να μειωθεί διότι η ΚΑΠ ως μία ισχυρή πολιτική, χρειάζεται να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών, το μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το κόστος της εργασίας καθώς και τα εισοδηματικά κριτήρια των αγροτών. Επίσης, ο σχεδιασμός μίας μεταβατικής περιόδου για τη σύνδεση της παλαιάς με την καινούργια ΚΑΠ αποτελεί αξιοσημείωτο ζητούμενο λόγω της παρατεταμένης διάρκειας των προγραμμάτων.

Η προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι προσανατολισμένη στο μέλλον. Ιδιαίτερα τώρα, μετά από οχτώ χρόνια οικονομικής κρίσης, γίνεται και είναι επιδίωξη μας μέσω της Καινοτομίας και της Επιστημονικής Γνώσης ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα