Αραχωβίτης: Άμεσα οι προκηρύξεις μελετών με στόχο το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ

«Η ΚΑΠ (Κοινή ΑγροτικήΠολιτική) πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή κοινή πολιτική, εξασφαλίζοντας μιαδίκαιη εισοδηματική στήριξη σε όλους τους ευρωπαίους αγρότες, αλλά έχονταςασφαλή, υψηλής ποιότητας και σε προσιτές τιμές τρόφιμα, αντιμετωπίζοντας,παράλληλα, τις περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύάλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά τηδιάρκεια της ενδελεχούς συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12/3 τοαπόγευμα για περίπου τρεις ώρες στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή

καικινήθηκε γύρω από τα βασικά θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τηδιαμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της περιόδου 2021-2027 στην ΕυρωπαϊκήΈνωση. Η συζήτηση έγινε μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων και των βουλευτών-μελών των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγήςκαι Εμπορίου υπό την προεδρία της Χαράς Καφαντάρη.

Στην κοινή συνεδρίαση των δύοΕπιτροπών συμμετείχαν, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο κ.Αραχωβίτης, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο ΓενικόςΓραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. ΧαράλαμποςΚασίμης, ο Διευθυντής Στρατηγικής, Απλοποίησης και Ανάλυσης Πολιτικής τηςΓενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,κ. Αναστάσιος Χανιώτης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο υπουργός ανέφερε κατ’ αρχάςότι λόγω των επικείμενων Ευρωεκλογών, η διαδικασία για την ψήφιση των νέωνκανονισμών που θα διέπουν την ΚΑΠ θα καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ηεφαρμογή της το 2022, μετά από μία μεταβατική περίοδο. Συγκεκριμένα, είπε στουςβουλευτές ότι ενόψει των Ευρωεκλογών «οι όποιες αλλαγές, τα όποια σημείαδιαπραγμάτευσης που είναι μείζονος πολιτικής σημασίας παγώνουν για το επόμενοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Στη συνέχεια, ο κ. Αραχωβίτηςανέπτυξε τις βασικές προτάσεις που διέπουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςγια την ΚΑΠ μετά το 2020 και στάθηκε ιδιαίτερα στα εξής:

Η Κομισιόν προτείνει χαμηλότερο προϋπολογισμόγια την ΚΑΠ κατά 4,6% σε τρέχουσες τιμές.Η λογική της Νέας ΚΑΠ βασίζεται σε κοινέςαπαιτήσεις, όπως είναι η ενισχυμένη αιρεσιμότητα και οι κοινοί δείκτες. Η ενισχυμένη αιρεσιμότητα έχει ενιαίεςυποχρεώσεις για το σύνολο των γεωργών, έχει ενιαίες υποχρεώσεις για τοπεριβάλλον και για το κλίμα, αλλά και διοικητικές ποινές σε περίπτωση μησυμμόρφωσης των δικαιούχων.Οι κοινοί δείκτες που παρακολουθούν την πορεία,είναι οι δείκτες των εκροών για την ετήσια εκκαθάριση των δαπανών της ΚΑΠ,είναι οι κοινοί δείκτες των αποτελεσμάτων, για τον ετήσιο έλεγχο της προόδουέναντι των στόχων και είναι και οι κοινοί δείκτες των επιπτώσεων, για τηναξιολόγηση της επίδοσης της ΚΑΠ.Στις άμεσες ενισχύσεις, στον πρώτο πυλώνα, θαυπάρχει διαχωρισμός μεταξύ α) βασικής εισοδηματικής ενίσχυσης, β) συμπληρωματικήςαναδιανεμητικής εισοδηματικής ενίσχυσης, γ) συνδεδεμένης εισοδηματικής ενίσχυσηςσε συγκεκριμένους τομείς και δ) συμπληρωματικής εισοδηματικής ενίσχυσης γιατους νέους γεωργούς.Προτείνεται, επίσης, η μείωση των άμεσωνενισχύσεων, όταν ο αγρότης λαμβάνει ποσά πάνω από 60.000 ευρώ ετησίως.Μια βασική διαφοροποίηση, που φέρνει η νέαφιλοσοφία στην Κοινή Γεωργική Πολιτική είναι τα στρατηγικά σχέδια.

Σε αυτό το σημείο στάθηκειδιαίτερα ο Υπουργός λέγοντας ότι «τα στρατηγικά σχέδια, λοιπόν, θα τακαθορίζουν τα κράτη - μέλη και θα έχουν μια λογική για την επίτευξη εννέαειδικών στόχων, που αναφέραμε στην αρχή. Η διαφοροποίηση του σχεδίου θαστηρίζεται σε ανάλυση SWOTκαι εκτίμηση αναγκών. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει μια στρατηγική παρέμβασης, στηνοποία θα ορίζονται ποσοτικοί στόχοι και ορόσημα, για την επίτευξη των ειδικώνστόχων.

Το στρατηγικό σχέδιο για τηνΚΑΠ θα πρέπει να περιλαμβάνει:

εκτίμηση αναγκών και στρατηγική παρέμβασης.την περιγραφή κοινών στοιχείων των διαφόρωνπαρεμβάσεων.τις άμεσες ενισχύσεις, την κατεύθυνσή τους, τιςτομεακές παρεμβάσεις, αλλά και τις παρεμβάσεις στην αγροτική ανάπτυξη.σαφείς στόχους και δείκτες επίτευξής τους.περιγραφή του συστήματος διακυβέρνησης καισυντονισμούπεριγραφή των δράσεων για την απλούστευση και τημείωση του διοικητικού βάρους των τελικών δικαιούχων.»

Για τις ελληνικές θέσεις, οΥπουργός είπε ότι η χώρα μας «σε ανώτατο επίπεδο έχει εναντιωθεί στηνοποιαδήποτε μείωση προϋπολογισμού, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μάλισταπρότεινε και τρόπους για την απόκρουση της οποιασδήποτε μείωσης. Συγκεκριμένα,προτάθηκε να έχουμε αύξηση του προϋπολογισμού από το 1,1 στο 1,3 του ευρωπαϊκούΑΕΠ και να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία η θέσπιση φόρου επί τωνχρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και η θέσπιση φόρου των μεγάλων επιχειρήσεωντου διαδικτύου».

Επίσης, είπε ότι «ένα δεύτεροσημείο που είναι κομβικό για τη χώρα μας είναι η εξωτερική σύγκλιση. Η κατανομήτων άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ στα κράτη - μέλη δεν πρέπει να χορηγείται μεμοναδικό κριτήριο ή να εξετάζεται με μοναδικό κριτήριο την τιμή που απολαμβάνειανά εκτάριο ο παραγωγός, αλλά να υπάρχουν μια σειρά από άλλα κριτήρια πουπρέπει να ληφθούν ταυτόχρονα υπόψη ως δείκτες. Ένα από αυτά είναι το μέγεθοςτων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, είναι η βιωσιμότητά τους, είναι οι αγρονομικέςδυνατότητες και οι διαφορετικές επιπτώσεις που δέχεται κάθε χώρα από τηνκλιματική αλλαγή και, κυρίως, οι ενισχύσεις κατά εκμετάλλευση και όχι ανάεκτάριο ή ανά στρέμμα.» Συμπερασματικά, επεσήμανε ότι η χώρα μας είναι κατά τηςσύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων με βάση την έκταση.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο ηχώρα μας έχει εκφράσει ανησυχίες, σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη, είναι «σχετικάμε το νέο μοντέλο παράδοσης. Θεωρούμε ότι το προτεινόμενο αυξημένο επίπεδοεπικουρικότητας θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά δίνοντας στα κράτη - μέλη τηδυνατότητα να προσαρμόσουν την ΚΑΠ στις ιδιαίτερες ανάγκες τους και στιςιδιαιτερότητές τους. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η ισορροπίαμεταξύ των κοινών και των εθνικών κανόνων, προκειμένου να μην υπονομεύεταιμακροπρόθεσμα ο κοινός χαρακτήρας της γεωργικής πολιτικής, γεγονός που θαμπορούσε να οδηγήσει σε μια εθνικοποίηση της πολιτικής. Αυτό είναι ένα σημείοστο οποίο η χώρα μας και η πολιτική ηγεσία δίνει ιδιαίτερη προσοχή.

Η ΚΑΠ πρέπει να παραμείνειμια ισχυρή κοινή πολιτική, εξασφαλίζοντας μια δίκαιη εισοδηματική στήριξη σεόλους τους Ευρωπαίους αγρότες, αλλά έχοντας ασφαλή, υψηλής ποιότητας καιοικονομικά τρόφιμα, αντιμετωπίζοντας, παράλληλα, τις περιβαλλοντικές καικλιματικές προκλήσεις.»

Τέλος, ο Υπουργός διαβεβαίωσετους βουλευτές ότι «η χώρα μας προετοιμάζεται με ταχύτατους ρυθμούς. Έχουμε ήδηξεκινήσει και υλοποιούμε μια σειρά από δράσεις, προκειμένου να είμαστε έγκαιραέτοιμοι παρά τη διαδικασία των συζητήσεων. Ήδη έχουμε συγκροτήσει καιλειτουργήσει στο ΥΠΑΑΤ δύο ομάδες εργασίας. Η πρώτη που είναι επιτελική και ηοποία παρακολουθεί και επιβλέπει την έγκαιρη ροή της πληροφορίας με σκοπό τηνεπιλογή των στρατηγικών κατευθύνσεων και την κατάρτιση του εθνικού στρατηγικούσχεδίου και η δεύτερη ομάδα η επιχειρησιακή η οποία προβαίνει σε όλες τιςαναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μεταφέρονται οι ελληνικές θέσεις στα αρμόδιακοινοτικά όργανα και να εκπονηθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τον στρατηγικόσχεδιασμό.

Δεύτερον, στο αμέσως επόμενοδιάστημα θα εκδοθούν προκηρύξεις για την ανάθεση των απαιτούμενων μελετώνπροκειμένου η χώρα να είναι σύντομα σε θέση να εκπονήσει εθνικό στρατηγικόσχέδιο για τη νέα ΚΑΠ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται ναπροκηρυχθεί η SWOT ανάλυση που είναι προϋπόθεση όπως είδαμε για τον σχεδιασμότου εθνικού στρατηγικού σχεδίου. Πρόκειται να προκηρυχθεί η μελέτη των μέτρωνδιαχείρισης κινδύνου (Risk Analysis),που και αυτή είναι προϋπόθεση για τον εθνικό σχεδιασμό. Ενώ παράλληλα γίνονταιενέργειες ώστε ο διοικητικός μηχανισμός του ΥΠΑΑΤ και τα πληροφοριακά τουσυστήματα να είναι σε θέση να υποδεχθούν και να φέρουν εις πέρας αυτό τοαπαιτητικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο.

Τρίτον, διοργανώνουμε σειράδιαβουλεύσεων με εκπροσώπους των φορέων του αγροτικού τομέα, έτσι ώστε ναυπάρχει η διάχυση της πληροφορίας από τη μια, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και ανατροφοδότηση(feedback) των θέσεωντων αγροτών, προκειμένου να διαμορφωθεί το εθνικό στρατηγικό σχέδιο, ενώ στο site του Υπουργείου διαθέτουμεμια πλατφόρμα που επιτρέπει τη συνεχή ροή πληροφορίας προς όλους τουςενδιαφερόμενους.»

Στη δευτερολογία του, οΥπουργός απάντησε σε όλες τις τοποθετήσεις των βουλευτών της κυβέρνησης και τηςαντιπολίτευσης, ενώ ανέπτυξε περαιτέρω την πολιτική των συμμαχιών που ακολουθείη Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κατά τη διάρκειατων διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο κ.Χανιώτης ανέπτυξε τη λογική των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παραδέχτηκεότι «σε τρέχουσες τιμές, όντως είναι η πρώτη φορά στην οποία υπάρχει μείωση τηςΚΑΠ. Η μείωση είναι της τάξεως του 4,5% ως 4,8%. Είναι προφανές αυτό το οποίοέπρεπε να κάνουμε, είναι να προσπαθούμε να δούμε ποιος είναι πιοαποτελεσματικός τρόπος, αυτά τα λεφτά να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμεκαλύτερα. Εκεί γίνεται και η μεγάλη στροφή, από τους ελέγχους, που θαεξακολουθήσουν να υπάρχουν», είπε ότι πηγαίνουμε «στις επιδόσεις που κρίνονταιμακροχρόνια».

Ο κ. Χανιώτης τόνισε τησημασία των στρατηγικών σχεδίων, «γιατί επιτρέπουν τη σύνδεση της λογικής τηςστήριξης του εισοδήματος ως ενός δικτύου ασφάλειας και ταυτόχρονα τωνδιαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζονται για να γίνει πιο παραγωγική η γεωργία».

Όσον αφορά τα τρέχοντααγροτικά προγράμματα, ο κ. Κασίμης ανέφερε, μεταξύ άλλων, στους βουλευτές ότι«σε πολύ μεγάλο βαθμό είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη σύμβαση με το ΕυρωπαϊκόΤαμείο Επενδύσεων για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν τα επενδυτικάσχέδια στην ελληνική γεωργία και το δεύτερο εργαλείο διαχείρισης κινδύνων, γιατο οποίο ήδη ξεκινήσαμε την ανάθεση της μελέτης, ώστε, στα πλαίσια τωνστρατηγικών σχεδίων, να μπορέσουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για να εντάξουμεστις πολιτικές μας και τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου». Σε σχέσημε την μελλοντική ΚΑΠ, πρόσθεσε ότι «περνάμε σε μια νέα εποχή, στην οποία τοστρατηγικό σχέδιο θα έχει μια ολιστική προσέγγιση της αγροτικής ανάπτυξης καιχαιρόμαστε, γιατί εμείς έχουμε συντάξει στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη, ηοποία έχει υιοθετηθεί από τους θεσμούς και έχει ενσωματωθεί στη στρατηγική τηςανάπτυξης της χώρας. Άρα η λογική του ενιαίου στρατηγικού σχεδίου έχει ήδηπεράσει μέσα στη λογική μας και στο σχεδιασμό της πολιτικής μας.»

Keywords
Τυχαία Θέματα