Σκρέκας: Ιδού το τρίπτυχο βιωσιμότητας των Ελλήνων αγροτών

Ένα σύστημα εκπαίδευσηςκαι γεωργικών συμβουλών σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσει τουςαγρότες να βελτιώσουν την παραγωγή τους και να επιτευχθεί η μετάβαση στηβιώσιμη γεωργία.

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλωνο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Πέμπτη5/11 στο 5ο ΣυνέδριοΑγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist.

Ζητούμενο, είπε ο υφυπουργός,είναι ένας βιώσιμος Έλληνας αγρότης, ο οποίος θα μπορεί να επιτύχει τρειςβασικούς στόχους:

α) Να έχει έναικανοποιητικό

εισόδημα από τις καλλιέργειες του ώστε να μπορεί να ζει τηνοικογένεια του, αλλά και να επανεπενδύει στη δουλειά του,

β) να παράγει υψηλήςποιότητας αγροδιατροφικά προϊόντα, υγιεινά για τους καταναλωτές και σε επαρκείςποσότητες για να μην υπάρχουν ελλείψεις και

γ) να προστατεύει τοπεριβάλλον, δηλαδή να διαχειρίζεται με έναν τέτοιο τρόπο το νερό, ταφυτοφάρμακα τα λιπάσματα, το έδαφος, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στιςεπόμενες γενιές να μπορούν να ζουν και να καλλιεργούνσε εκτάσεις όπου το έδαφος είναι τουλάχιστον στην ίδια κατάσταση, αν όχι σεκαλύτερη απ' αυτή που το παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές.

Πρόκειται για ένατρίπτυχο εξαιρετικά σύνθετο, σημείωσε ο κ. Σκρέκας, προσθέτοντας ότι «η εφαρμογή της Στρατηγικής “Από τοαγρόκτημα στο πιάτο”, μπορεί να συντελέσει στην επίτευξη αυτών των στόχων,καθώς οι πολιτικές συνδέονται μεταξύ τους».

Η ορθολογική χρήση τωνεισροών, όπως για παράδειγμα τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, καθώς και τουνερού, θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και ταυτόχρονα στημείωση του κόστους παραγωγής, ανέφερε ο Υφυπουργός. Η βελτίωση της ποιότηταςτων προϊόντων θα οδηγήσει και σε καλύτερες τιμές για τους αγρότες, συμπλήρωσε.

Οι επιπτώσεις τηςκλιματικής αλλαγής είναι ορατές στην Ελλάδα και η επιστημονική έρευνα δείχνειότι πάνω από το 30% των περιοχών της χώρας αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνοαπερήμωσης, πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας. Καλλιέργειες που ήταν αρδευόμενες τιςπροηγούμενες δεκαετίες μετατρέπονται σε ξερικές, όχι επειδή δεν υπάρχει νερό, αλλά επειδή το νερό αντλείται από300-400 μέτρα βάθος και το κόστος άρδευσης είναι πια τόσο μεγάλο που δενσυμφέρει τον αγρότη να χρησιμοποιεί νερό.

Για τη μετάβαση σε έναβιώσιμο σύστημα παραγωγής τροφίμων χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόποκαλλιέργειας, να εφαρμόσουμε νέες πρακτικές και να εντάξουμε τη γεωργίαακριβείας στην καθημερινότητα των αγροτών, είπε ο κ. Σκρέκας

Αυτό μπορεί ναεπιτευχθεί μέσω της εκπαίδευσης και των γεωργικών συμβουλών. Σε αυτό το μέτωπο,η Κυβέρνηση σχεδιάζει δύο πολύ σημαντικές αλλαγές, ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας:Πρώτον, ένα σχήμα επαγγελματικής κατάρτισης που θα είναι ανοιχτό σε όλους τουςαγρότες και δεύτερον, ένα σύστημα γεωργικών συμβουλών που θα βοηθήσει τουςαγρότες να βελτιώσουν την παραγωγή τους.

Ο Υφυπουργόςαναφέρθηκε ακόμα στον καθοριστικό ρόλο των σύγχρονων αγροτικών υποδομών,προκειμένου να αυξηθεί η χρήση επιφανειακών υδάτων για άρδευση, καθώς σήμερα τονερό που καταναλώνεται στον πρωτογενή τομέα προέρχεται σε ποσοστό άνω του 65% από τα υπόγεια αποθέματα. Την ίδιαώρα, σε χώρες όπως η Ισπανία, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 20%.

Οι σοβαρές αγροτικές υποδομές και η κατασκευή «έξυπνων» κλειστών αρδευτικών δικτύων για τη μεταφορά του νερού στις αγροτικές καλλιέργειες χωρίς απώλειες, θα εξασφαλίσουν τη μείωση του κόστους παραγωγής και την προστασία ενός πολύτιμου φυσικού πόρου όπως είναι το νερό. 

«Γι' αυτό η Κυβέρνηση μας σχεδιάζει ένα πολύ φιλόδοξο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης των αγροπεριβαλλοντικών υποδομών, για το οποίο σκοπεύουμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και με αυτόν τον τρόπο, έχοντας πια μια συνολική πολιτική που αφορά και τις αγροτικές υποδομές και την εκπαίδευση των αγροτών, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να μεταβούν στην επόμενη μέρα», κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

[φωτο αρχείου]

The post Σκρέκας: Ιδού το τρίπτυχο βιωσιμότητας των Ελλήνων αγροτών appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα