Σε ΦΕΚ η Απόφαση για την κατάταξη επικινδυνότητας των επιχειρήσεων τροφίμων – Κάθε πότε θα ελέγχονται

Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η Απόφαση για την κατάταξη επιχειρήσεων τροφίμων σε κατηγορίες επικινδυνότητας και για τη συχνότητα επίσημων ελέγχων.

Για την Απόφαση έχετε ήδη ενημερωθεί εδώ από το meatnews.gr από την εποχή που βρισκόταν σε συζήτηση και διαβούλευση.

Με την παρούσααπόφαση καθορίζεται η μεθοδολογία κατάταξης των επιχειρήσεων τροφίμων σε κατηγορίεςεπικινδυνότητας με βάση την αξιολόγηση κινδύνου, ώστε ο επίσημος έλεγχος τωνεπιχειρήσεων τροφίμων και επιχειρήσεων υλικών και αντικειμένων

σε επαφή με τρόφιμανα διενεργείται με την προσήκουσα συχνότητα και να επιτυγχάνεται ηαποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας περί τροφίμων.

Σημειώνεται πως εφαρμόζεταισύστημα βαθμολόγησης με παραμετροποίηση όλων των κριτηρίων επικινδυνότητας σεσυνδυασμό με συντελεστές βαρύτητας για να εξαχθεί κατά περίπτωση η συνολικήβαθμολογία που θα καθορίσει την ενδεδειγμένη συχνότητα ελέγχων.

Όλα τα κριτήριασυμμετέχουν με διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας στη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολόγησης.Ήτοι:

α) Το προφίλεπικινδυνότητας, με συντελεστή βαρύτητας 30%.

β) Το μέγεθος τηςεπιχείρησης, με συντελεστή βαρύτητας 10%.

γ) Η συμμόρφωση μεβάση τον τελευταίο έλεγχο, με συντελεστή βαρύτητας 20%.

δ) Η εκτίμηση τηςαξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας των ίδιων ελέγχων, κατά τον τελευταίοέλεγχο με συντελεστή βαρύτητας 10%.

ε) Το ιστορικό τηςεπιχείρησης, με συντελεστή βαρύτητας 20%.

στ) Η υπαιτιότηταεμπλοκής σε σοβαρά περιστατικά, με συντελεστή βαρύτητας 10%.

Με βάση τα ανωτέρω,κάθε επιχείρηση βαθμολογείται και από αυτή τη βαθμολογία προκύπτει η κατάταξηεπικινδυνότητας και συνακόλουθα η συχνότητα επίσημων ελέγχων.

Σημειώνουμε επιπλέονότι η παραγωγή παρασκευασμάτων και προϊόντων με βάση το κρέας, όπως και οτεμαχισμός πουλερικών κατατάσσονται στο προφίλ υψηλής επικινδυνότητας, οτεμαχισμός κρέατος και η επεξεργασία παραπροϊόντων στο προφίλ μεσαίαςεπικινδυνότητας. Το ίδιο οι ψυκτικές αποθήκες ζωικών προϊόντων και τα μέσαμεταφοράς τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως και τα σούπερ μάρκετ, τα κρεοπωλεία,και τα εστιατόρια, ψητοπωλεία.

Αναφέρεται τέλος ότι για την παροχή πρόσθετων κατευθύνσεων σχετικά με τη μεθοδολογία εφαρμογής της Απόφασης, με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ εκδίδεται Οδηγός για την «Κατάταξη των Επιχειρήσεων Τροφίμων σε Κατηγορίες Επικινδυνότητας και τον Προσδιορισμό της Συχνότητας Επιθεώρησης», ο οποίος επικαιροποιείται όταν απαιτείται.

Την Απόφαση των Άδ. Γεωργιάδη (υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων), Φ. Αραμπατζή (υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, θα βρείτε εδώ.

The post Σε ΦΕΚ η Απόφαση για την κατάταξη επικινδυνότητας των επιχειρήσεων τροφίμων – Κάθε πότε θα ελέγχονται appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα