«Γενναία προκαταβολή και αποζημιώσεις στο 100% για τους πληγέντες αγρότες του Ιανού» (upd)

Τη χορήγηση γενναίας προκαταβολής στους πληγέντες αγρότες της θεομηνίας «Ιανός» εξήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.

Οκ. Βορίδης δήλωσε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η υποβολή δηλώσεων ζημίας απότους πληγέντες αγρότες και σημείωσε

ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το μέγεθοςτης καταστροφής αποτιμάται στα 100 περίπου εκατομμύρια ευρώ σε ό,τι αφορά ταχρήματα που θα χρειαστούν για την αποζημίωση του φυτικού και του ζωικούκεφαλαίου που επλήγη.

ΟΥπουργός τόνισε μάλιστα ότι εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής καιπροκειμένου να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να αντεπεξέλθει στον όγκο εργασίας πουαπαιτείται, πέραν του μόνιμου γεωτεχνικού προσωπικού που εργάζεται αυτή τηστιγμή, ο Οργανισμός έχει στελεχωθεί με ακόμα 70 γεωτεχνικούς, προαναγγέλλονταςταυτόχρονα και τη στελέχωσή του στη Θεσσαλία, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ζημιές,με 50 εποχικούς γεωτεχνικούς.

Παράλληλα,ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι οι αγρότες θα αποζημιωθούν στο 100% της ζημίαςτους, επισημαίνοντας ότι προκειμένου να συμβεί αυτό αλλά και να δοθεί ηπροκαταβολή απαιτείται η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τηλειτουργία του ΕΛΓΑ και για το λόγο αυτό προτίθεται να φέρει τις αμέσωςεπόμενες ημέρες σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Απαντώνταςστις αιτιάσεις του κ. Αραχωβίτη περί καθυστερήσεων στην καταβολή αποζημιώσεων οΥπουργός αντέτεινε ότι στο προσεχές σύντομο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθείη πληρωμή μίας γενναίας προκαταβολής, τοποθετώντας παράλληλα την ολοκλήρωση τηςκαταβολής του συνόλου των αποζημιώσεων στα τέλη του Ιανουαρίου του 2021,τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στην ταχύτητα με την οποίαλειτουργεί αυτή τη στιγμή ο ΕΛΓΑ ως προς την βοήθεια των πληγέντων αγροτών. Οκ. Βορίδης συμπλήρωσε ότι σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει και καταγραφή των ζημιών πουέχουν υποστεί οι αγρότες σε υποδομές και αγροτικά μηχανήματα και θα υπάρξεικρατική ενίσχυση η οποία ωστόσο απαιτεί μια εξατομίκευση ως προς τη διαδικασίατης.

Εξάλλουο Υπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, ΑπόστολουΠάνα σχετικά με την ενίσχυση της επιτραπέζιας ελιάς, ανακοίνωσε ότι έχεικατατεθεί ήδη σχετικό αίτημα προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις που έχουν υποστεί οι παραγωγοί του εθνικού αυτούπροϊόντος και υπογραμμίζοντας παράλληλα τη βούληση της Κυβέρνησης να τουςενισχύσει. Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι αναμένει να ολοκληρωθεί και ο σχετικόςέλεγχος πριν ανακοινώσει το ακριβές ποσό και εν συνεχεία αποστείλει το σχετικόαίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του ότι με τοπέρας αυτής της δύσκολης και περίεργης χρονιάς το προϊόν θα ανακτήσει τηνεξαιρετική του δυναμική. Μάλιστα, με αφορμή σχετική αναφορά του κ. Πάνα, ο κ.Βορίδης εξήρε ιδιαιτέρως τη σημασία του αιτήματος που έχει υποβάλει το Υπουργείοπρος την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση του ελαιολάδου και της ελιάςδιπλής κατεύθυνσης με το ποσό των 126 εκατομμυρίων ευρώ σημειώνοντας ότι εφόσονεγκριθεί, θα είναι η πρώτη φορά που οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας λαμβάνουνενίσχυση.

Πρόβλεψη γιαζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, στο νέο ΠΑΑ

Σεό,τι αφορά τις καταστροφές που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας καιτης Πέλλας εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, θέμα που έθεσε στον Υπουργό ηβουλευτής Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι ετοιμάζεται ήδηαποζημίωση για τους παραγωγούς που έχουν πληγεί η οποία θα ανακοινωθεί στοπροσεχές χρονικό διάστημα και θα είναι σύμφωνη με τους κοινοτικούς κανονισμούςκαι τους κοινοτικούς όρους, κάνοντας χρήση των σχετικών αποζημιωτικών εργαλείων που διαθέτει το Υπουργείο. Στην πρόταση της κας Τζάκρη να ενταχθούνστις καλυπτόμενες ζημίες του ΕΛΓΑ, οι ζημιές των αγροτικών προϊόντων από αίτιαπου οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, ο Υπουργός τόνισε ότι «δυστυχώςόταν σχεδιάστηκε το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, υπήρχε πράγματιειδικό μέτρο και πρόβλεψη - αυτό είχε σχεδιαστεί επί κυβερνήσεως ΝέαςΔημοκρατίας από τους τότε Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης - για ποσά πουμπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση λόγω κλιματικής αλλαγής, γιαζημιές λόγω κλιματικής αλλαγής ή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Η επιλογήπου έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι δεν άφησε ποσά μέσα στο συγκεκριμένομέτρο. Αφαιρέθηκαν τα ποσά από το συγκεκριμένο μέτρο και επομένως, το μέτροαυτό δεν ενεργοποιήθηκε πότε. Τώρα εκείνο το οποίο πρόκειται να κάνουμε για ναπροσπαθήσουμε να μειώσουμε την ανασφάλεια - που ούτως ή άλλως υπάρχει στηδιαδικασία της αγροτικής παραγωγής λόγω καιρικών φαινομένων και πράγματιεντείνεται λόγω διαφόρων ακραίων καιρικών φαινομένων που αντιμετωπίζουμε καιδημιουργούν πιέσεις και στον ασφαλιστικό οργανισμό, αλλά βεβαίως εν συνέχειακαι στον προϋπολογισμό - είναι ότι στο καινούργιο Πρόγραμμα ΑγροτικήςΑνάπτυξης, το οποίο μελετάμε τώρα και το οποίο θα παρουσιάσουμε στο επόμενοχρονικό διάστημα, θα επαναφέρουμε ένα μέτρο το οποίο θα έχει ειδικές προβλέψειςγια το ζήτημα της αντιμετώπισης των ζημιών από τέτοιου είδους φαινόμενα».

Σε ερώτηση τουβουλευτή Αρκαδίας του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σχετικά με την πρόοδοστα μέτρα και τις δράσεις για την αναμόρφωση και επαναλειτουργία του ΚρατικούΙδρύματος Βυτίνας το οποίο είχε επισκεφθεί ο Υπουργός στις 19 Ιουνίου του 2020,ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η προμελέτη η οποία αναμένεταινα είναι έτοιμη έως τις 15 Νοεμβρίου και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια θαυπάρξει αίτημα για μεταφορά πιστώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών, η μελέτη τηςτελικής υλοποίησης και η προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο. «Υπολογίζουμε ότιθα μας πάρει τέσσερις έως έξι μήνες προκειμένου να υλοποιηθεί η εργασία αυτή.Επομένως έχουμε έναν προγραμματισμό συγκεκριμένο, σύμφωνα με αυτά που έχουμεπει, τον οποίο τον "τρέχουμε". Έχει ξεκινήσει και “τρέχει”».Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα υπάρξει και μεταφορά πιστώσεων ύψους 60 χιλιάδων ευρώγια την εκτέλεση σειράς άμεσων εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο γνωστοποιώνταςμάλιστα ότι τα μελισσοκομικά σεμινάρια έχουν ήδη ανατεθεί στο ΙνστιτούτοΓεωπονικών Επιστημών που «τρέχει» παρόμοια προγράμματα.

Απαντώντας στον βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑΑλέξη Χαρίτση σχετικά με τηνολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης για την αξιοποίηση και ολοκλήρωση τουΦιλιατρινού Φράγματος ο κ. Βορίδης σημείωσε με νόημα ότι η ένταξη του έργουπραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου του 2019, κατά την προεκλογική περίοδο, έπειτααπό μία αδράνεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 4,5 ετών επισημαίνοντας ότι για να προχωρήσειτο έργο περιλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι απαλλοτριώσεων και για τηνολοκλήρωση του απαιτείται να συμπληρωθούν οι κτηματολογικοί πίνακες και ταδιαγράμματα για το σύνολο της προς απαλλοτρίωση έκτασης. Τόνισε μάλιστα ότι τοΥπουργείο έχει ήδη κτηματογραφήσει τα 342 στρέμματα τα οποία είναι πλήρη, μεεγκεκριμένα κτηματολογικά διαγράμματα και πίνακες. «Υπολείπονται 228 στρέμματαγια να ολοκληρωθούν τα απαιτούμενα για την προς απαλλοτρίωση περιοχή. Εμείςγρήγορα, δηλαδή στις 29-4-2020 λάβαμε απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Λάβαμεαπόφαση με την Πράξη 12, με την οποία έγινε η υπαγωγή του συγκεκριμένου έργουστις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα ΑναγκαστικώνΑπαλλοτριώσεων Ακινήτων και δόθηκε με αυτό εξουσιοδότηση στα αρμόδια όργανα γιατην κήρυξη απαλλοτριώσεων για το εν λόγω έργο. Σημαίνει ότι έχουμε βάλει τοέργο αυτό στην ταχεία διαδικασία» σημείωσε ο κ. Βορίδης και τοποθέτησε χρονικάτη δημοπράτηση του υποέργου στο πρώτο τετράμηνο του 2021. «Άρα, συμπερασματικά,το παρακολουθούμε, το προχωρούμε, έχει απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο,έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις επιτάχυνσης και σας έχω δώσει και το χρονοδιάγραμματου έργου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Υπουργός, αναφερόμενος στην ενίσχυση του μελισσοκομικού τομέα με αφορμή σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι εξετάζεται το ύψος της διαταραχής που υπέστη εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και προανήγγειλε την ενίσχυσή τους. Ο κ. Βορίδης, αναφερόμενος μάλιστα και στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών τόσο του κρητικού όσο και συνολικά του ελληνικού μελιού, παρότρυνε τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε ευρύτερες συνεργασίες. «Τα ΠΟΠ προϊόντα αποκτούν ένα νόημα όταν έχουν ένα ορισμένο μέγεθος, μια ορισμένη ποσότητα. Το να κάνουμε ΠΟΠ με εντελώς τοπικά χαρακτηριστικά έχει μεν μια προστιθέμενη αξία, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι ταυτόχρονα δημιουργεί και έναν εμπορικό περιορισμό. Άρα, θέλει μια ευρύτερη συνεννόηση, προκειμένου να έχουμε και κρίσιμες ποσότητες, ώστε το ΠΟΠ αυτό προϊόν να αποκτά ανταγωνιστικά και εξαγωγικά χαρακτηριστικά» τόνισε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο και μια πορεία που θα διαφανεί ο εξαγωγικός και ανταγωνιστικός χαρακτήρας της ελληνικής γεωργίας». 

Αραχωβίτης: Χόρτασαν με τα «θα» του Βορίδη οι πλημμυροπαθείς αγρότες, μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξηςτου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στ. Αραχωβίτης, επισήμανε: «Ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδης δήλωσε ότι οιαγρότες, οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι των πληγεισών περιοχών θα δουν τονΚανονισμό του ΕΛΓΑ να τροποποιείται τις επόμενες ημέρες. Θα δουν προκαταβολέςκαι θα λάβουν αυξημένες αποζημιώσεις.

Χόρτασαν με «θα», αλλά από ουσία τίποτα!

Διότι οι πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφοι δενέχουν δει καμία ουσιαστική στήριξη μέχρι σήμερα, όχι μόνο οικονομική, αλλά ούτεστις υποδομές πρόσβασης στα χωράφια και τους στάβλους τους, την ίδια στιγμή πουπολλά νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και καθαρό νερό.

Επίσης ο Υπουργός «ξέχασε» να αναφερθεί στα άλλαχρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν ν' αξιοποιηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις:Καμία αναφορά στη δυνατότητα ή μη της χρήσης του de minimis, καμίααναφορά στην προκαταβολή στο 100% της Βασικής Ενίσχυσης, καμία αναφορά στοΤαμείο Αλληλεγγύης (ΤΑΕΕ) του Ευρ.Καν. 2012/2002, καμία αναφορά στο ΤαμείοΕγγυήσεων.

Και βέβαια, «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα» σχετικάμε την αρδευτική και αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας δηλώνονταςαναρμόδιος! Και επειδή επέπληξε την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, να τούθυμίσουμε ξανά ότι δεν πήρε πάνω από δυο εβδομάδες μέχρι να πιστωθούν οιενισχύσεις de minimis στους κτηνοτρόφους το Δεκέμβρη του 2018, ενώ φέτοςοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ακόμη ενισχυθεί για τις απώλειες από την πανδημία, πουεν πολλοίς έχουν κυβερνητική αιτία».

The post «Γενναία προκαταβολή και αποζημιώσεις στο 100% για τους πληγέντες αγρότες του Ιανού» (upd) appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα